"24 часа": От 20 дни дишаме лош прах
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

България е затисната от отровен прахоляк, който вреди на белия дроб и може да причини астма и рак, алармира под глава "24 часа".

Това става ясно от бюлетините за чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда. От началото на декември има наднормено замърсяване с фини прахови частици, като най-високите концентрации са в Кърджали, Перник и София.

В столицата на 8 декември прахолякът е бил 5,5 пъти над нормата. А вчера - 3,3 пъти над допустимото. В Перник и Кърджали имало до 4,8 пъти превишение.

Причината е в застудяването и отоплението с въглища и дърва, както и усилената работа на тецовете, пише изданието.

Само два месеца след атрактивната акция "Хеликоптер" около 10 000 нови имота в големите градове и по Черноморието са декларирани, пише под глава "Труд", позовавайки се на директора на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.

Близо 1100 от тях са в София. Четирите месеца преди данъчните проверки (юни - септември 2010 г.) декларираните имоти в столицата са били едва 300.

По думите на Стефанов терените са били използвани досега нерегламентирано. "Летящите" проверки разбунили духовете на обществото и институциите и са провокирали собствениците да ги узаконят.

"Монитор" информира, че Брюксел е дал зелена светлина за отпускането на 400 млн. лв., които страната ни ще вложи в довършването на магистрала "Тракия".

Това става възможно, след като в понеделник, на Игнажден, е била подписана апликационната форма за одобряване на финансирането.

Новината беше съобщена от премиера Бойко Борисов, който е на тридневно официално посещение в Ливан.

20 процента от общата стойност на проекта за довършване на аутобана в размер на 250 млн. евро ще бъдат осигурени чрез кофинансиране от българската държава.

"24 часа" отбелязва, че 53% от българите се осигуряват за пенсия върху суми до 420 лв. Ситуацията се е влошила спрямо 2009 г., когато това е бил таванът за 45% от наетите.

Причината е кризата и преминаването на много предприятия към намалено работно време.

За 134 140, които са 5 процента от всички 2,8 млн. работещи, прагът бил под 120 лв. Между 120 и 240 лв. варирала базата за вноски на 297 840 души. Най-масовата категория била с праг между 240 и 360 лв. - 552 725-има. Други 454 385 пък внасяли за пенсия върху суми между 360 и 420 лв.

На осигурителния таван от 2000 лв. били 76 110, или едва 2,8 процента. Осигурените са със 140 хил. по-малко месечно в сравнение с миналата година, пише изданието като се позовава на данни на Националния осигурителен институт.

В интервю за "Телеграф" управителят на НОИ Христина Митрева отговаря на въпроса колко души няма да могат да се пенсионират догодина заради премахването на точковата система за пенсиониране.

По думите й се споменава една цифра от 10 000 души. "Това не са данни на НОИ. Никой не може да каже колко са тези хора, но в никакъв случай не са толкова.

На година в пенсия за осигурителен стаж и възраст излизат около 50 хил. души. Няма как една четвърт от тях да не са изпълнили изискването за стаж, а да са изпълнили за възраст."

"Едно е да срутиш хотел, друго - балкон", е заглавието над интервю в "Труд" с омбудсмана на републиката Константин Пенчев.

Омбудсманът отправя критика към закона "Попова". Според Пенчев в него има "раздвоение на идеята". В глава първа се казва, че целта е да се отслаби икономическата основа на престъпността. И това заслужава обществена подкрепа. Но от следващите текстове се оказва, че обект на закона е всеки българин, който не може да докаже произхода на имуществото си в размер на 60 000 лв.

"Което вече показва, че духът му е различен от декларираната цел. Ще направя аналогия с незаконното строителство - все едно да тръгнем да събаряме незаконни хотели, а накрая да стигнем до остъклените балкони на хората.

Едното не е равно на другото. От това ме е страх - самият автор на закона се е увлякъл, тръгвайки с една цел и приключвайки с различен от нея резултат", категоричен е Пенчев.

Петорна съдебно-медицинска експертиза опроверга твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов за умишлено убийство на новородено в горнооряховската болница, коментира на челна страница "Сега".

Медици от Александровска болница и "Майчин дом" заключиха, че плодът е мъртвороден и няма данни за лекарска грешка.

Въпреки че медиците са единни в мнението си, Цветанов отказа да се извини и дори се усъмни в медицинското заключение.

Темата на "Труд" стряска със заглавие: "Бебето - скелет в шкафа на МВР?". Ежедневникът акцентира върху коментари и анализи по темата.

В интервю санитарката Маргарита Иванова е категорична, че не е видяла новороденото да мърда. Контра мнение изказва сестрата на бащата на мъртвото момченце Стефан Памукчиев: "Докторите са виновни за смъртта на бебето. Не са положили грижи. Отнесли са се към детето и към Боряна небрежно. Трябва да ги накажат."

"Труд" продължава по темата с интервю на проф. Тодор Чернев, специалист от "Майчин дом". По думите му заключението на експертизата е категорична, че детето е мъртвородено.

Темата на "Труд" продължава на трета страница с акцент реакциите от парламента.

Под заглавие "Сините искат оставката на Цветанов днес" изданието подчертава, че лидерът на СДС Мартин Димитров и лидерът на ДСБ Иван Костов заподозряха, че забавянето на експертизата - 18 дни, е било, за да може информацията да бъде "прокарана незабелязано" в новините около коледните празници.

Дебати за използването на СРС-та и защо МВР се опитва да легитимира този способ като основен за събиране на доказателства ще поиска ДПС, допълва "Труд" и цитира Цветанов в друга статия: "В момента от тази експертиза излизат много въпросителни, които, предполагам, ще бъдат задавани допълнително, за да се стигне до истината."

"24 часа" се включва по темата като пита в заглавие: "Кой слага трупче в кувиоз на 17-тия час?"

Президентът Георги Първанов взе решение за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, приет на 11 декември 2010 г., отбелязва "Класа".

Според държавния глава, въпреки многобройните проблеми, които законът поражда, това решение е един необходим компромис, за да не се засегнат интересите на някои категории граждани.

В интервю за "Атака" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, обещава, че със започналите проверки за спекулативни цени преди празниците ще следи търговците да не развалят Коледата ни.

Целта е не само цените, тези проверки ще гарантират качеството и безопасността на храните. Найденов е категоричен, че няма логично обяснение една стока да поскъпне със 50 до 100 процента само за няколко дни.

"Санкции не можем да налагаме, но хората могат да санкционират търговците, защото има и друга поговорка - "Цената според будалата". Ние всички ли сме будали, за да плащаме", пита министър Найденов.

БАН опустява, като за последния месец и половина 180 души са я напуснали, съобщава на челна страница "Земя".

Вече има 300 свободни места за млади учени, които обаче едва ли ще започнат работа в институцията, където средната заплата е между 200 и 300 лева.

Изданието подчертава, че според председателят на БАН Никола Съботинов още от най-способните учени ще напуснат.

АБВ не ме грабна, очаквах млади, а не "възрожденци", заявява пред "24 часа" депутатът от БСП Стефан Данаилов.

В отговор на въпрос Данаилов споделя: "Моята представа беше за хора млади, у които да има нещо възрожденско. А тези, които видяхме, са толкова възрожденци, колкото и аз... Естествено, че трябва да има хора, които са по-дълго в политиката, но, мисля, определящи трябва да са младите."

Най-болният политически проблем, който ще си остане и в новата 2011 г. за ГЕРБ, е въпросът дали тя няма да продължи да задълбава още повече в лявата посока, коментира пред "Новинар" Владимир Каролев, икономически консултант на НДСВ.

Според него не повече от четирима са десните министри в този кабинет.

"Това освен Дянков и Трайков са образователният Сергей Игнатов и външният Николай Младенов. Всички останали са големи популисти и е чудно защо БСП не се радва, че ГЕРБ управлява. Доскорошният бард на БСП, а сега вече на ГЕРБ Веселин Маринов е показателен пример."

В интервю за "Труд" Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите, съветва да внимаваме с евтините почивки. В случай на нарушение можем да сигнализираме на телефон 070011122.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна