15

С лед публикуването на статията в Би Би Си (BBC) „Невидимото малцинство в Гърция - славянските македонци” , българският евродепутат Андрей Ковачев в писмо до изпълнителния директор на Би Би Си посочи, че е „допусната грешка“ и началото на XX век в Северна Гърция мнозинството жители са българи.

„Бях много изненадан, когато преди няколко дни прочетох текста „Невидимото малцинство в Гърция - славянските македонци”, публикуван от Би Би Си. Текстът се отнася до много важна тема - историческите малцинства в Северна Гърция. Вярно е, че този въпрос беше тема табу много десетилетия. Въпреки това историческият преглед на темата за балканските войни досега има един основен недостатък. Няма никакво съмнение за етническата принадлежност на негръцкото население, обитаващо днешните територии на Северна Гърция, в районите на Тракия и Македония. Те са етнически българи, не само според световната научна общност, но и според гръцките исторически и архивни документи”, посочва Ковачев.

В материала на Би Би Си, местен жител говори за „славянски македонци”, твърдейки че това е отделен народ с отделен език. Мъжът, които е на 92 години, се определя като етнически македонец и твърди, че говори македонски език.

Българският евродепутат отговаря на тези твърдения, като посочва, че „през десетилетията след Балканските войни местното население е било подложено на тежка асимилация, отчасти чрез насилие, отчасти чрез социален и културен натиск”.

„След Втората световна война Титова Югославия имаше много по-добър подход към потомците на българите в тези региони, които все още са населени от тях. Някои от тях са успешно инфилтрирани с идеята за македонска етническа принадлежност”, отчита Ковачев.

Той обаче подчертава наличието на редица безспорни исторически документи, които ясно определят населението на региона в днешна Гърция, като българи.

„Бих искал да насоча вниманието ви към няколко налични източника за темата”, пише Ковачев:

„Проучването на Карнеги, както популярно се нарича докладчикът на Международната комисия за изследване на причините и отношенията в Балканските войни; Книгата на Васил Кънчов, „Македония-етнография и статистика 1900”; Протоколът „Калфов-Политис”, подписан след инцидента в Търлис, когато в едноименното планинско в района на Неврокоп, Гърция, са били убити 17 селяни от български произход от гръцки офицер; споразумението „Молов-Кафандарис”, подписано между България и Гърция, което се отнася до размяната на българско и гръцко население”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@