"24 часа": София пъпли с 12 км/ч
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Средната скорост на придвижване в столицата е 12 км/ч, заради задръстванията, установил експеримент на "24 часа".

Скоростта се увеличава още през юни, когато децата са във ваканция.

Голяма част от задръстванията в София се образуват заради това, че родителите возят децата си до училищата, смята главният архитект на София Петър Диков.

Според него институцията квартално училище е изчезнала и това допълнително затруднява движението през пиковите часове.

За момента задръстванията са напълно непредвидими. Трафикът сякаш няма логика и е възможно в един ден в час пик колите да се движат относително бързо (10 км/ч), а в час, в който обикновено движението е свободно, да пълзят с 2-3 км/ч, пише изданието.

Двама шестокласници от столичното 112-о ОУ "Стоян Заимов" накарали първолак да си мушне главата в писоара на тоалетната в междучасие миналия четвъртък и така го снимали с мобилни телефони, съобщава под глава вестникът.

Новината за гаврата стигнала до директора на следващия ден и той веднага съобщил в Пето РПУ.

От полицията още същия ден изпратили инспектор от Детска педагогическа стая, който провел разговори с насилниците и пострадалото дете.

По-късно и родителите на първолака подали жалба в МВР. По случая е образувана преписка в Пето РПУ.

Колко са ромите в България? Девла тужане (Господ знае)..., пише "Труд".

Отбелязва, че според последното преброяване на НСИ и неправителствени институции, занимаващи се с проблемите на малцинствата, ромите у нас са малко над 370 000 - толкова са се определили като роми; Антонина Желязкова, шеф на Международния център за малцинствата и културните взаимодействия, посочва числото 650 000, докато Румен Сечков, изпълнителен директор на фондация С.Е.Г.А. - 800 000.

Според ромски лидери, сред които Цветелин Кънчев, събратята им са 1,2 млн., като 800 000 от тях са с избирателни права. Шефът на ромската партия ДРОМ Илия Илиев посочва, че у нас живеят 1 милион роми.

80% от тях нямат топла вода, 40% не могат да четат, 59% от младите роми са без работа, пише "Труд". Студентите сред ромите били 3000.

Еврокомисията ще удължи срока на финансовия меморандум за усвояване на парите по ИСПА само за Дунав мост 2, но удължаването ще е три пъти по-малко от поисканото от страната ни, съобщава "Пари".

Това значи, че 300 млн. евро, които чакаме от ЕС само за автомагистрала "Люлин" и жп линията Пловдив-Свиленград, са под въпрос, ако проектите не приключат навреме, уточнява изданието.

България ще усвои около 73% от предвидените 445 млн. евро по земеделската предприсъединителна програма САПАРД, която приключва окончателното в края на годината.

Това означава, че страната ще изгуби около 120 млн. евро, което е почти една трета от цялото финансиране по програмата. Това извежда под глава "Дневник".

За съжаление оценката за приключването й е песимистична, казала пред парламентарната комисия по европейските въпроси Силвия Инджова, директор на Националния фонд в Министерството на финансите, чрез който се осъществява разплащането на всички европроекти.

Българско гражданство ще се получава за година и половина, пише "Новинар" над материал с въпроси на читатели и отговори на министър Божидар Димитров в онлайн интервю.

"Борисов и Първанов пишат заедно енергийна стратегия", озаглавява вестникът информацията, че правителството ще подготви единна стратегия за енергийните проекти, която ще бъде съгласувана и с президента Георги Първанов.

"Твърдо заставам зад правителството. Задължителна е обща енергийна политика", каза държавният глава, който е на посещение в Панагюрище.

Относно осъществяването на нефтопровода "Бургас-Александруполис" Борисов заявил, че той ще стартира само ако екоминистерството разреши.

До януари няма да свалим доверие от кабинета, но ако полицейщината продължи, ще реагираме с всички възможни демократични средства, казва пред "Дума" Атанас Семов от РЗС.

Заглавието на интервюто е "Насила ни правят опозиция".

"Единственият разумен извод от казуса с г-н Тагарински е, че пропорционалната избирателна система е пълен боклук и трябва незабавно да бъде изхвърлена". Това пише Валери Найденов в "24 часа".

Според него ако избирахме всичките 240 депутати пряко и ако всеки си имаше конкретен избирателен район, това е нямало как да стане.

"Първо, защото г-н Тагарински нямаше да влезе в парламента. Второ, защото ако все пак влезе, щеше много да го е страх от избирателя и не би се хвърлил в подобни авантюри. И трето, ако г-н Тагарински представляваше едноличен избирателен район, избирателите биха го отзовали с местен референдум".

Депутатите ще разполагат с два пъти по-малко пари за пътувания в чужбина, отколкото бе заделил предишният парламентарен шеф Георги Пирински, пише "Монитор" във водещ материал.

