8

Е вропейският парламент днес одобри ревизираната директива за командироването на работници в ЕС - с компромисния текст, договорен под Българското европредседателство.

По-конкретно директивата има за цел да гарантира справедливо заплащане и равнопоставени условия между командироващите и местните предприятия в приемащата държава, като същевременно се запазва принципът за свободно движение на услуги.

Протест посреща Макрон и Меркел, 100 тира на "Цариградско"

Московски: Продължават преговорите за пакета "Макрон"

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ГАЛЕРИЯТА

Новата директива предвижда по-специално следното:

- едни и същи правила относно възнагражденията, както за местните работници на приемащата държава членка, които ще се прилагат от първия ден, и по-ясни правила за надбавките.

- въвежда се дългосрочно командироване: възможност работникът да бъде дългосрочно командирован след 12 месеца, при удължаване първо с 6 месеца — след този период спрямо командирования работник ще се прилагат почти всички аспекти на трудовото право на приемащата държава.

- повишава се броят на евентуалните колективни трудови договори.

- агенциите за временна заетост ще гарантират на командированите работници същите ред и условия, които се прилагат спрямо временно наетите работници в държавата членка, в която се извършва работата.

- подобрява се сътрудничеството срещу измамите и злоупотребите в контекста на командироването.

Срокът за транспониране и датата на прилагане ще са 2 години след влизането в сила на директивата.

За сектора на международния автомобилен транспорт, правилата на настоящата директива ще се прилагат от датата на влизане в сила на бъдещо специфично за сектора законодателство.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@