3

С близо 26 000 тона по-малко са емисиите на вредни вещества във въздуха, който дишаме. Данните са за изминалата 2018 г., а намалението е от спестени вредни емисии след промяна в начина на отопление на домакинства и обществени сгради.

Замяната на неефективни неекологични енергийни източници с природен газ е довела до спестяването на 9 000 тона фини прахови частици, серни и азотни оксиди, въглероден оксид и летливи органични съединения само в София.

В друг град, известен със замърсения си въздух – Русе, вредните емисии са с 2 750 тона по-малко. Почти  2 000 тона са спестени в Търново и Разград заради преминаване към синьо гориво.

Газифицираните болници, училища, детски градини и търговски обекти в страната, които използват синьо гориво, са „спестили“ почти 11 700 тона фини прахови частици, серни и азотни оксиди, въглероден оксид и летливи органични съединения.

От отопление с газ домакинствата са спестили на природата 14 000 тона вредни емисии.

Данните на Овергаз показват, че ще бъдат спестени над 30 000 тона емисии на вредни вещества за 5 години, ако бъдат газифицирани всички 350 000 домакинствата, които са близо до газопреносната мрежа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@