13

Ф актите около самоубийството на 11-годишният Венислав от Стрелча се оказват доста заплетени.

Той е оставил видеа на телефона си, които бяха открити от разследващите във вторник късно вечерта.

Това съобщи пред NOVA говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, но отказа да разкрие какво е казало момчето в предсмъртното си послание.

Според източници на „24 часа” обаче то обяснява напълно спокойно как ще се самоубие.

„Отивам на едно по-хубаво място и ще ви чакам там. Обичам ви!”, били думите на момчето в обръщението му към родителите.

Венислав не е обяснил обаче защо е взел това фатално решение. Казал единствено, че „така иска” и успокоил родителите си, че те нямат никаква вина.

Всички описват момчето като буйно, усмихнато и контактно. Допреди 2 години Венислав активно тренирал плуване и бил една от големите надежди в местния клуб, но изненадващо се отказал.

Събраните факти от прокуратурата по случая сочат, че Венислав е направил изключително добра подготовка преди самоубийството.

Въпреки това са налице и значителни неясноти по въпроса как точно момчето е успяло да се простреля фатално с пушката на баща си, както и защо го е направило.

Източници на bTV посочват, че от разпита на родителите и близките на Венислав е станало ясно, че те не са забелязали признаци, че той може да сложи край на живота си.

Разследващите предполагат, че момчето е избрало момент, когато е било само в семейното жилище, записало е видеообръщение в мобилния си телефон. После е отворило касата, в която баща му е държал законното си ловно оръжие - пушка “Иж”, 12-и калибър.

Как е станало това, все още е мистерия, която разследващите не могат да разплетат, тъй като касата е в положение заключено, въпреки че вратата ѝ е отворена.

Момчето е заредило пушката с патрон за глигани с пълнеж от сачми тип 13/0.

После се е застреляло. Също неясно как, тъй като пушката е с дълга цев, а е била на сантиметри от главата му. Поради това разследващите ще правят следствен експеримент за точния механизъм на самоубийството. Тялото на детето е намерено в спалнята на втория етаж на къщата.

Основното разследване се насочва към външни фактори. На първо място ще се проверяват контактите на Венислав в интернет. Освен мобилния телефон на детето оперативният екип е иззел и компютъра му, който ще бъде подложен на щателна експертиза. Ще се проверява играл ли е на руската виртуална игра „Син кит”, която приканва децата към самонараняване и самоубийство.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@