"24 часа": Банки готвят нови депозити без данък
"24 часа": Банки готвят нови депозити без данък   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
33

Според "24 часа" банките готвят нови депозити без данък. Финансовите институции вече звънят на клиенти с оферти. Една от алтернативите, по които усилено се работи, е пакетирането на срочен депозит с други финансови продукти.

Така в зависимост от все още бъдещата дефиниция на дохода за облагане с лихвения десятък, загубата от него ще се намали.

Темата "данък върху депозитите" е отразена и от "Преса".

Вестникът изтъква, че според властта въвеждането му ще засегне богаташите, които не искат да инвестират парите си, а трупат лихви.

Вложителите, които държат средства в спестовни сметки няма да пострадат сериозно от новия налог, а точно в тези сметки са крупните суми. Това коментира изпълнителният директор на ДСК Виолина Маринова.

За друга подобна схема алармира и пред "Телеграф" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията за кредитно консултиране "КредитЦентър".

Той е категоричен, че новите банкови продукти, които ще заобикалят закона ще се базират на мюсюлманското банкиране, където вместо лихви се начисляват премии.

Не очаквам да има изтегляне на средства от банките, коментира в интервю за "Стандарт" Мартин Богданов, директор "Персонално банкиране и депозити" в Пощенска банка".

"В настоящия момент депозитите нямат алтернатива като сигурност на инвестицията. И докато доходността по тях е достатъчно висока и приемлива за физическите лица, не смятам, че това ще провокира българина да изтегли парите си от банките.

Депозитите на граждани са измерител и за доверието на обществото в банките като цяло и значителният ръст в последните години потвърждава стабилността на банковата ни система. Възможно е въвеждането на новия данък да доведе до стимулиране на потреблението," смята Богданов.

Едва ли този данък ще раздвижи потреблението, коментира в друго интервю за "Стандарт" пак Мария Илиева, изпълнителен директор на "МКБ Юнионбанк".

Експертът съветва държавата да насочи всичките си усилия към създаване на по-благоприятна бизнес среда.

"Това ще поведе към разкриване на нови работни места. След като безработицата спадне, ще намалее и несигурността, която сега владее и фирмите, и населението", аргументира се Илиева.

Не е сега времето за въвеждане на данъка върху лихвите по депозитите, смята икономистът Георги Николов.

В интервю за "Сега" той уточнява: "Дянков е сметнал, че 1,2 млрд. лева ще са доходите от лихви, ще ги обложат с 10% и ето 120 млн. допълнително. За някои хора и 10 лв. са много.

Знаете, че българинът прави-струва, но къта "бели пари за черни дни", бабата пести за внучето. Освен това ще се създаде допълнителна работа на банките и ще избие във вдигане на такси или нещо друго. Чувам и много противоречиви тълкувания за събирането на данъка, което показва, че няма никаква готовност за въвеждането му", категоричен е Николов.

Според него в "Бюджет 2013" има и други странни неща. "За приходите от ДДС е заложен 11,1% ръст, а при акцизите - само 4,4%, при планирано увеличение на ставката за горивата. Откъде ще дойде повече ДДС", пита икономистът. Николов допуска и възможността управляващите да прибегнат до вдигане на ДДС.

Повече пари в бюджета не значи по-добра година, обобщава в своя коментар за "Труд" икономистът Петър Ганев. "Бюджет 2013" ще бъде най-щедрият в последните години със заложени разходи над 30 млрд. лв.

Голямото предизвикателство остава как ще бъдат похарчени тези пари и ще се постигнат ли конкретни резултати", смята Ганев.

"Бюджет 2013" не предвижда нито лев за строителство на второкласни и третокласни пътища, алармира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от "Преса".

По думите му не е ясно как държавата би финансирала реновирането и изграждането на подобни трасета, ако няма заделени пари за целта.

"Скромен растеж", отчита на първа страница "Капитал Daily". Българската икономика ще расте и през 2013 г. - това сочат прогнозите на правителството и няколко международни финансови институции.

Условието е да няма задълбочаване на дълговата криза в еврозоната и рецесия, която да засегне износа и заетостта в източноевропейските държави.

"Парите ни потъват на Маршалите", е водещото заглавие за "Стандарт". Не става въпрос за изнесените с куфарчета пачки, а за легални инвестиции, коментира вестникът. Малката държава в Микронезия е номер 1 по привлечен БГ капитал през последните двайсетина години.

Откакто БНБ смята инвестициите, до юли 2012 г. - от страната ни са излезли близо 1,4 млрд. евро. От тях 189,3 млн. са отпътували към кораловите островчета в Тихия океан.

Може би не е случаен фактът, че Маршаловите острови не само е офшорна зона, но е и единствената държава в света, която не е подписала споразумение срещу прането на пари.

"Вето не може да бъде наложено, защото някой ми е вдигнал телефона, а само когато има обективни аргументи". Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Труд" по повод твърдението, че премиерът Бойко Борисов му е наредил да върне Закона за съдебната власт.

"Вето в президентството от днес за утре не може да има. Това е много обективен процес, в който вземат участие десетки експерти", уверява държавният глава.

По повод предстоящия референдум Плевнелиев коментира: "Щеше да е абсурдно, антидемократично и щяхме да създадем изключителен проблем в бъдеще на българската демокрация, ако бяхме провели референдум с въпроса на БСП - по един конкретен казус. След това вероятно трябваше да питаме и за "Козлодуй", и за магистрала "Хемус", и за "Южен поток" и т.н. Не може да подменяме държавността.

Така, както е зададен въпросът в момента, е много логичен, особено на фона на дебата, който се води в Европа след Фукушима. Някои държави казаха - "не" след случилото се в Япония."

Според президента идеята да се въведе данък върху лихвите по депозитите е "една добра, премерена европейска практика".

Хората с основание питат колко пари са получени от зоните за платено паркиране и къде отиват те, споделя пред "24 часа" кметът на София Йорданка Фандъкова.

Редно е част от тях да се дават на градския транспорт, както е сега, за да запазим цената на билета от 1 лв., подчертава Фандъкова.

До средата на месец ноември софиянци ще могат да плащат данъците си през сайта на общината - www.sofia.bg, съобщава в интервю за "Монитор" Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община.

Надяваме се до една година да успеем да обхванем в обща система всички данъчни служби. Това ще е улеснение и за гражданите, и за служителите. Тогава ще може от една данъчна служба да се прави справка за имотите на една фирма, които може да са в целия град. Така ще можем и по-лесно да събираме данъци и такси", допълва Барбалов.

Столичната община е допуснала нарушения при 69% от проверените процедури по възлагане на обществени поръчки в периода 1 януари - 30 септември 2011 г., извежда под глава "Дума".

В 50% от проверените процедури за малки обществени поръчки са включени изисквания, които дават предимство на определени кандидати, сочи доклад на Сметната палата.

Готви се промяна в Закона за обществените поръчки, с които ще бъдат въведени готови формуляри за търговете в строителството, допълва на първа страница "Труд".

С тях ще се избегне нагласяването на обществени поръчки за конкретни фирми, съобщава председателят на строителната камара Светослав Глосов.

В интервю за "Преса" политологът Петър-Емил Митев анализира:

"Досегашният политически процес аргументира извода, че по-вероятно е следващото управление да бъде коалиционно. У нас не се прави разлика между предизборни и следизборни коалиции.

Това е израз на недостатъчната ни демократична политическа култура. Основно правило в демократичната политическа игра е: преди изборите основните партии се явяват самостоятелно, след изборите действат в съответствие с електоралния резултат."

"Сега" цитира тревожна статистика, според която все повече българи изоставят бебетата си. Доста неефективна се оказва социалната политика на правителството за подкрепа на семейства, след като на фона на намаляваща раждаемост през 2011 г. повече деца са били дадени в домовете до 3 г., отколкото през 2010 г.

През м.г. държавата е трябвало да се погрижи за нови 2508 малчугани, от които кръгли сираци са едва 41, при 2209 година по-рано, или с около 13% повече. В същото време живородените деца са намалели от 75 500 до 70 800.

За 8 години бедните трябва да намалеят с 260 000. Това е записано като цел номер едно в поредната стратегия на социалното министерство за намаляване на бедните, пише "Труд".

По последни данни, които са от 2010 г. 1,682 млн. българи живеят в лишения. Това е 22,4% от населението на страната, при средно 16,4% за Европа. Между 2009 и 2010 г. бедните у нас са се увеличили с над 100 000.

Над 4000 лв. годишно губи икономиката от всеки млад българин, който нито работи, нито учи. Това показва изследване на Европейската фондацията за подобряване условията на живот и труд, цитирано от "Труд" на по-задна страница.

Кабинетът лиши здравната каса от повече от 50 млн. лв., анонсира на първа страница "Сега". Правителството намери начин да заобиколи Конституционния съд за отменения трансфер на 100 млн. лв. от здравни осигуровки към бюджета на здравното министерство.

Въпреки решението, че прехвърлянето на сумата е противоконституционно, Националната здравноосигурителна каса няма да може да разполага с полагаемата й се част от нея. До момента са натрупани около 50 млн. лева. Парите няма да се харчат и ще стоят като нефигуриращ в бюджета за 2013 г. излишък на касата.

Лично по предложение на финансовия министър Симеон Дянков и догодина държавата ще продължи да осигурява децата с половин здравна осигуровка. А не с цялата, както трябваше да се случи от 1 януари 2013г., допълва "Труд".

Първата копка на нова супермодерна клиника за деца с онкохематологични заболявания ще направят до дни в двора на Правителствена болница, анонсира на първа страница "Преса".

До края на пролетта следващата година трябва да сме готови, заявява директорът на "Лозенец" Любомир Спасов. Проектът предвижда клиниката да е с разгърната площ от 3000 кв. м и да е копие на световноизвестния център за лечение на рак "Джонс Хопкинс" в Ню Йорк.

На първа страница "Телеграф" алармира: Пет села в Ловешко хвърлят на кучетата отровеното с афлатоксин мляко, но пазят опасния фураж. След като мине страхът, хората отново ще започнат да хранят с него животните, смята областният шеф на агенцията по храните Ивайло Йотов.

В момента селата са под карантина, след като там в млякото и сиренето бе засечен опасният токсин, който води до рак. Много от хората са се изплашили и не смеят да консумират продуктите. Те обаче са се запасили с отровената царевица, от която всъщност е дошла заразата.

Правителството ще се опита да засили контрола в областта на висшето образование, като предлага повече варианти за санкции при нарушения от страна на вузовете, пише "Сега".

Висшите училища, които обучават студенти над разрешения им брой, вече ще могат да бъдат строго санкционирани - с отнемане на акредитацията. Това предвиждат промени в правилника на Националната агенция по оценяване и акредитация, предложени от просветното министерство.

"Ще ни стигне ли вълната от бежанци?" Това е заглавието на темата в "Труд". Изданието съобщава, че правителството се готви за вълната. Дори преди дни бяха отпуснати 200 хил. лева за изграждането на палаткови лагери край Харманли. Местното население обаче не oдобрява тази идея.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дъсти Хил

Почина легендарният басист на „ZZ Top”, Дъсти Хил

Свят Преди 4 часа

За смъртта му съобщиха неговите колеги Били Гибънс и Франк Биърд

Гняв за жертвите на ужаса в Китай, вдигнаха бариерите

Гняв за жертвите на ужаса в Китай, вдигнаха бариерите

Свят Преди 5 часа

Досега на входа на станцията, близо до която се случи трагедията, бяха поставени жълти бариери

СЗО не препоръчва трета ваксинация срещу COVID-19 към момента

СЗО не препоръчва трета ваксинация срещу COVID-19 към момента

Свят Преди 8 часа

СЗО възнамерява да „следи много внимателно” този въпрос

<p>Ето с какво се съгласиха преговарящите за кабинет</p>

Ето с какво се съгласиха преговарящите за правителство

България Преди 9 часа

Заговори се дори за конкретни имена в евентуалния бъдещ кабинет

Байдън: Това прави Путин по-опасен

Байдън: Това прави Путин по-опасен

Свят Преди 9 часа

Байдън: Чисто нарушение на нашия суверенитет

<p>Откриха античен кораб с амфори с вино&nbsp;(СНИМКА)&nbsp;</p>

Откриха античен кораб с амфори с вино край бреговете на Сицилия

Любопитно Преди 10 часа

Според първите снимки, направени от подводен робот, корабът е бил натоварен с амфори с вино

Румен Радев

Президентът Румен Радев с позиция за съставянето на правителство

България Преди 10 часа

Постигането на консенсус е отговорност на самите политически сили

Феновете пощуряха след снимка на Джъстин Бийбър

Феновете пощуряха след снимка на Джъстин Бийбър

Любопитно Преди 11 часа

Коментари с поздравления заляха певеца

Иракли

Спират застрояването на плажовете Корал, Иракли, Кара дере и Паша дере

България Преди 11 часа

Disney и Netflix вече имат основателни причини да снимат сюжетите си на омайните кътчета на Черноморието

Кога при COVID-19 трябва да се вика Спешна помощ

Кога при COVID-19 трябва да се вика Спешна помощ

Теми в развитие Преди 11 часа

Единственият начин да се предпазите от заразяване с COVID-19 и тежко протичане на болестта, е да се ваксинирате

Снимката е илюстративна

Норвегия отново отложи края на локдауна

Теми в развитие Преди 11 часа

Нова оценка на ситуацията ще бъде направена в средата на август

„Магнум“ и „Специален отряд“ се завръщат с премиерни сезони по NOVA

„Магнум“ и „Специален отряд“ се завръщат с премиерни сезони по NOVA

Любопитно Преди 12 часа

Гледайте новите криминални загадки на чаровния следовател и висококвалифицирания полицейски екип

Снимката е илюстративна

ЕК сключи договор за доставка на лекарство срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 12 часа

До края на годината Европейската комисия ще състави списък от поне 10 възможни лечения на COVID-19

Кацаров обясни за грешките с ваксинацията у нас

Кацаров обясни за грешките с ваксинацията у нас

Теми в развитие Преди 14 часа

Всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните, посочи здравният министър

Nokia

Nokia навлиза в сектора на умните домове

Технологии Преди 14 часа

Компанията започва с осветление