"24 часа": Прокурори за всички заменки
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Европейската комисия е поискала от Софийската районна прокуратура проверка на всички заменки у нас. Брюксел е открил и 2 процедури срещу България поотделно за горите и земите, научил "24 часа".

Шефът на Софийска районна прокуратура Александър Налбантов потвърди информацията. Започнати са досъдебни проверки по всичките 5000 заменки на земеделски земи и около 150 на гори.

В писмото до прокуратурата се настоява и да бъдат предприети действия за разваляне на 13 сделки, при които има явни нарушения.

Анализът в "24 часа" е озаглавен "Спасяват дюните. Или узаконяват заменките?"

"Уви, оказва се, че това важи само за тези дюни, които още не са откраднати. Вече откраднатите дюни, а те са 99%, ще си останат в частните ръце. Ако човек погледне на нещата  с невъоръжено око, оказва се, че министерството подготвя трайното узаконяване на откраднатите дюни", коментира Валери Найденов.

Евтин резервист ще смени скъпия боец, отбелязва "Труд". Резервисти, чиято издръжка струва в пъти по-малко от военните на кадрова служба, ще компенсират предстоящото орязване на войската. Министерство на отбраната планира да наеме на работа в доброволния резерв около 3000 души.

Всеки мераклия подписва първоначален договор. Така 3000 резервисти ще струват на бюджета по първоначални разчети между 10 млн. и 12 млн. лв. Докато издръжката на същия брой кадрови военни отива към 36 млн. лв. годишно.

До 2014 г. числеността на родната войска ще бъде редуцирана с 6000 души, пише "Труд". От 32 000 човека сега тя трябва да стане около 26 000.

"Труд" цитира статистика относно числеността и основното въоръжение на Българската армия, според която се предвижда редуциране на числеността й. Ако общият брой на душите през 1989 г. е бил 130 000, по разчети през 2014 г. той ще намалее до 26 000 души.

В края на 80-те години сме имали 2400 танка, през 2014 г. те ще бъдат 160. През 1989 г. броят на бойните самолети в страната е бил 235. След 4 години те трябва да намалеят до 20.

"Новинар" пише под глава, че между 30 и 50% по-ниски глоби може да плащат всички водачи, които навреме, преди да е изтекъл крайният срок за плащането на задълженията им, си ги покрият.

Това е залегнало като предложение за промените в Закона за движение по пътищата, в частта, която се отнася за нарушенията, заснети с технически средства, уточнява изданието.

Така, ако един шофьор има да плаща 150 лв., след написан му акт, може да се размине с плащане на глоба от 75 лв., ако направи транзакцията преди крайния срок, посочен в наказателното постановление. Другата промяна, която ще бъде по отношение на глобите, е те да се вдигат двойно при просрочване.

Здравната ни система е в мозъчна смърт, отбелязва в интервю за "Стандарт" проф. Милан Миланов от институт "Пирогов", председател на Централната етична комисия в Българския лекарски съюз (БЛС).

По думите му от БЛС ще сезират евроинституции за нарушаване на конституционни права на българските пациенти. "Това решение вече е взето от Управителния съвет на БЛС. Той ще сезира Европейската комисия и институции за здравеопазването у нас. А когато приключим съда на честта, аз лично ще пратя документацията на европейските институции. Нека не си мислят някои хора, че ще могат да работят в ЕС като консултанти".

За "Класа" социологът Васил Тончев казва, че здравеопазването е най-големият проблем пред правителството.

"От ключово значение за правителството е как то ще излезе от ситуацията. От една страна, кабинетът трябва да намери пари, а от друга, трябва да изгради такава организация, която да не позволява средствата да изтичат не по предназначение, а да решат проблемите в здравеопазването."

По думите на Тончев страната е реално в предизборна ситуация и няма да е изгодно да се правят кадрови кадрили.

В болниците липсва финансова дисциплина, казва за "Дневник" един от водещите експерти на финансовото министерство, пожелал анонимност заради разгорелите се страсти в спора с лекарите.

"Месечните лимити за плащания от здравната каса към болниците са 80 млн. лв. и са на нивото от 2008 г., която бе добра и за икономиката и за бюджета.

В същото време здравните заведения искат да ни убедят, че месечните им разходи са достигнали 100 млн. лв. При ясни фиксирани разходи - за отопление и комунални услуги - това става чрез раздуване на променливите разходи за лечение", уточнява изданието.

Българската икономика догодина ще произведе 77,1 млрд. лв., анализира "24 часа". Кабинетът ще похарчи 27,8 млрд. лв., което означава по 3657,8 лв. за всички. Ще се получи дефицит от 2 млрд. лв. Така българинът по отделно ще задлъжнее с още 131,6 лв. Минималната заплата ще остане 240 лв., а най-ниската пенсия - 136,08 лв.

Максималният осигурителен доход ще запази нивото си от 2000 лв. Инфлацията ще отхапва по 3,2% средно за годината от парите ни. Хазната ще продължи да прибира 10% от доходите на граждани и фирми, както досега.

Литър бензин ще струва с 3 ст. повече заради нов акциз, дизелът - с 2 ст. Токът за стопански нужди също може де качи цена с 2 ст. за мегават заради вдигане на неговия акциз.

Парното може да не поскъпне през цялата зима, казва в интервю за "Монитор" Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). По думите му сегашните цени на парното отговарят на условията на пазара.

"Не мога да скрия, че мислим много и за първото тримесечие на 2011 г., когато продължава отоплителният сезон и ще бъде много важно цените да не скачат."

Семерджиев допълва, че цената на газа най-вероятно ще поевтинее, но малко. В рамките на до 2 процента.

Дупето на Дженифър Лопес струва 425 милиона евро според застрахователната компания, сключила договора със звездата. А средната цена на един цял българин е 10 000 евро според нивата на застраховките "Живот" у нас.

Има ли човешкият живот реална цена и каква е тя? Този циничен въпрос си зададе немският публицист Йорн Кларе. В книгата той намира най-различни цифри и изчислява цената на човека по различни методики.

Пак сватбена истерия - иде 10.10.10 г., пише "24 часа".

Навалица хукна пак към обредните домове. Истерията този път е заради струпването на десетки през октомври.

Прокуратурата отчете ръст на делата за полицейско насилие, отбелязва под глава "Сега".

Делата за полицейско насилие се увеличават - това сочи справка на Върховната касационна прокуратурата, поискана от изданието. Според данните на държавното обвинение през 2009 г. са образувани 42 разследвания, свързани с прояви на полицейско насилие.

Само за първите 6 месеца на тази година броят им е вече 30. На съд за насилие за периода януари 2009 г. - юни 2010 г. са предадени 55 служители на МВР, а осъдените са 16. 10 души са оправдани.

Прекратените дела са 57, но в този брой влизат и такива, образувани преди 2009 г., пише "Сега".

Сините се превърнаха в рецензент на властта, коментира в интервю за "Труд" д-р Николай Михайлов, психиатър, теолог и депутат от ДСБ в 40-ото народно събрание.

"ГЕРБ е десен анекдот, а не десница. Това силно персонализирано движение от турбо фолклорен тип беше наето от електората за изтребление на тройната коалиция и по-специално на Доган.

"Синята коалиция" е опортюнистична конструкция от две съсипани партии, семейство десни акробати под купола на българския политически цирк. Позицията им на нещо средно между управляващи и опозиция ги превърна в коментатори на управлението, в рецензенти на властта.

Оттук и впечатлението за самомнително менторство, за дежурна компетентност. Предстои още един вираж на оцеляващата им тактика: ще скъсат с ГЕРБ, за да си върнат физиономията, но пак ще е половинчато: за да не излезе, че са в съюз с БСП и за да не дразнят ЕНП. Това ми хрумва за "танцуващите с Бойко", анализира Михайлов.

Правителството работи на принципа "След мен и потоп", казва в интервю за "Сега" Ивайло Калфин, Зам.-председател на комисията по бюджет в ЕП.

Срещу България се води абсолютно незаслужена и масирана негативна кампания в европейските медии, по отношение интегрирането на роми. "Правителството си мълчи, а премиерът казва: "Ние свалихме тази тема". Ти си я свалил, но цяла Европа говори за нея. Рано или късно ще се стигне до това страните да покажат какво правят за интегрирането на ромите", допълва Калфин.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 5 минути

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 11 минути

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 1 час

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 1 час

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 1 час

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 1 час

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 2 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 2 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 2 часа

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 2 часа

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Любопитно Преди 2 часа

Диамантите, известни под общото наименование "диаманти от Голконда", са много специални

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 2 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 3 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг