12

О мбудсманът Мая Манолова изрази своята позиция за цената на горивата у нас. Тя заяви: „Покачването на цените на горивата в България доведе до различни форми на граждански протести.

Една от причините за тях е и

липсата на адекватна реакция на държавата,

която е отговорна за създаването на закони, осигуряващи свободен конкурентен пазар на стоки и услуги, както и за спазването на тези закони“.

Според нея проблемът с горивата повдига въпроси, на които държавата дължи отговори на гражданите. Манолова иска да знае съществува ли монопол при управлението на данъчните складове, както и създава ли законодателството достатъчно конкурентна среда при вноса и продажбата на горива.

Омбудсманът пита още,

дали държавата защитава регулацията в сектора и правата и интересите на гражданите.

Също така дали нормативната уредба и практиките създават възможности за по-евтин внос на бензин и дизелово гориво или ги препятстват.

Общественият защитник иска да разбере дали е възможно намаляване на ДДС-то върху горивата и какво е предприето след отправените препоръки от КЗК за подобряване на пазарната среда, една от които е създаване на държавни данъчни складове.

Манолова допълва, че очаква отговорно отношение от институциите и

честен отговор към гражданите,

защото по думите ѝ проблемът с цените на горивата засяга цялата икономика на България и бюджета на всяко българско семейство.

По думите ѝ скокът при горивата идва след поредното повишаване на цените на газа, парното и топлата вода, което е довело и до по-високи цени на основни стоки и услуги, което преляло чашата на търпението на хората.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@