"24 часа": Блокът без парно, ако 50% не плащат
"24 часа": Блокът без парно, ако 50% не плащат   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

"24 часа" информира, че спират парното на блока, ако 50% от домакинствата в него не са си плащали сметките. Такава промяна се замисля в закона за енергетиката.

Топлофикациите искат санкцията да се прилага при два месеца забавяне на плащането на сградата. Участници в работната група, която готви промените, довериха, че все още се обсъжда дали процентът да е 50, или 70 неплатили.

Все пак в закона ще бъде оставена възможността самото дружество да прецени дали да спре топлото на целия блок.

Минко Герджиков, зам.-кмет по финанси в Столична община е категоричен, че длъжниците на "Топлофикация-София" няма да могат да вземат кредит, докато не се издължат.

"24 часа" отразява намерението на Европа да глобява по общи правила всеки шофьор, независимо в коя държава от съюза той е извършил нарушението. Драстичната мярка е поискана от шефове на службите за контрол на пътния трафик от страните-членки на ЕС.

Още не е ясно чия тарифа ще бъде взета за основа. В България, ако караш с 50 км/ч над разрешеното, плащаш 250 лв., но във Франция вземат 1500 евро.

Изключително тежки са глобите в Италия - до 2000 евро при превишаване на скоростта с 40 км, докато у нас вземат 150 лв.

Целта на еднаквите глоби е до 2020 г. да се намалят два пъти убийствата по европейските пътища.

Правителството бетонира порочните замени на гори, пише "Сега".

Управляващите се отказаха от идеята си да развалят порочните замени на гори, които се разследват от Брюксел и заради които страната ни рискува глоба до 1.5 млрд. лв.

Днес правителството ще обсъжда нов Закон за горите, с който на практика тези сделки се бетонират.

Върху заменените терени ще може да се строи, а предприемачите, които се възползваха от замените, ще доплатят неизвестни засега суми. За процедура за разваляне на неизгодните за държавата сделки няма и дума.

При стачка си подавам оставката, са думите на премиера, цитирани от "Труд". Давам всичко от себе си - от сутрин до вечер. Дадох си здравето и нервите. Премиерът подчертава, че е изпълнил на 100% обещанията си и започнат ли стачни действия, няма да убеждава никого в противното.

Лекарски протести, свързани с неясното доплащане - ще има. Гарантирано! - е виждането на д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, споделено за "Класа". А Теодора Захариева, председател на Федерация "Български пациентски форум", твърди пред същото издание, че е унизително пациентът да доплаща.

Анна-Мария е като вирус за кабинета, прави опит за диагноза "Стандарт".

Темата на "Труд" е с акцент здраве. Трима от четирима болни ще доплащат за лечението си, въпреки че вече са го покрили със здравноосигурителните вноски, които са плащали с години.

Справка на Националния център по здравна информация показва, че през миналата година през 25-те областни болници у нас са минали 488 780 души.

Средният разход за лечението на болен в тях е бил 594 лв. Т.е. ако доплащането (което се предвижда за заведения като областните, университетските и националните центрове) е 20 на сто, излиза, че пациентите ще дадат от себе си близо 120 лв.

"24 часа" цитира Мартин Димитров, председател на СДС: "Искаме оставката на министъра на здравеопазването и екипа му, както и оставките на шефа на НЗОК Нели Нешева и зам. министъра на финансите Владислав Горанов".

Кредитът на доверие към министър Анна-Мария Борисова е изчерпан, пише "24 часа". Според сините тя не познава здравната система, което я е довело до вземане на грешни решения, има неспособност за управленски решения, липсва й компетентност и воля за реформи.

Министерството на здравеопазването е станало филиал на Министерството на финансите, то е против лекарите, болниците и пациентите, твърдят сините. Цинизъм е пациентите да доплащат лечението си при положение, че съвестно са си плащали здравните осигуровки и средствата от тях стоят в БНБ и в оперативния й резерв, смятат сините.

Анализът на "24 часа" поставя в центъра си коментар за състоянието и "здравето" на здравната каса. "Нека просто национализираме тази каса", призовава заглавието на материала.

Сегашното осигуряване съчетава най-лошото на капиталистическата и социалистическата система. Лекарите направиха това, което трябва - квалифицираха се, овладяха върхови технологии, модернизираха и изчистиха болниците.

Но пък изчезнаха общодостъпното здравеопазване, училищните лекари и безплатния зъболекар, това развитие е въпрос на политика и администрация, а не на пари и квалификация. Резултатът е - поява на огромна група неосигурени лица - между 1,2 и 1,5 милиона - лишени от каквито и да било медицински грижи.

Защото приватизацията на здравното осигуряване бе фалшива, а бюрокрацията - невъобразима, едно съчетание на административна немощ и продажност.

"Монитор" отразява визията на кмета на София - Йорданка Фандъкова за настоящето и бъдещето на града.

Няма да се вдигат общинските данъци. София ще става все по-зелена, с по-добър транспорт, работи се много активно и с шестте общински болници, за да се осигури нормалното им финансиране в условията на реформа, казва столичният кмет.

В интервю за "Труд" Димо Гяуров, депутат от Синята коалиция и член на комисията за конфликт на интереси, споделя констатацията си, че Първанов е заплаха за БСП, не за ГЕРБ.

"Президентът Първанов със сигурност би могъл да е някаква алтернатива, но само и единствено вляво.От тази гледна точка има огромен потенциал за партниране между Бойко Борисов и Георги Първанов.

Всъщност в момента може би интересите им съвпадат - по отношение на разбиването на БСП, на отделянето на част от социалистите, която под нов флаг да бъде оглавена от Първанов", смята депутатът.

Болезнената тема за ромите е отразена от "Труд" със статията на Кеворк Кеворкян: "4 691 216 долара. Оплачете се на Марко". Журналистът уточнява, че по линия на Десегрегационната програма на Ромски образователен фонд (Будапеща, Унгария) през последните пет години различни ромски фондации и организации у нас са получили 4 691 216 долара!

83 335 долара е получила фондация "Шам"-Монтана за една година, за да повишава посещаемостта на циганчетата в училищата... и за да лобира за десегрегацията. Не е лошо да бъдат издирени хората, които са били убедени от тези лобисти.

ДРОМ-Видин е получила - пак за една година! - 94 730 долара, за да осигури "безплатен достъп на 700 циганчета до интегрирана учебна среда и за да проведе национална кампания с ключови национални участници".

Дали да не предположим, че едно циганче излиза средно по 100 долара, а останалото е за лобиране, пише Кеворкян.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Политолог: ПП-ДБ могат да загубят втората позиция на предстоящите избори

Политолог: ПП-ДБ могат да загубят втората позиция на предстоящите избори

България Преди 9 минути

Симеонов смята, че е възможно след изборите на 9 юни да се отиде към повторен вот.

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 32 минути

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 1 час

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 1 час

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 3 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 3 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 3 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 3 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 4 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 4 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 5 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 6 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 6 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков