13

П артията ГРОМ (Гражданска опция за Македония), която е коалиционен партньор на бившите управляващи от ВМРО-ДПМНЕ обяви, че вместо да отиде в Росоман при земеделците македонският министър-председател Зоран Заев е отишъл в София, за да продаде националните интереси на страната.

От ГРОМ смятат, че „българските хвалби за Заев са очаквани, тъй като подобен министър-председател, те (българите) търсят от 1944 г. насам”.

Русия иска да откъсне Македония от България

Йорданов: Подкрепяхме Македония, дори като лъжеха

Борисов: Целостта на Македония е важна за нас

В изявлението се припомня за разстреляните по време на окупацията от България през Втората световна война 12 души във Ваташа и за изпратените македонски евреи в лагера в Треблинка и се приканва българския премиер Бойко Борисов да се поклони пред паметника на македонските партизани вместо пред този на цар Самуил.

Според ГРОМ Заев е трябвало, вместо в българската столица София, да отиде при производителите на праскови в Росоман, които хвърлят своята реколта заради изкупната цена от само три денара.

Междувременно най-голямата македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски поиска „от името на македонския народ да се прегледа съдържанието на договора, който премиера Заев се е съгласил да попише с България”.

Искането бе публикувано на официалната страница на ВМРО-ДПМНЕ и бе обявено от доскорошния председател на македонския парламент Трайко Веляновски.

В текста на изявлението на Веляновски се казва, че „това, което ни тревожи и плаши е вчерашното изявление на Зоран Заев, в което той обяви, че Македония затваря една глава от своята история, глава на национализъм и омраза”.

От ВМРО-ДПМНЕ изразяват загриженост за „непрозрачността и лекотата, с която Заев е пристъпил към един изключително сериозен въпрос, какъвто е сключването на договора с България, защото този въпрос опира да идентичността и историята на македонския народ и крайно безотговорно е той да са дискутира на обикновена пресконференция”.

В декларацията посочва, че „поведението на България е разбираемо, защото тя има свои интереси и затова ги защитава и застъпва, но това, което не може да се приеме е, че Зоран Заев сам се нагърбва да решава теми, които са от национален интерес на Македония”.

„Етногенезисът на македонския народ е самостоятелен и затова е изключително опасно да се говори за обща история“, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ.

Източник: EPA/БГНЕС

Те настояват България да признава македонския език и история. „Единственото, което знаем е, че Заев е договорил съвместно македонско-българско честване на македонския национален празник Илинден на Мечкин камък”.

„Илинденското въстание е самостоятелно и македонско. Илинденското въстание е вдигнато без каквато и да е външна помощ и изцяло принадлежи на Македония, защото на Илинден са поставени основите на македонската държава, а всички други опити за по-различно представяне на нещата представлява демакедонизация на Македония”, предупреждават от ВМРО-ДПМНЕ.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@