84

О т 1 октомври всички български пенсионери, които получават доходи под линията на бедност, ще получат добавка през социалното подпомагане, така че да няма възрастен човек с доход под линията на бедност, която за тази година е 369 лева, а от следващата става 413 лева. Мярката ще е насочена към 431 хиляди пенсионери.

Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на брифинг в МС след заседанието на правителството.

"Изваждаме от бедност абсолютно всички български пенсионери, няма да има пенсионер с доход под линията на бедност", заяви Гълъб Донев.

Това е и препоръката на ЕК към групата 65 -70 годишна възраст. Тези хора живеят в България в изключителна бедност. При нас в тази група бедността е 27-28%, при средно в ЕС е около 17-18%.

По-рано днес финансовият министър представи предложенията за актуализация на пенсиите. Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври, тъй като технически няма как да се случи от 1 септември.

Приносът на осигурителния стаж в пенсионната формула се вдига от 1.2 на 1.35, минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лв., максималната - от 1440 на 1500 лв., социалната пенсия - от 158 на 170 лв. Всички пенсии, несвързани с трудова дейност, ще получат увеличението от 12,5%.

"Очаква се с предложенията пенсиите да се увеличат средно с 12,5%", каза социалният министър.

"За някои увеличението ще бъде повече. В тези 12,5% нарастване е инкорпорирана трайно и добавката от 50 лева в пенсията, която получават пенсионерите, така всички български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите от 1 октомври, но без да се налага това да става през постановление на МС. Ако след актуализацията пенсията остане под линията на бедност, хората ще получат помощ през социалното подпомагане", стана ясно от думите на Донев.

По думите на социалния министър идеята на служебното правителство да има по-предвидима, трайна политика по отношение на доходите от пенсии, те да се по-адекватни, финансовата устойчивост на системата на Държавното обществено осигуряване да бъде гарантирана през закона и да бъдат подпомогнати колкото се може повече български пенсионери да излязат от бедност.

"България е държавата от ЕС, която е с близо 10% пункта над нивото на бедност на възрастните хора над 65 години, които са особено уязвима група", посочи Гълъб Донев. Затова, по думите му, системата на социално подпомагане е натоварена- около 230 000 пенсионери получават енергийни помощи за отопление през зимния период.

Той припомни, че от 1 юли се подават заявления за помощта за отопление, която е вдигната с 5, 6% със заповед на министъра на труда и социалната политика. Увеличението отразява темпа на нарастване на цените на електроенергията. Осигурен е достъп и за всички пенсионери до помощта, като увеличението от 5% на пенсиите от 1 юли, няма да се отрази на достъпа до подпомагане, напротив - повече хора ще получат енергийно подпомагане и то в по-голяма сума.

Мярката за допълващ доход на пенсионерите до линията на бедност през социалното подпомагане е разработена от социалното и финансовото министерство. Тя се отнася за общо 431 хиляди души. Добавката ще се дава на хора над 65 години, трябва да са неработещи. Тя е направена по модела на енергийните добавки - пенсионерите трябва да отговарят на редица условия, да нямат големи жилища, да нямат големи влогове в банки. Всеки пенсионер ще подава заявление, но за да няма струпване в АСП, ще бъде направено, така че, независимо от времето на подаване, хората ще получат помощта от 1 октомври.

Мерките за преизчисляването на пенсиите и за подпомагане на възрастните с ниски доходи ще влязат от една и съща дата. Те са в пакет, служебното правителство има ясна цел да постигне параметри в социалната област, които ще имат дълготраен ефект за 10-15 години. Целта е да бъдат извадени българските пенсионери от бедността.

По думите на Гълъб Донев всички политически партии при откриването на парламента са заявили, че ще работят за актуализацията на пенсиите и българските пенсионери са сред приоритетите на всички.

Заложени са промени по отношение на линията на бедност, така че да няма национални особености, които да изкривяват процеса. Ще се вземат предвид данните на Евростат и изследването SILC.

"Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври".

Това обяви на брифинг по-рано днес пред медиите министърът на финансите Асен Василев след заседанието на Министерския съвет и преди Обществения съвет днес, на който ще бъде представен пълният пакет за актуализация на държавния бюджет за 2021 г. 

"Ако този пакет бъде приет, от 43% - линията на бедност при пенсионерите ще слезе на 0%", заяви Василев. По думите му, за да получават добавката за бедност, пенсионерите трябва да отговарят на редица условия.

"Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лева. Максималната от 1440 на 1500 лева. Слага се надбавка за пенсионери под линията на бедността, която е социална. Линията за бедност към момента е 369 лева. За 1 септември са заложени 50-те лева, които да момента се изплащат", каза още финансовият министър.

Финансовият министър посочи още, че в бюджета за 2021 г. се очаква да се влеят 2 млрд. лв. над планираното. Причината за това са парите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по-добрата събираемост от НАП и Агенция "Митници".

"Срещу тези приходи планираме допълнителни разходи от малко над 1,8 млрд. лв., като от тях 575 млн. лв. са за социални разходи. 430 млн. лв. са за подкрепа на бизнеса. 335 млн. лв. са за здравеопазване. Има повишаване на вноската за ЕС, преизчисляване на база Брекзит. Около 200 млн. лв. за други разходи за по-дребни пера като например Фонда за бедствия и аварии", допълни той.

В актуализацията на бюджета са предвидени и средства за президентските избори през октомври. Заложени са средства и за най-скъпия вариант – ако се стигне до провеждане на избори 2 в 1 – президентски и трети парламентарни.

Работят по вариант за преизчисляване на пенсиите

Защо близо 1 млн. българи остават без увеличение на пенсиите

Пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли

Мика Зайкова: Всеки след пенсиониране веднага затъва в мизерия

Коментари 84
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

84 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Любопитно Преди 14 часа

Няколко дни след тържеството беше оповестен списък с екстравагантни подаръци, ето какви

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 14 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 15 часа

Снощи вицепрезидентът на САЩ оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

<p>Евакуирано е летище на френско-швейцарската граница, ето защо (СНИМКА)&nbsp;</p>

Евакуирано е летище на френско-швейцарската граница

Свят Преди 15 часа

Това съобщиха от EuroAirport Basel-Mulhouse

ЕС осигури средства за Украйна от печалбите върху запорираното имущество на РЦБ

ЕС осигури средства за Украйна от печалбите върху запорираното имущество на РЦБ

Свят Преди 15 часа

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на банката

Доналд Тръмп може да се откаже от Джей Ди Ванс

Доналд Тръмп може да се откаже от Джей Ди Ванс

Свят Преди 15 часа

Повече подробности може да прочетете в следващите редове