В последните дни на поста си Пирински решил да подпише сделка за 4 млн. лв. само за самолетни билети. Наследникът на поста му Цецка Цачева възнамерява да похарчи малко над 1,8 млн. лв. с ДДС.

Сринаха незаконни палати край Бургас, съобщават на първите си страници "Атака" и "Монитор".

С невиждана полицейска охрана вчера започнало събарянето на незаконните богаташки вили в местността Ченгене скеле край Бургас. Първите четири вили от общо изградените там 257 луксозни сгради паднали под напора на багерите пред очите на собствениците им.

Зрелищната акция по събарянето преминала под жестока жандармерийска охрана с над 200 униформени, въоръжени с щитове.

Над 60% от глобалните компании с бизнес у нас ще продължат инвестициите си, а една трета дори ще се възползват от настоящата ситуация и ще ги увеличат.

Това показва цитирано под главата на "Класа" проучване на Economist Intelligence Unit измежду 70 водещи мениджъри на глобални компании.

Добрата новина е, че само 12 на сто планират да свият капиталовложенията си у нас.

Основните притеснения за мениджърите са свързани с макроикономическата нестабилност - 75 на сто дават този отговор. Други 55 процента посочват корупцията, 43 на сто се опасяват от липсата на политическа воля за реформи в бизнес средата.

Със заглавие "Франция - новият "шарм" на Балканите" "Труд" коментира, че докато американският интерес към "задния двор на Европа" е спаднал, Париж иска здрави позиции в региона.

43-годишният английски лорд Едуард Дейвънпорт "е въртял далавери за милиони с наши имоти по морето", пише "Стандарт" под глава.

Дейвънпорт и още двама са обвинени миналата седмица в организиране на престъпна група, свързана с измами и пране на пари.

Това било най-голямото международно разследване за мошеничество със заеми в историята. Става дума и за имоти в Австрия, Турция, Кипър и др.

Волен Сидеров е накарал почти всички депутати да попълнят гаранции за офшорна фирма в размер на 150 000 евро лично всеки - като физически лица, казва пред "Труд" собственикът на телевизия СКАТ и независим общински съветник в Бургас Валери Симеонов.

По думите му тези гаранции имат статута на записи на заповед - при предявяване - а те са в един екземпляр и са при Сидеров, съответното лице трябва да отговаря за сумата от 150 000 евро с имуществото си.

За тази лъжа ще осъдя Симеонов, заявява лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Съдии могат да получат до 2 заплати по Коледа като награди за труда, показала проверка на "Труд". В прокуратурата и следствието бонуси от 1 заплата щяло да има, но само за 20 процента от състава.

Сред критериите е да имат довършени дела със значим обществен интерес. Разнобоят идвал след решение на ВСС 24 млн. лв. да се раздадат като "персонални награди".

В предлаганите промени на НПК се ограничава достъпът на гражданите до касация и до възобновяване на наказателните дела: така държавата се примирява с огромен брой съдебни грешки, които ще могат да се поправят само в Страсбург.

Това казва в интервю за "Труд" Даниела Доковска, председател на Висшия адвокатски съвет.

По думите й най-лошото е, че се залага презумпцията за недобросъвестност на защитника и на обвиняемия при упражняване на процесуалните им права, правото на защита започва да се третира като злоупотреба с правото на защита.

"Ще съдя всички, които измислиха продукта "Красьо", извежда "24 часа" над интервю с Красимир Георгиев - "Красьо", свидетел по дело за търговия с влияние в съдебната система.

Той казва, че след приключване на разследването ще заведе дела срещу уронилите престижа му.

Висшият магистрат Иван Колев ще трябва да докаже в съда, че Красьо Черния с ланците, който предлага назначения срещу пари в съдебната система, съществува и че това е Красимир Георгиев, добавя той.

Мои изказвания могат да предизвикат поне още 10 скандала като този, казва Георгиев, който се бил доверил на "престижна чужда адвокатска кантора".

"И сред масоните има фукльовци" извежда "Труд" над интервю с Григорий Вазов, оглавяващ Обединената Велика ложа на масоните в България.

В София имаме 24 ложи, много от тях със собствени храмове, казва той. "По света истинските масонски храмове са открити за посещения. В България все още не, но скоро и това ще стане. До края на мандата ми ще започне строежът на масонски храм", отбелязва Вазов.

Под заглавие "Ще гърмят още мини подаръци" "24 часа" отбелязва, че за цялата 2009 г. няма нито лев за унищожаване на излишните боеприпаси.

Затова и зам. военният министър Валентин Радев, който е и шеф на сдружението на специалистите по боеприпаси, бил силно разтревожен. Тонове оръжия дебнат жертвите си из България, заключава и "Сега".

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 7 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 17 минути

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 49 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 1 час

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 2 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"