"24 часа": Край на евтиния паркинг в София
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
20

Изборите свършиха и дойде краят на евтиното паркиране в София, а в някои критични точки ще го забранят съвсем. Спирането в центъра ще е в пъти по-скъпо от сегашния 1 лв. на час, пише "24 часа".

Шефът на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) Радослав Тошев предлага колегите му утре да възложат на Центъра за градска мобилност концепция за ново зониране.

Предвижда се и картите за пътуване да поскъпнат средно с 29%.

Кризата била ударила постъпленията в бюджета и няма пари за компенсиране на пътуванията.

Гласуваха "най-хубавия бюджет в ЕС" без дебати, информира "24 часа".

За първи път бюджет - бюджетът за 2010 г., оценен от вицепремиера Симеон Дянков като "най-хубавия в ЕС", бе приет без дебати вчера.

Единствен в залата се изказа лидерът на ДСБ Иван Костов. След няколко приканвания на председателя на парламента Цецка Цачева никой не взе думата и под бурните аплодисменти на мнозинството новият бюджет бе приет на първо четене със 135 гласа "за" и 44 "против" на БСП и ДПС.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че не се е изказал, защото "не вижда смисъл".

След 1989 г. не е имало такова приемане, което означава, че опозицията признава тежкото наследство, каза вицепремиерът Цветан Цветанов.

Макрорамката на бюджет 2010 включва БВП 63,5 млрд. лева, спад на икономиката 2%, инфлация в края на годината 2,2 на сто.

Сините извоюваха още 450 млн. лева за здраве, съобщава "Труд". Синята коалиция извоюва допълнителни 450 млн. за здраве при разглеждането на бюджета за 2010 г. вчера.

Десните и ГЕРБ, заедно с финансовия министър Симеон Дянков, подписаха меморандум и се разбраха да бъдат отпуснати допълнителни 60 млн. лева за лечение на онкоболните, 10 млн. лева за нова техника за хемодиализа и допълнителни 30 млн. лева за спешната помощ.

В споразумението е заложено финансовото министерство да отпусне и още 350 млн. лева за болничната помощ.

ГЕРБ води народа с високи акцизи към високи доходи, коментира "Сега".

Във фокуса на вниманието е управленската програма, с която правителството ознаменува стотния си ден. Тя съдържа 150 страници с обилно количество общи приказки, пише авторът.

Част от "мерките" звучат така: "намаляване на вредното въздействие на транспорта върху околната среда и здравето на човека", "оптимизиране на използването на земеделските земи", "гарантиране на социален диалог", "развитие на информационните технологии", "подобряване на отношенията между полицията и обществото" и т.н.

От програмата на кабинета изскокнаха нов пенсионен фонд - специално за земеделските производители, загадъчна здравна реформа и трети час по физкултура.

Малкият и средният бизнес очакват ясни антикризисни мерки, коментира "Труд".

Посочва се, че в управленската програма на ГЕРБ има твърде пожелателни елементи и изобилства с лозунги, които звучат добре, но не пълнят джоба на представителите на бизнеса и на заетите по трудов или граждански договор в икономиката ни.

Затова програмата следва да бъде спешно доработена, като се включат конкретни срокове и финансови ангажименти. Представителите на бизнеса са объркани от противоречиви сигнали, като отказа на правителството от актуализиране на бюджета за 2009 г., както и от сключване на споразумение с МВФ, заявени преди изборите.

Неясна е и визията относно намалението на социалните осигуровки, които уж трябваше да паднат с 5%, после с 2%, докато накрая въпросът се отложи.

ДКЕВР намалява печалбата на "Булгаргаз", съобщава "Класа". Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) готви промени в наредбата за определяне на цените на природния газ.

В тях е предвидено да се намали гарантираната търговска надценка на "Булгаргаз", която сега е 3%. Това каза вчера председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

Анализ на ДКЕНР за приходите на "Булгаргаз" е показал, че гарантираната рентабилност може да бъде намалена най-малко с 1 на сто, а самата тя да стане плаваща. В бъдеще тя ще е между 1,5 и 2 на сто.

Бих посъветвала президента да си махне червените очила, е озаглавено интервюто в "Дневник" с политолога Румяна Коларова.

Според нея в края на втория си мандат президентът Георги Първанов поставя под въпрос българския демократичен проект от последните 20 години.

Вече 4 години той не действа като арбитър, като публичен коректив, а като посредник, който задкулисно уговаря политически сделки и компромиси.

Президентът се потопи в проблемите на изпълнителната власт - търсеше и намираше изход от вътрешно коалиционните конфликти.

Неизбежно "общественото мнение" го свърза с корупционните практики, правещи възможно помиряването между лявата програма на БСП и десните икономически приоритети на НДСВ.

Нещо повече, институцията изглеждаше като център на тези корупционни и клиентелистки мрежи. Затова, когато днес Първанов публично критикува еднопартийността на ГЕРБ, това изглежда като защита на задкулисната корупционна коалиционност.

Гневен заради "феодалните старци" в БАН, президентът Георги Първанов пусна статия, публикувана на интернет страницата на държавния глава. "24 часа" я отпечатва под заглавие "Наука или икономика? Не, наука в полза на икономиката!"

В нея се казва: "Квалификациите на министъра (Симеон Дянков, бел.ред.) за Академията като сталинистки продукт и за "феодалните старци" издава едно агресивно невежество. Нещо повече, той разви тезата, че по време на криза "науката не е основно нещо".

За младите БАН е трамплин за чужбина, казва в интервю за "Стандарт" научният секретар д.х.н. Владимир Димитров.

Той потвърждава, че в БАН има много възрастни учени.

Но те работят прекрасно, продължават да раждат идеи и да работят над проекти, които носят пари за академията.

Основният проблем е друг - че няма достатъчен приток на млади хора, че няма с какво да бъдат мотивирани да останат тук. Най-често те се обучават някъде в чужбина и търсят начини да останат там.

"Ние нямаме механизъм да върнем младите учени обратно - признава Димитров. - На тях БАН им служи за трамплин, за да правят наука в чужбина. Това обаче не значи, че у нас са останали най-некадърните. Учените ни са добри, но за съжаление нивото и във висшето образование, и в науката пада с много бързи темпове."

Пенсионират 500 "феодални старци", пише "Земя". Около 500 души ще бъдат пенсионирани от БАН.

Това съобщи новият министър на образованието Сергей Игнатов пред журналисти в парламента вчера. По думите му академията е национална ценност, но въпросът бил тя да не бъде музейна ценност.

БАН се нуждае от сериозна реформа и модернизиране, обясни Игнатов.

Над десет политици са контактували с Красьо Черния, научаваме от интервю в "Новинар" с лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев.

Той посочва, че в сряда ще се проведе съвместно заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията и комисията за професионална етика и противодействие на корупцията към ВСС.

Една от точките ще бъде списъкът на главния прокурор с магистрати и политици по отношение на комуникацията им с Красьо Черния, който обещавал на магистрати съдействие при назначение.

Около 10 са политиците, които са контактували с него. Има и бивши, и настоящи народни представители. Те са от парламентарните групи на БСП, ДПС и може би на СДС.

Видя ли 18-годишна в суперкола, записвам я, е озаглавено интервюто в "Труд" с проф. Стоян Кушлев, председател на комисията за установяване на престъпно богатство.

Той пояснява: "Трудно ще видите в нормална държава 18-годишно момиче, което не е кинозвезда, да кара суперкола - поръчкова, за 1 млн. евро най-малко. У нас тази гледка е обичайна.

Но няма да я бъде вече, ако мине през парламента новият закон за отнемането на имуществото на незаконно забогателите.

Постъпилите сигнали в комисията досега са препращани към МВР и ДАНС, които имат оперативни възможности да проверяват дали лицето има престъпна дейност. Новият закон ще позволи по такива сигнали вече и комисията да проверява.

Кметове остават без субсидии, ако пречат за регионалните депа, заявява в интервю за "Сега" заместник-министърът на екологията Евдокия Манева.

Тя посочва, че министерството се е споразумяло със сдружението на общините да се учредят сдружения за управление на регионалните депа за отпадъци. Не може във всеки град или село да има депо, защото тези съоръжения са скъпи.

Собственик на депото става общината, на чиято територия се намира депото. Това не дава никакви преимущества, а повече грижи и отговорност.

Кметът на община, която е собственик на депо и създава проблеми на съседните общини, ще бъде лишаван от всякакви държавни субсидии по всички направления, предупреждава Манева.

Аз имам идея за БСП, а Станишев и Овчаров да се разберат помежду си, казва в интервю за "24 часа" Георги Кадиев, член на ИБ на БСП.

Според него БСП е единствената алтернатива на сегашното управление. За целта е необходима консолидация не около личността Станишев, личността Кадиев или Овчаров, а около идеята левите да бъдат тази алтернатива.

"И всеки от нас - продължава Кадиев, - да направи своите малки компромиси.

Прецених, че, първо, в момента отказ на такова предложение ще е грешка от страна на един член на БСП, защото консолидацията ни е абсолютно задължителна.

И второ, би дал много силно оръжие на ГЕРБ да обясняват: Ето, вижте ги, те продължават да се карат." 

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 17 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 23 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер