36

Н ародното събрание окончателно одобри въвеждането на електронни винетки за леките коли, както и въвеждането на ТОЛ такса за камионите.

Отпадат хартиените стикери, които се лепят на предните стъкла на леките автомобили и ще има електронни винетки - годишни, тримесечни, месечни, седмични и уикенд винетки.

От 1 януари догодина месечната, седмичната и дневна винетна такса за тежкотоварните автомобили ще важи до 15 август, независимо от датата на закупуване и перфориране. След този срок ще се събират само ТОЛ такси.

Други окончателни промени

С окончателни промени в Закона за пътищата депутатите решиха Национално ТОЛ управление към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да събира пътните такси.

ТОЛ таксата ще се заплаща за всички превозни средства над 3,5 тона. Плащането дава право за изминаване на определено разстояние.

Създава се възможност собствениците или ползвателите на превозното средство да закупят еднократна пътна карта. С нея ще могат да изминат предварително заявено от тях разстояние по определен маршрут.

Превозните средства от екологична категория ще заплащат по-ниски такси.

Очаква се по време на утрешното пленарно заседание да бъдат обсъдени и предложенията за задължителното въвеждане на колани и видеорегистратори в автобусите.

Вижте още:

Електронна винетка за леки коли и тол такса за камионите

Какво се променя по пътищата - нов контрол

Тол системата - държавна, какво значи това

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@