"24 часа": Чистка по митниците?
Източник: netinfo
16
Започва чистка по митниците след зрелищната полицейска акция на Капитан Андреево, обявява на първа страница в. "24 часа".

Прогнозата е уволненията и оставките да тръгнат от върховете на агенцията. Говори се и за двамата заместници на шефа на митниците Ваньо Танов, както и за един началник на митница. Правела се и нова структура на агенцията и системата на митниците, която щяла да отнесе и редови служители, пише изданието. Темата е водеща и за "Стандарт".

Пред "Преса" бившият шеф на Агенция "Митници" Емил Димитров коментира акцията: "Поздравявам прокурорите за смелостта им. Като начало, като първа стъпка акцията е добра. Но е отдавна закъсняла и непоследователна. Можеше например да изчакат да видят накъде ще тръгнат парите. Дали има някой по-нагоре по веригата. Ама не: зор да се спре веднага."

"Легендите за митниците оживяват... донякъде" е заглавието на анализ в "24 часа" с автор Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията. И той загатва за сценарий, при който парите от подкупи отиват "нагоре". "Най-любимата част на приказка за митничарите от Капитана е тази с куфарчетата към София. Та въпросът е това кратка приказка ли е, или има още 1001 нощ", пита Безлов.

Въпреки всички положителни коментари у нас и в Европа, вестниците "Сега" и "Дума" продължават да наричат "абсурден" приетия през седмицата Закон за конфискация на престъпното имущество.

"Управляващите едва ли ще решат основната задача, поставена от Брюксел - да преборят мафията. Затова пък новият закон със сигурност ще доведе до множество дела в Европейския съд за правата на човека", пише "Сега".

Вестникът нарича закона "изключително спорен" и изтъква, че той е бил приет под силен натиск от Европейската комисия. "Посланиците на страните от ЕС лично проследиха дебатите в парламента, а премиерът Бойко Борисов ги свика на специална среща вчера, на която да им рапортува, че поставената задача е изпълнена. Законът бе приветстван и от посланика на САЩ Джеймс Уорлик в специално изявление", продължава "Сега".

"Левицата дава закона за конфискация на Конституционния съд" пише във водещо заглавие на "Дума" и за пореден път цитира народната представителка от БСП Мая Манолова: "Това е репресивен и мракобеснически закон".

"Дума" цитира и депутата Любен Корнезов, според когото 117 от текстовете, приети от парламентарното мнозинство, са противоконституционни.

В дискусията неочаквано се намесва и Любен Дилов-син, според когото този парламент е рекордьор по върнати текстове от Конституционния съд. Пред "Труд" той уточнява: "Очевидно управляващите имат тежки проблеми с конституцията, независимо от коя правна школа са - кюстендилската или плевенската."

"Ако кандидатът на социалистите във Франция Франсоа Оланд победи на президентските избори, това ще е ясен знак, че Европейският съюз поема нов път, търси нова посока, различна политика и нови решения. Това заявява пред "Дума" председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. В очите на обикновените хора икономическата криза в Европа е продиктувана от десните партии, твърди германският социалдемократ.

"Тези хора имат усещането, че в Европа няма справедливост. Те са прави. В Европа в момента няма справедливост. Вижте какво се получава - супербогатите в момента не плащат никакви данъци. По-бедните, хората на наемния труд, по-дребните чиновници, държавните служители и дребните собственици на фирми са тези, които са натовари с основните данъчни тежести. На практика обикновените хора плащат за цялата криза. Безработицата стига до 25 процента, което отдавна не е било така", аргументира се Шулц.

Водачите над 65 години ще минават допълнително обучение по безопасно шофиране, така че да повишат знанията и уменията си. Това предвижда проект на просветното министерство за подобряване безопасността на движението по пътя, съобщава "Монитор".

Целта е броят на загиналите деца на пътя да се понижи двойно до 2020 г., а на тежкоранените - с 20 процента. Уроци се планират и за шофьорите, загубили контролните си точки. В стратегията е заложено и изграждането на полигони за управление при критични ситуации на пътя.

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нил Муйжниекс припомня в интервю за "Капитал", че България има още три месеца да вземе мерки срещу бавното правосъдие. "Срокът за това изтича на 10 август тази година", уточнява Муйжниекс.

По думите му страната ни се нарежда на шесто място по брой на неизпълнени решения на Съда в Страсбург. "Бавното изпълнение на решенията на съда минира нормалното функциониране на нашата система за защита на човешките права", категоричен е комисарят.

"Труд" информира, че 60 000 зъба по-малко са извадили лекарите по дентална медицина през миналата година спрямо 2010 г. Става дума за временни и постоянни зъби при децата и за постоянни при възрастните. "Тенденцията е много добра! Това означава, че през 2011-а сме спасили повече зъби, тъй като навреме сме приложили успешно лечение", обяснява Николай Шарков, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз.

Ако нещо пречи в нашето здравеопазване, това е нещото, което се нарича система, казва в интервю за "Стандарт" Красимира Иванова, сестра на премиера Бойко Борисов и завеждащ клиниката по неонатология в столичната Втора градска болница.

"Не отделният човек, не отделният лекар. Никога няма се съглася, че един лекар може само той да е виновен за даден инцидент. Има система, която трябва да се промени", смята Иванова.

Плажове без пясък и условия за почивка посрещат мераклиите за слънце в подранилото с два месеца лято, показва проверка на "Монитор". През почивните дни хората хукнаха към морето, но наемателите и концесионерите масово не са готови да посрещнат туристите.

"Сега" информира, че пакетните почивки на българското Черноморие са с около 12-14 процента по-скъпи от миналогодишните. Увеличението е главно при хотелите - 3, 4 и 5-звездните. Частните квартири задържат цените от последните години.

В анализ за "Труд" Иван Стамболов предлага рецепта против бедност. "Богатството на обществото се създава от свободния предприемачески дух на неговите членове. Но този дух може да вирее само в условия на ясни правила", подчертава авторът и допълва:

"Ако малките и средните предприятия са смазани от нечестна конкуренция от страна на монополи и интернационални корпорации, ако са задушени от местни олигарси, които чрез корупция са се сраснали с държавата, ако държавният апарат се използва за терор и отстраняване на бизнес конкуренти, ако държавата се замесва пряко в организирана престъпност, ако посяга на свободата на словото, ако манипулира общественото мнение и фалшифицира волята на хората, ако единственият начин да просперираш е да влезеш в някоя корупционна схема, тогава обществото ще бъде бедно и трябва да се сърди за това единствено на себе си."

В интервю за "Сега" джаз пианистът и композитор Ангел Заберски-син споделя своето разочарование от българските изпълнители. По думите му поп певците са неподготвени, не знаят нотите. "Правят музика, която свалят от интернет, разучават, искат да изпълняват и казват: "Аз съм певец". Но когато се сблъскат с живи, подготвени музиканти - тогава им лъсва голият задник", коментира Ачо Заберски.

Пред "Монитор" писателят Димо Райков определя българите като "най-бедните и най-нещастните същества в Европа, живеещи в атмосфера на липса на каквато и да е солидарност и човешко съчувствие". "Ние продължаваме да се мразим, да търсим врага... За да оправдаем може би собственото си овче търпение и дребен тарикатлък", смята Райков.
Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности