58

С лед скандалите около ЧЕЗ, кампанията срещу приемането на Истанбулската конвенция, атаките срещу посредническата роля на България на европейската сцена, ГЕРБ остава първа политическа сила с 23,1% подкрепа, но БСП скъсява дистанцията до 2,5%.

Това сочи регулярното тримесечно проучване проучване на „Алфа Рисърч”, проведено в периода 15 - 24 март 2018 г.

10 г. в ЕС - еврооптимисти сме, искаме в eврозоната

Изненадите, ако има избори сега у нас - кой отпада от НС

Румен Радев и Бойко Борисов са най-харесваните политици у нас

Най-голямото изпитание за Кабинета Борисов 3, сделката за ЧЕЗ, оказва и най-пряк негативен ефект върху неговия имидж. 57% са на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на най-голямото електроразпределително дружество  в България на пазарджишката фирма „Инерком”, а един от уважаваните експерти-министри в кабинета, Теменужка Петкова, губи 10 пункта от своя личен рейтинг.

Същевременно, 42%  са на мнение, че в политически план този скандал се използва от опонентите на правителството, за да го свалят от власт. Така, макар симпатизантите на ГЕРБ също да са критични към сделката, по отношение на правителството те заемат защитна позиция.

В резултат, правителството запазва доверие от 21%, колкото имаше и през декември. С 4% обаче се увеличават неговите критици - до 43%, като негативните настроения нарастват главно сред столичани и жителите на селата.

Обединените патриоти успяват да се задържат на 5,2% електорална подкрепа. Красимир Каракачанов е с най-висок личен рейтинг – 29,8%, следван от Валери Симеонов – 11,4% и Волен Сидеров – 6,4%.

ДПС със сигурност би имало  парламентарно представителство с 5,1%, докато подкрепата за ВОЛЯ е недостатъчна за ново влизане в парламента  - 2,0%.

Европредседателството и външно-политическата активност на кабинета, от своя страна, са основният ресурс за една по-широка обществена подкрепа към кабинета на Борисов по ключови теми, надхвърляща електоралната база на коалиционните партньори.

37% определят българското председателство на Съвета на ЕС като успешно до този момент, срещу едва 13% - като неуспешно. 50% одобряват приоритета на страната ни за европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

В този контекст премиерът Борисов повишава рейтинга си с 3% спрямо декември. Министрите, пряко ангажиран с европейската политика, са сред най-одобряваните в кабинета – Томислав Дончев повишава рейтинга си с 5 пункта, ръст на одобрението има и към Лиляна Павлова и Екатерина Захариева. 

Сред външно-политическите фактори, оказали неочаквано силно влияние върху общественото мнение, трябва да се отбележи преди всичко отзвукът  от  политическите  изказвания на руския патриарх Кирил. 67%  оценяват неговите думи, че българите не са проявили признателност към Русия като неприемливи и унизителни.

След тазгодишния 3-ти март, 43% са на мнение, че Русия настоява не за просто признателност, каквато мнозинството от хората наистина проявяват, но и страната ни да следва нейния път на развитие. Което, също според мнозинството от българите, не съответства на техния избор.

В резултат от тези промени, за първи път след  Украинската криза и анексирането на Крим, е налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия от 66% на 56%.

Охладняването към Русия, обаче, успоредно с европейската активност на правителството, води до нов ръст на обичайно високата подкрепа за ЕС до 58%, но също така и до ръст в одобрението на НАТО от 38% до 44%.

Въпреки наситения с противоречия между институциите период и разминаващите се с правителството позиции по редица проблеми, президентът Румен Радев остава незасегнат. С 59% одобрение и 10% неодобрение той постига най-висок рейтинг от началото на своя мандат.

Одобрението за Народното събрание (12%) и председателя му Цвета Караянчева (21%) бележи леко подобрение през първите три месеца от годината. Въпреки това парламентът продължава да търпи сериозна криза на обществено доверие.

Аналогична е ситуацията с отношението към правораздавателните и правоохранителни институции, чиято дейност е съпътствана от трайна критика: съд (9% положителни оценки срещу 56% отрицателни), главен прокурор (10% положителни оценки срещу 43% отрицателни). Поредицата от случаи на битови престъпления през последните месеци се отразява в отчетлив спад на одобрението за работата на полицията (от 27% на 20%) и силен ръст в неодобрението (от 30% до 41%).

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@