63

П остигнато е съгласие за предлагане за съвместно честване на личности, свързани с общата история на България и Северна Македония. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA проф. Ангел Димитров, съпредседател на съвместната комисия между двете държави.

„Досега комисията направи няколко стъпки, които не бих казал, че са толкова впечатляващи,

тъй като политиците ни изпревариха със съвместните чествания на светите братя Кирил и Методий в Рим.

На последното заседание на комисията е постигнато съгласие да се предложи на двете правителства съвместно честване на личности от Средновековието, от времето на Българската средновековна държава. Това са обединяващи личности като Св. Климент Охридски, Св. Наум Охридски и цар Самуил”, обясни проф. Димитров. И допълни, че има идея такива чествания да има и за Григор Пърличев.

„Идеята е да се направи един преглед на учебниците, на интерпретациите на миналото в тях.

Логично възникна идеята хронологично да разглеждаме проблемите. Досега нашето внимание беше концентрирано върху Античността и Средновековието – до XIX в. и част от периода на Османското владичество, както и към онези личности и събития, които извън учебниците да бъдат предложени на двете правителства за съвместно честване като част от общата история. Нашето впечатление, че у македонските ни колеги има неувереност за достигане на решение”, заключи проф. Димитров.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@