4

М инистърът на здравеопазването Кирил Ананиев изрази убедеността си, че преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е крачка напред.

"Ресурсът за фонда от Министерството на финансите през Министерството на здравеопазването е като целеви трансфер и няма да се използва за други цели", увери Ананиев по време на парламентарния контрол в петък.
 
По думите му всичко, което досега е било финансирано от Фонда, вече ще се финансира от НЗОК.

"Разчитаме много на капацитета на Касата, защото до момента управлява 80 млн.лв. и няма никакво оплакване по отношение на изразходването на тази средства или някой да не е получил грижа", посочи още министърът.

Целта на преминаването на Фонда и на Комисията за лечение в чужбина към НЗОК е уеднаквяване на процедурите. Няма да се отнемат досега съществуващите права, а очакваният резултат е намаляване на срока за изчакване и по-добра финансова дисциплина, по-прецизна оценка на потребностите, пълна прозрачност, ясни медицински критерии въз основа на европейските критерии, коментира Ананиев.

При окончателното приемане на Закона за бюджета на НЗОК за следващата година, който беше приет на първо четене, следва да бъдат издадени необходимите подзаконови нормативни актове.

Решенията за лечението на деца в чужбина и България ще се вземат без Обществен съвет, както беше досега. Съдбата на пациентите ще зависи само от експерти в Здравната каса, предвиждат промени в закона.

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев съобщи, че през 2017 г. в 46% от случаите решенията за финансиране са се взимали, без да има конкретна ценова оферта. А това било против правилата, предаде NOVA.

Той беше към закрития Фонд, който влиза в НЗОК. 

Членът на Обществения съвет към фонда Пенка Георгиева обаче заяви, че данните на управителя на касата не са верни.

Преди време здравният министър обеща, че 14 милиона лева, както и досега, ще се отделят за лечение на деца в чужбина годишно.Със закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето на дейността към Здравната каса, според здравните власти, се цели подобряване на процедурите по одобрение и отпускане на средства.

В същото време родители и пациентски организации се притесняват как ще се организира престоят на малките пациенти в чужди клиники.

„Фондът за лечение на деца – добър или лош – е създаден със специален юридически акт. Как ще бъде премахнат този акт технически, юридически? С преходни или заключителни разпоредби на закон, който функционира една година? Според мен, няма начин”, коментира преди време бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Приеха бюджетите на Здравната каса и ДОО за 2019 г. 

Модернизират Спешна помощ със 163 млн. лв. 

Спешни промени за донорството въвеждат управляващите

Ще въведат критерий за отношение с пациентите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@