25

Ф алшивите новини се разпространяват шест пъти по-бързо от истинските. Това каза Лиляна Павлова, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС, по време на международната конференция "Фалшивите новини на истинските тролове" в НДК.

Тя посочи, че според проучванията хората много по-лесно се доверяват на фалшивите новини. Заразата, болестта, която се разпространява, е сериозна и голяма, и няма рецепта за справяне с нея, отбеляза Павлова.

"Статистиката показва, че 18 държави в света са имали проблем с фалшиви новини, благодарение на което има изкривени изборни резултати. България е също една от тези държави, помним изборите през 2013 г. и т.нар. Костинбродска афера", припомни тя.

Фалшиви новини е имало и за българското председателство - например новини, че ще ни отнемат председателството и ще се даде на друга държава. На всички е ясно каква е процедурата, никога не е стоял въпроъст за отнемане на българското председателство, ремонтът на НДК никога не е бил условие да се проведе или да не се проведе председателството, припомни Павлова. Освен това всеки ден бяхме подложени на кибератаки, допълни тя.

Павлова каза, че и тя самата е била обект на фалшиви новини и заяви, че на тях трябва да се реагира. В същото време обаче, когато сайтовете са фалшиви или новините са в социалните мрежи, не можеш да реагираш, необходими са регулации, за да могат да действат компетентните органи и да можем да си търсим правата, посочи тя.

Павлова очерта четири категории фалшиви новини - със сензационно съдържание, тоест за печелене на пари и трафик, дезинформация - манипулация, настройване на общественото мнение или с чисто лобистки интерес, третият вид са партийните фалшиви новини - за дискретиране на политик или партия, а четвъртият - сатира и пародия. Тя посочи, че, като се изключи сатирата и пародията, вниманието трябва да се насочи към останалите видове, и предупреди, че никой не е застрахован от фалшиви новини.

Евроизборите ще бъдат първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките за борба с фалшивите новини,

коментира вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференцията.

Йотова прогнозира, че предизборната кампания за евроизборите ще бъде коренно различна от това, което сме виждали - и като послания, и като дезинформация, и като механизми.

Сред причините вицепрезидентът посочи непознаване на редица европейски политики и документи от голяма част от гражданите и политици, което води до твърдения, че в тях пише неща, които не съществуват. Редица документи ще бъдат интерпретирани грешно поради незнание как точно действат самите институции и механизми на ЕС. посочи Йотова. Тя отбеляза дейността на българския еврокомисар Мария Габриел по темата с фалшиви новини и припомни, че има кодекс на добри практики, разписани в конкретни времеви срокове.

Йотова също отбеляза необходимостта от регулации, както и от насърчаване на образованието и медийната грамотност, развитие на критичното мислене, контрол върху това, което правят децата в интернет и подкрепа за качествената журналистика.

Тя припомни данни от изследване в България, според което около 1,8 милиона души попадат ежедневно на фалшива новина в България.

Когато говорим за машината за производство на фалшиви новини, тя е от всички посоки на света, не само на Изток, и на Запад и на Юг, каза още Йотова. Тя обърна внимание, че когато се дискутира за дезинформация, в повечето случаи се говори за политика, но не по-малко опасни са и други теми, като здравето. Йотова даде пример с твърденията за опасна ваксина, както и със сайтове за чудодейни лекарства за най-тежките заболявания, чиито собственици нямат нищо общо с медицината.

 

Борисов: Благодарих на Меркел, България беше очернена от фалшиви новини

Facebook изтрил 1,3 млрд. фалшиви профила за 6 месеца

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@