"24 часа": Как държавата контролира концесионерите
Българска преса   
Източник: Георги Димитров/Нетинфо
7
а агедията в рудник "Ораново" отново показа, че невидимата ръка на олигархията не може да раздели протестите на жълтите павета от хората без надежда в срутващите се галерии", казва винтервю за в. "24 часа" анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той разделя случилото се на две - как се раздават концесии и как държавни органи контролират правенето на пари от концесионерите.

"Концесиите са били винаги една златна кокошка, независимо дали става дума за находища на злато и газ, или кариери за пясък и камъни. Последните стават на злато, ако знаеш откъде минават магистралите. Неслучайно при всяка смяна на властта шефовете на дирекциите за концесии се сменят с честотата на тези в Агенция "Митници". Когато "правилните" хора получат концесиите, те не само плащат в пъти под това, което се плаща в ЕС, но и създават  условия, които напомнят времената  на Дикенс. Ако се върнем на темата за контрола, който би трябвало да упражнява държавата, тук всичко е като навсякъде, където има държавни чиновници. Колективни органи, съответно колективна безотговорност, гледане в обратната посока, ако засяга човека, който плаща", обяснява Безлов.

Според него в случая с рудник "Ораново" разбираме как мизерията изравнява дадената по милост работа с човешки живот.

"24 часа" съобщава, че т.нар. "нови Килъри", ръководени от Валентин Янев-Вальо Бореца и кикбоксьора Мартин Антов, са участвали в организацията на повече от 8 екзекуции. Сред тях - на автокрадеца Драгомир Илиев-Драшко, наркодилъра Никола Иванов-Бобъра, писателя на мутрите Георги Стоев и радиоводещия, също близък с босове от подземния свят, Боби Цанков.

Разследващи смятат, че след арестите ще се намерят още свидетели и доказателства. Отвличане на турчин заради 30 килограма злато и 50 кила хероин довело до ареста на групата.

"Сега" пише, че БСП е отстъпила пред Ахмед Доган за фантомите в избирателните списъци. "БСП направи сериозен реверанс към коалиционния си партньор ДПС, като се отказа окончателно от обещанието, дадено по времето, когато бе в опозиция - от списъците да бъдат махнати избирателите фантоми. В новия Изборен кодекс, който се очаква да бъде гласуван до края на годината, ще фигурира само текст, че общините и МВР са длъжни да дават на ГРАО по-точни данни, научил журналист от "Сега".

Според публикацията обаче това няма да реши въпроса, тъй като и сега вътрешното министерство и общините нямат пълна информация за живеещите в страната и извън нея. На референдума през януари и на последния вот за пореден път се оказа, че "мъртвите души" в списъците са около 800 хил., което от предишната власт обясниха с живеещите зад граница българи. В тях дори бяха открити над 600 столетници, дори и такива над 120 г.

Фантомите се използват най-често за манипулации на вота, като се гласува от тяхно име, често без те да подозират. Най-печеливши при по-ниска активност са формациите с твърди ядра. Освен това за референдум или за президентски избори например праговете съответно са 20 и 50% и са по-трудно постижими, обяснява "Сега".

Също "Сега" коментира намерението на председателя на Народното събрание Михаил Миков да закрие държавната социологическа агенция НЦИОМ. Вестникът напомня, че дългогодишният шеф на центъра Лидия Йорданова още през 2011 г. предизвика гнева на опозиционните тогава леви депутати и те поискаха оставката й заради заключението, че "БСП и ДПС имат профил, който в по-голяма степен се състои от маргинални обществени прослойки в сравнение с десните избиратели и управляващите в частност".

"Капитал дейли" пише, че "Информационно обслужване" е сред държавните компании, в които се правят най-чести смени на ръководството. Само в периода 20 февруари 2012 г. - 29 юли 2013 г. се смениха трима изпълнителни директори (включително и новият). Последната смяна стана през миналата седмица, тя е политически мотивирана и без икономическа логика, се подчертава в пуббикацията на вестника. Политическият интерес към "Информационно обслужване" е голям, тъй като около 40% от клиентите му са в публичния сектор. Компанията се занимава с обработката на данните от изборите, отговаря и за поддръжката на ИТ системите на Министерството на финансите. Сред тях са критични за функционирането на държавата технологични ресурси като системата на Агенция "Митници", НАП и други структури, които са под шапката на финансовото ведомство. Сред клиентите й са също БНБ, Висшият съдебен съвет, окръжни и районни съдилища, редица министерства.

Забавянето на икономиката се отразява и в пенсионното осигуряване, коментира днес "Сега". Броят на хората, които са започнали работа през първото полугодие, е чувствително по-малък, отколкото за същия период на миналата година, в задължителните схеми почти няма увеличение на средно плащаните вноски, а в доброволните дори има сериозно намаление. Това показват последните данни на Комисията за финансов надзор за първите шест месеца на годината. Липсата на работни места е видна, но сред малкото добри новини е, че средно натрупаните пари по сметките на осигурените са нараснали

В интервю за "Стандарт" Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика, обвинява бившия финансов министър Симеон Дянков за недостига на бюджета за социални плащания за 2013 г. "Вероятно е разчитал да компенсира с икономии или с преизпълнение на приходи. Целта е била да се отчитат ниски разходи, за да може да се включим в дефицит от 1,2% и да излъжем европейските партньори. С надеждата, че в края на годината тези разходи ще бъдат покрити. Такива дефицити има и в други министерства. Сигурно се е правило и от предишни правителства, но в онези години имахме излишъци. Сега такова нещо няма и явно тези дефицити са покривани с фискалния резерв", разсъждава министърът.

С бонуси за отличниците на изборите БСП щяла да стимулира своите структури по места, научил "Стандарт". Става дума за увеличаване на бюджета на червените заради повечето депутати в настоящия парламент. Около 1,5 млн. лв. отгоре са средствата от партийната субсидия заради по-големия брой народни представители, уточнил ковчежникът на БСП Емил Костадинов. Партията ще актуализира сметките си и за структурите по места ще има повече средства, пояснили от "Позитано" 20. Близо 40 процента от партийната субсидия щели да отидат за активистите в различните региони. За всеки глас за БСП структурите ще получат около 1,60 лв.

"Труд" информира, че след ваканцията парламентът ще прави ревизия на лобистки закони, които водят до създаване на изкуствени монополи и картелни споразумения. Мярката била част от екшън плана "Орешарски" и трябва да бъде изпълнена до края на годината. Още докато БСП бе в опозиция, Станишев твърдеше, че хората на Бойко Борисов са приели поне 60 лобистки нормативни акта.

Кабинетът "Орешарски" щял да пише и Закон за равнопоставеност между половете. Изготвянето на нормативния акт е залегнало в управленската програма на правителството за целия мандат и цели преодоляване на дискриминацията на жените.

Поповод исканията на организиран от БСП протест срещу общината в София "Новинар" информира, че исканото разваляне на концесията със „Софийска вода” може да ни струва съд в Париж и плащане на неустойка от 400 млн. лв. до 1 млрд. лв. Това заявил пред „Новинар” председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Той подчертал, че общината е за ревизия на договора с дружеството. Според него най-важно е да не се ощети кметството.
Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите