403

В третия ден на блокада Банско прекрати протестите, с които затвориха пътя за града и за Гоце Делчев с искания за втора кабинкова линия и нови писти.

След вчерашната подкрепа от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, този път при протестиращите пристигна лично вицепремиерът Цветан Цветанов.

Това съобщиха от пресцентъра на община Банско.

Пръв на митинга говори кметът Георги Икономов, който обяви подкрепата на президента Росен Плевнелиев след вчерашния им разговор и сподели общото им становище, че е належащо приемането на Национална стратегия за развитие на зимните курорти.

Той обяви и подкрепата на над 10 български общини, които искат да развиват зимен спорт и туризъм.

Вицепремиерът Цветан Цветанов подкрепи предложението на кмета на Банско за създаване на Национална стратегия за зимния туризъм и пое ангажимент диалогът да се пренесе в Министерския съвет с представители на Инициативния комитет и общината.

Той изрази своята убеденост, че в най-скоро време исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени още в първото заседание на Министерски съвет въпросите ще бъдат представени за разглеждане.

Не е нормално в България зимните писти да са 220 км, а в Швейцария, Австрия, Германия пистите са по 1200 км в курорт.

Нали не си представяте, че Швейцария, Австрия и Германия са против опазването на природата, но там има национални приоритети и национална стратегия за развитие на зимния туризъм”, каза пред протестиращите Цветанов.

"За да няма спекулации: вие сте хората, които най-много милеете за тази природа.


Защото тук са живели вашите деди, вашите родители и никой не може да ме убеди, че би могъл да защити повече природата от самите вас”, допълни той.

Накрая Цветан Цветанов се обърна с молба към събралото се множество да бъдат прекратени предвидените блокади на входа на Банско, за да могат жителите и гостите на курортния град да се насладят спокойно на природата и града.

След кратко съвещание, от името на Инициативния комитет, кметът Икономов обяви решението за прекратяване на блокадата за празничните дни и продължаване на протестите с други средства.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@