4

45 – годишен мъж е починал след авария на площадката на бившия завод за тежко машиностроене „Червена могила“ (бел. ред. сега „Радомир Метал Индъстрийз“ АД) в Радомир, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Перник.

Работникът е получил

тежки изгаряния след експлозия на газопровод.

Производствената авария е станала вчера около 8.30 ч. в района зад пресово-термичния цех на бившото предприятие.

Взривът бил предизвикан от изтичане на кислород. Пострадалият мъж е транспортиран незабавно в реанимация на института „Пирогов“ в София, където тази сутрин в следствие на раните си е починал.

Местният сайт zapernik.com посочва, че починалият мъж е пристигнал в „Пирогов“ с 97% изгаряния. Според изданието има и втори леко пострадал работник.

Започнало е досъдебно производство, работата по което продължава.

Собственик на „Радомир Метал Индъстрийз“ АД е Людмил (Люси) Стойков.

Той е бивш спортист, завършил е ВИФ. Преди промените е бил барман в „Балкантурист“. По собствените му думи е започнал бизнеса си още през 1990 г. с търговия със сирене. В родния си град обаче е известен като представител на силовата групировка ВИС 2, макар никъде в регистрите и биографиите му да не се съобщава такова нещо, пише capital.bg.

В средата на 90-те години регистрира фирма за изкупуване и търговия на скрап, като започва да работи с все по-големи обеми. Бизнесът му потръгва още повече, след като брат му Емил Стойков става шеф на митница Перник.

По време на правителството на Иван Костов Людмил Стойков се насочва към туризма и индустрията. През април 1999 г. той купува срещу 2,7 млн. долара курортното селище „Дюни“.

На 30 юни 1999 г. в консорциум с „Радомир леко коинвест“ АД неговата фирма „Еврометал“ ООД купува 75% от „Радомир – леяро-ковашки комплекс“ ЕАД. Делът на Стойков е 34% и за тях той плаща 4 млн. лв. Консорциумът трябва да обслужва и дълга на фирмата от 21 млн. лв. През 2000 г. купува основното производство на фалиралото предприятие „Стомана“ срещу обслужването на дълга му от над 42 млн. лв. По-късно във фирмата влиза гръцката „Виохалко“, но Стойков запазва 14% от „Стомана индъстри“ и е зам.-председател на управителния съвет.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@