9

С пешни законодателни промени, които да насърчат донорството ще предложат управляващите. Решението идва след среща на семейството на Адриан, който почина в чакане на белодробна трансплатация, с премиера, здравния министър и шефа на здравната комисия в парламента.

„За да станем редовен член на Евротрансплант, трябва да имаме годишно 70 донора. Ние имаме под 10”, посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.   

„Хората са тези, които могат да дарят живот след приключването на живота. Трябва да разберете наистина колко е важно да не погребваме шансовете за другите”, каза братът на Адриан - Алберт.

Здравният министър Кирил Ананиев разпореди спешна проверка и на министерството, и на Изпълнителната агенция по трансплантации, и на Комисията за лечение в чужбина за периода, в който се е лекувал Адриан - за да се разбере кой и защо не си е свършил работата и да си понесе отговорността.

Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България – това разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда. След като се срещна с близките на починалия Адриан Петков, Борисов възложи на министър Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

„Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 - за бъбреци“, отбеляза министър-председателят и добави, че може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени.

На правителственото заседание беше одобрен и проектът на Закон за хората с увреждания. По време на обсъждането министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов изразиха резерви към текстове от проекта. Борисов заяви категоричната си подкрепа за Закона за хората с увреждания.

„Ние водихме многократен диалог, поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет“, допълни премиерът.

Шестима болни, които са се нуждаели от бял дроб, са починали от началото на годината

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@