8

Т ранспортният министър Ивайло Московски заяви, че предстоят още преговори, за да бъда защиени интересите на българските превозвачи. Относно т. нар. пакет за мобилност „Макрон“ той добави, че позицията на България е била точна и ясна от самото начало.

Министърът информира, че премиерът

Бойко Борисов е провел спешни телефонни разговори с френския президент Еманюел Макрон, както и с канцлера на Германия Ангела Меркел.

По думите му в момента се обсъждат варианти за отпадане на част от ограниченията, които се въвеждат с този пакет.

Според Московски планираните мерки биха довели до изпадането на българските превозвачи в неконкурентоспособност. Оспорвани са текстовете, шофьорите задължително да се прибират през определено време у дома или в база на фирмата, защото това са необосновани разходи. Оспорва се и невъзможността превозвачите да почиват в кабините на камионите, а това създава и друг проблем със застрахователните компании, които не покриват щети, ако шофьорът не е бил на място, също така от кога да започват командировъчните и други.

Всички условия, които сега са заложени в пакета са страшно рестриктивни за нашите превозвачи.

И ще се опитаме максимално да им защитим интереса. Още повече, че това е пакет, който ще влезе важи само за държавите от ЕС. Тук може да си зададем въпросът какво ще се случи с турските и иранските превозвачи или украинските. Да не се окаже, че тези мерки ще бъдат много по-строги и рестриктивни за българи и румънци, а пък съответно да се отвори врати за трети държави и те да не ги спазват”, заяви министър Ивайло Московски.

По думите на министъра утре предстои нов телефонен разговор на премиера Борисов с френския президент, а в понеделник ще се водят преговори и с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц, която пристига у нас.

Критика по темата имаше и от лидера на БСП Корнелия Нинова,

която пред представителите на Европейския младежки форум в България каза: „Тези дни Европа ще вземе решение за така наречения „пакет за мобилност“ и това е избор и за България дали ще защитим националния си интерес или отново ще бъдем послушните, които ще се задоволим с едно „мон шери“ или „скъпи Бойко“. Колко струва това „мон шери“ – да заличиш цял транспортен бранш на една страна“.

Според нея страната ни е пропуснала момента да намери съмишленици сред други правителства в Европа: „Българското правителство пропусна времето, в което можеше да се обърне към румънското, гръцкото, полското, испанското и португалското правителства, да намери съмишленици и да отстоява каузи. Не само българска национална, а европейската кауза за равни възможности“.

Нинова добави: „Ако правителството и Бойко Борисов днес защитят българския национален интерес и спрат този дискриминационен и несправедлив „пакет за мобилност“, аз ще съм първата, която ще го поздрави и ще му стисне ръката, но се съмнявам“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@