23

З неполският епископ Йоан бе избран да е новият Варненски и Великопреславски митрополит.

Това стана на епархийски избор тази сутрин в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител".

Дядо Йоан получи девет гласа от Светия синод, а другият кандидат - Мелнишкият епископ Серафим, получи три гласа (на Пловдивския митрополит Николай, Великотърновския митрополит Григорий и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний).

Двамата епископи, измежду които днес Светия синод избра новия митрополит, бяха излъчени на втория епархийския избор, провел се на 15 декември във Варна. Тогава епископ Йоан получи 22 гласа, а епископ Серафим - 19. Вчера Светият синод реши, че този избор е преминал съгласно разпоредбите на устава и каноните на Българската православна църква. До него се стигна, след като първият беше касиран заради съмнения за манипулиран вот и редица протести срещу излъчените епископ Борис и епископ Игнатий.

Изборът днес беше предшестван от литургия в параклиса. След това митрополитите гласуваха по старшинство. За гласуването по уважителни причини не бяха дошли Пловдивският митрополит Николай и Западноевропейският митрополит Антоний, но те бяха изпратили своите гласове в запечатани пликове.

По това време епископите Йоан и Серафим молитвено участваха в Светата литургия в катедралата "Св. Александър Невски". След като патриарх Неофит оповести резултата от избора, той изпрати архимандрит Дионисий към патриаршеската катедрала, за да призове двамата епископи. В приемния салон на Синодалната палата патриархът обяви името на новоизбрания митрополит на Варна и с кратко слово го приветства с новото му служение. Пред журналисти главата на Българската православна църква каза, че е доволен от избора, "защото божият народ е доволен".

Източник: БГНЕС

В словото си патриарх Неофит поздрави новият митрополит Йоан, че е "избран да пасе стадото Христово в богохранимата Варненска и Великопреславска епархия". Негово светейшество отбеляза, че

с по-високото служение идват и повече отговорности,

защото е казано "от всекиго, комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква".

Митрополитското служение е тежко, съпроводено с много изпитания и огромна отговорност пред Бога, Църквата и хората, каза още в словото си към митрополит Йоан патриарх Неофит. Той допълни, че на неговите плещи днес Бог възлага грижата за доброто устройване на епархийската църква - за храмовете, свещенството и пасомите, за богослужебния и духовен живот, социалната дейност и просветата, грижата за спасението на хиляди човешки души. "На твоите плещи от днес ляга грижата за мира и благоденствието на Варненска и Великопреславска епархия", се обърна към новоизбрания митрополит Негово светейшество.

"Събирай ги под покрова на Божията любов, приласкавай ги с отеческо благо слово, бди да не би вълци в овчи кожи да пристъпят към повереното ти словесно стадо, пази мирската суета да не затули от взора им Христа, а съблазните на света да не ги отклонят от пътя на спасението", пожела още на новоизбрания митрополит българският патриарх. Негово светейшество посъветва също митрополит Йоан да бъде достоен наследник на Христовите апостоли и на неговите достойни предшественици на епархийския престол. "Дерзай да приведеш към спасение всяка човешка душа", призова патриархът в словото си новия Варненски митрополит.

Винаги съм чувствал своето недостойнство,

но ако това е изборът на Бога и на Божия народ във Варненска и Великопреславска епархия, приемам го със искрена признателност, добро чувство и обич към Всеподателя Бога, каза новоизбраният митрополит.

Той каза още, че има висок дълг да продължи делото на покойния митрополит Кирил, когото определи като силна личност, извършила много за просперитета на тази епархия.

Мелнишкият епископ Серафим каза, че именно изборът на Йоан е бил по-логичният вариант заради старшинството. Пожела му здраве, много духовни сили и радости и в новата епархия.

Новоизбраният митрополит Йоан, чието светско име е Иво Михов Иванов, е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол.

Завършва средното си образование в родния си град. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния двегодишен курс на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". След това завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По-късно специализира в Московската духовна академия "Св. Сергий Радонежки" и защитава кандидатска дисертация.

На 1 юли 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил". На 24 април 1999 г. е въведен в йеродяконски чин от Макариополски епископ Гавриил в манастира "Св. Петка" в село Клисура, община Банкя, София, а на 24 април 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм "Св. Неделя".

От 1 април 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийската митрополия. На 28 април 2002 г. патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм "Св. Седмочисленици".

На 18 март 2007 г. по решение на Светия синод е хиротонисан за епископ с титлата Знеполски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и поема поста викарий на Софийския митрополит. Оттогава е пръв помощник на патриарх Максим, а сега и на патриарх Неофит, в качеството им на Софийски митрополит в управлението на епархията.

По време на избора пред Светия синод имаше протест оглавяван от Бисер Миланов, известен като Петното.

На своето заседание днес Светият Синод насрочи дата за

Епархийски избор за нов Неврокопски митрополит на 12 януари 2014 г.

От листата на достоизбираемите епископи-кандидати за митрополитския престол отпадат преосвещените епископи Агатоникийски Борис и Проватски Игнатий. Епархийските избиратели на Неврокопската епархия ще избират между Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан и Мелнишки Серафим.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@