"24 часа": Конфискуват всички необясними богатства
"24 часа": Конфискуват всички необясними богатства   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Пакет от 57 спешни мерки за реформиране на съдебната система е подготвило Министерството на правосъдието, съобщава "Дневник".

Става дума за ключови закони и постоянно наблюдение под лупа на изпълнението на всички препоръки, отправени към България в последния доклад на Европейската комисия от юли, се посочва там.

Мерките предвиждат промени в няколко закона с основни цели - реформа в съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията.

Може да не се стигне до законодателни промени по отношение на всички препоръки, но трябва да е ясно, че има постоянен мониторинг, коментира за "Дневник" министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Очаква се правителството да гласува промените в сряда, за да могат да бъдат представени и в Брюксел по време на предстоящото първо посещение на Бойко Борисов като премиер и министрите му в белгийската столица.

Създават се три постоянни спецзвена - за злоупотребите с еврофондове, срещу корупцията по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност, пише "Труд" под глава.

Според изданието ще има и промени в правилата за отнемане на престъпното имущество. Попова е цитирана, че не е бил лош моделът в стария Закон за собствеността, по който "нетрудови доходи" са отнемани и без присъда.

Конфискуват всички необясними богатства, пише "24 часа" под глава. Новото е, че мишени ще са не само бандити, а политици, бизнесмени, обикновени граждани без документ за доходите си.

Незаконното имущество ще се отнема без дела, отбелязва и "Класа", подобно на "Телеграф" и "Монитор".

19 млн. евро от спрените пари по програма САПАРД ще бъдат деблокирани веднага след като приключат процедурните стъпки, пише "Земя".

Други 90 млн. евро под формата на потенциални субсидии също остават, като София ще има срок до края на годината да кандидатства за тях или ще ги загуби.

След година запор Европа развърза кесията, коментира "Стандарт".

На първия си сериозен евроизпит българският премиер Бойко Борисов, който утре заминава за Брюксел, ще иска ЕС да даде шанс на новото правителство да докаже, че може да се справи с корупцията и с управлението на европейски пари, пише "Труд".

Според изданието Борисов ще представи там множество дела срещу корумпирани и доказателства, че страната ни може да управлява парите на европейския данъкоплатец.

Коз номер едно може да се окаже обвинението срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов, за който се очаква днес официално да стане клиент на Софийската градска прокуратура, отбелязва изданието.

Дават на съд Цветанов, пише "Телеграф" под глава.

Още като съветник на президента Петър Стоянов му казах, че корупцията е ахилесовата пета на България, пише проф. Стив Ханке в "Труд".

"През юни 2000 г. в меморандум до него настоях да се направи силна антикорупционна кампания. За нещастие нито едно българско правителство не предприе такава кампания. Ето защо индексът на нищетата в българската икономика е все още на високо ниво", отбелязва той.

По думите му България има да извърви още дълъг път в това направление, защото страната е на 45-о място сред 181 държави в изследването на Световната банка "Да правим бизнес 2009" - доклад, който оценява нивото на свободния пазар и условията за бизнес.

Такса за предсрочно погасяване на потребителски заеми в размер до 0,5% или до 1% в зависимост от срока ще има, но само ако лихвата по кредита е фиксирана, пише "Дневник".

Това се предвижда в новия законопроект за потребителския кредит, изготвен от работна група към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съвместно с експерти от БНБ.

Банките започнаха да свалят лихвите на кредитите, макар и съвсем плахо - с по 0,25 до 2%, пише "Сега" под глава. Засега тенденцията засяга само новоотпуснатите жилищни кредити, отбелязва изданието.

Със заглавие "Пикадили" на 100% сръбски" в. "Пари" съобщава, че сръбската "Делта Макси" е изкупила 15-процентен дял от търговската верига и вече я притежава напълно.

Ще намалим държавния дял в строежа на АЕЦ "Белене", извежда "Класа" над интервю с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"АЕЦ "Белене" може да стане модел" е озаглавено интервюто в "Труд" с държавния секретар по европейските въпроси на Франция Пиер Льолуш.

Българското правителство само трябва да реши каква да бъде стратегията му в областта на енергетиката; Франция, със своите 62 реактора и 80% енергия от ядрени източници, е благосклонна по отношение на бързото развитие на ядрената енергетика в Европа, отбелязва той.

Френската индустрия е свързана с проекта ви, защото групата "Арева" трябва да осъществи контрола на командните зали на централата, което е основен елемент на безопасността, посочва дипломатът.

По думите му съчетаването на руска технология, която предлага реактори от средна величина (1000 MW) и на френска технология, що се отнася до контрола на командните зали, позволява да се осигури възможно най-доброто оборудване на нови атомни централи, "което е видно навсякъде днес в Източна и Централна Европа".  

Да се откажем от "Белене" е антибългарски ход, казва пред "Дума" бившият министър на икономиката Петър Димитров. Според него "се изтласкват спомените за икономическия растеж през последните 4 години".

Трайчо Трайков отбелязал при посещението си в АЕЦ "Козлодуй", че въпросът за 7-и блок му е бил поставен от енергетиците, а възможността за нов блок била много привлекателна, включително и от гледна точка на това, че има вече изградена инфраструктура на площадката на атомната централа, съобщава "Дума" под глава.

Продължават публикациите във връзка с трагедията край Охрид.

Езерото погълнало българите за 5 минути, пише "Труд" на първа страница. От Българската туристическа камара, казват за изданието, че 800 фирми "въртят туризъм извън закона".

Капитанът не изключил мотора след аварията, пише "24 часа" от кореспонденция от Охрид. 10 години затвор грозят капитана на "Илинден", пише "Стандарт".

Момче от Скопие спаси от смърт 15 души в Охрид, отбелязва "24 часа" на първа страница - става дума за Георги Костовски, който учил в София.

Над 100% е чистата печалба на фирмата "Солак тур" (която е турска според изданието), организирала незаконното пътуване да Охридското езеро, пише "Атака" на първа страница.

"Морето ни пълно с лодки илинденки" според заглавие на "Монитор". Всяка втора туроператорска фирма работи без регистрация и съответно не плаща данъци, е цитиран под главата на "Новинар" да казва председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев.

Заради трагедията обсъждат специализирана дирекция към КЗП, която да отговаря само за изрядността в туристическия бранш, съобщава "Пари".

Държавата ще плати престоя на ранените в болницата в Охрид, казва в интервю за "24 часа" здравният министър Божидар Нанев.

"Оцелелите казват, че им искали пари за спешна помощ" е заглавието над интервю в същото издание с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Претоварването е категорична отговорност на капитана, отбелязва той.

"Искри между Първанов и Борисов заради кризисните ситуации" извежда в заглавие "Дневник". Премиерът индиректно обвини президента за забавянето на полета от Охрид, посочва изданието.

Заради грях стана трагедията, да се обърнем към Бога, призовава в интервю за "Труд" пловдивският митрополит Николай.

Даваме повече пари на университетските болници, заявява пред "Монитор" заместник-председателят на парламента д-р Лъчезар Иванов (ГЕРБ) - автор и вносител на законопроект за университетските болници.

Намаляването на личната вноска за пенсия ще навреди на системата, казва пред "Дневник" зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Нено Павлов.

Правителството и т. нар. синод на Инокентий не са се споразумели за парите, които държавата трябва да плати, след като през януари бе осъдена в Страсбург за недопустима намеса в църковните дела и нарушаване на религиозните свободи.

Това съобщава "Труд" под заглавие "Инокентий иска 2 000 000 евро, дават му 3000". Сега Евросъдът във второ дело ще определи размера на обезщетенията, а даденият срок за приятелско споразумение е изтекъл на 5 септември.

През януари Страсбург присъди само 8000 евро за адвокатски хонорари и разноски, които вече се изплащат. На масата на преговорите представителите на Инокентий са настоявали да им се върнат над 100-те храма, в които са служили и от които са били изгонени.

Алтернативно поискахме да ни се изплати стойността на църквите - 640 млн. евро, докато не бъдат върнати, заявил пред "Труд" адвокатът на "алтернативния синод" Лъчезар Попов.

Отделно са настоявали за 2,13 млн. евро имуществени вреди (заплатите на около 120 служители в синода) плюс още по толкова за неимуществени вреди.

Също и 1 млн. евро за удовлетворяване на претенциите на други около 800 миряни, завели други два иска в Страсбург.

В момента нямаме контрол над строителните разрешения, казва пред "Класа" Петър Диков, главен архитект на София.

Япония дари 350 хил. евро за Националната художествена галерия, съобщава "Класа" на първа страница и помества снимка по този повод.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 11 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 12 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 12 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 13 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 13 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 13 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 13 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 14 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 14 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 14 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 14 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 15 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции