"24 часа": Чернобил тепърва ще взема жертви
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Темата на "24 часа" констатира: "Чернобил" е една катастрофа без край! 25 години след аварията в атомната централа радиацията продължава да взема жертви.

Между 66 000 починали от рак, причинен от "Чернобил", и 600 млн. заболели, така варират цифрите. Учени към различни световни организации като МААЕ и ООН посочват само 4000 доказани случая на тумори, причинени директно от взрива в реактора.

Истинският брой на пострадалите косвено от чернобилската катастрофа едва ли някога ще излезе на бял свят.

Причината е, че никой не може да каже дали един тумор се появява заради поета висока доза радиация или други обстоятелства.

25 години след ядрения взрив в Чернобил неговите тайни са разкрити, и то благодарение на медиите, допълва "24 часа".

Радиоактивен цезий-137 е валял у нас с дъжда на 1 май 1986 г., 5 дни след аварията в АЕЦ "Чернобил", пише по темата "Труд".

Това показва доклад, изготвен в СССР след ядрената катастрофа. Много от тревожните факти за нивата на радиация след аварията са били укривани години наред, вкл. в страни извън СССР.

Според доклада замърсяването е било чрез ветровете, които са духали на запад и чрез дъждовете.

В почвата у нас са попадали както цезий-137, така и стронций-90, но остатъчните количества от тях днес са минимални и в никакъв случай не са опасни за хората, растенията и животните, уверява пред "24 часа" Лидия Мишева, шеф на лабораторията по радиоекология и радиоизотопни изследвания към института "Н. Пушкаров".

Бюджетните заплати и пенсиите да останат във фризера и през 2012 година. Това предвижда тригодишната бюджетна прогноза за 2012-2014 г. на финансовото министерство, отразена от "24 часа" на първа страница.

Тя е приета от кабинета на последното му заседание преди Великден. Документът планира две индексации на доходите - през 2013 и 2014 година, съответно с 5 и 7%. Вноските за пенсии и за здраве да не се вдигат до 2014 г., планира още кабинетът.

Непроменени до същата година остават максималният и минималният осигурителен доход. От 2012 г. потребителските цени ще започнат да намаляват, е записано в прогнозата.

За 2011 г. средногодишната инфлация се очаква да достигне 3,9%. Причината е вносната инфлация, която се създава от ръста на петрола и храните в световен мащаб.

Две трети от фирмите остро критикуват двата варианта за препоръчителен ръст на заплатите в частния сектор през тази година, отбелязва "Труд".

Социалното министерство предлага индексация с 11,07% или 11,67%. Масово недоволство има и срещу предложението на синдикатите за увеличаване на минималната заплата от 240 лв. на 290 лв. Това показва допитване на Българската търговско-промишлена палата сред фирмите членки. Сред коментарите на работодателите са: "Държавата би трябвало да регулира заплатите в държавния сектор", пояснява изданието.

"Класа" се включва по темата на първа страница като пояснява, че всяка седма фирма приема предложението за административно увеличаване на заплатите, но само с цената на съкращения на персонал.

"Класа" цитира статистика, според която и работодатели, и работници са съгласни с идеята за наемане на служители на гъвкаво работно време и почасово заплащане.

Според проучването на "Галъп Интернешънъл" първият извод, който се налага, е, че правната уредба е необходимо да се измени спешно в посока на създаване на възможност за наемане на гъвкаво работно време с почасово заплащане. В различни отрасли със сезонен характер това е наложително.

"И през 2011 САЩ ще са най-големият инвеститор в България", е заглавието над интервю в "Монитор" с американският посланик у нас Джеймс Уорлик.

По думите му има създадени хиляди работни места в България, само в резултат на инвестициите на "Хюлет Пакард".

ДПС обмисля вот на недоверие заради земеделието. В интервю за "Труд" зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова коментира: "Всяко едно правителство е можело да поиска вот на доверие. Това, че някой се е страхувал да го направи, не означава, че трябва да го премахнеш като възможност...

Искането на вот на недоверие ей така за спорта на всеки две седмици е несериозна реакция, просто за да отчиташ политически дивиденти, да те дават по телевизията, защото предстои някакъв партиен форум."

В отговор на въпрос Фидосова подчертава, че изборите трябва да се проведат на възможно най-рано - на 23 октомври. По думите й има странно съвпадение между предложението на ДПС изборите да са на 30 октомври и факта, че националният празник на Турция е на 29 октомври.

Най-вероятно тази година правителството ще слее този празник с дните за Курбан Байрама и ще се получи една голяма почивка.

"При това положение много от сънародниците ни ще се върнат в България. В което няма нищо лошо, нека се видят с роднините си, но не мисля, че на такъв голям мюсюлмански празник е редно да занимаваме хората с политика. Още повече че по това време християните пък отбелязваме Голяма Задушница", аргументира се Фидосова.

"Както вървят нещата, може да остана сам на пистата и до септември", коментира пред "24 часа" лидерът на "Атака" Волен Сидеров предстоящите избори за президент.

"Виждам голяма неяснота и голяма криза в партиите. Ситуацията е уникална. За първи път от 1991 г. настоящият президент няма да бъде кандидат.

Другият уникален момент е, че не е ясно какво ще прави ДПС. Чувам, че може да извадят собствен кандидат, което също ще е прецедент и ще внесе разбъркване," подчертава Сидеров.

Според "Сега" около 20 депутати от ГЕРБ фигурират в неформален списък на потенциални кандидати, които искат да зарежат депутатските банки и да се кандидатират за кметове в региона си.

Мераците на част от избраниците не са тайна за колегите им от групата, но друга част от герберите още се ослушват, защото срещу кандидатурите им има съпротива на местно ниво или несъгласие от централното ръководство, разказаха запознати.

Пред "Новинар" Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните, коментира:

"Откриването на горещ телефон е нормална практика за всяка европейска държава. Беше крайно време и тук да създадем такъв. Не че при нас досега не са постъпвали тревожни сигнали от граждани.

Напротив, имаме десетки оплаквания седмично от нашите потребители. Такъв телефон обаче ни беше необходим, тъй като ще бъде от полза както за потребителите, така и за производителите.

Огромната част от постъпващите сигнали за некачествени храни са абсолютно достоверни."

Аудиозапис на Библията издаде на DVD Драгалевският манастир "Успение Богородично", пише "Труд". Текстът на Светото писание се чете на български език и е разбит на файлове с формат mp3, които позволяват възпроизвеждане вкъщи, на стереоуредбата в колата или на персонален плеър.

Така всеки слушател може да прекъсне по всяко време записа и да се върне лесно на същия откъс. Общата дължина на записите е 90 часа, а носителят е с памет 7 GB.

Светото писание чете актьорът Петър Евангелатов, който използва изданието на Библията на Светия синод от 1982 г.

"Класа" акцентира върху статистика, според която всеки пети у нас е гледал нов български филм в последната година.

Данните на "Галъп интернешънъл" сочат, че най-големи любители на новото българско кино са младите българи до 40-годишна възраст, жителите на столицата, висшистите и високостатусните българи.

Бум на фалшиви банкноти от 50 лева засякоха банкови експерти, съобщава под глава "Труд". Новите имитации са на път да изместят 20-толевките в класацията на най-преправяните пари.

Касиери в банките често попадат на фалшификати на 50 лв. с емисия от 2006 г. Суперментето имитира релефа на хартията, както и мастилото с променящ се цвят.

Според "Монитор" Националната агенция по приходите е наложила на тартора на Октопода Алексей Петров ревизионен акт за 1,9 млн. лв.

Сумата е за данъци, които той дължи на хазната и лихви за това, че не са били изплатени. Петров стана обект на данъчна проверка, след като бе арестуван през февруари миналата година. Тогава му бяха назначени 127 ревизии.

Служителите на НАП направиха пълна инспекция на имането на бившата барета за 6 години назад.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 13 минути

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 33 минути

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

България Преди 1 час

От сряда обвинение за участие в престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Koцев

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 1 час

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 1 час

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 1 час

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 1 час

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 1 час

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 9 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 10 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 11 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 12 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел