100
м маше как да не се присъединя към вас, защото аз искам европейска и световна слава за Банско, европейска и световна слава за България".

Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева днес пред участниците във втория от поредицата протести на жители на Банско и района, които настояват за доизграждане на скизоната и за построяване на втори кабинков лифт в пиринския курорт.

Както и вчера, стотици хора се събраха днес на пътя при входа на Банско, за да протестират под мотото "Народът на Банско срещу зеления рекет".

Протестните действия, организирани от инициативен граждански комитет, и исканията на местните хора, се подкрепят изцяло от общинското ръководство на Банско.

Цецка Цачева каза, че се е запознала от новините с техните искания, а днес е била информирана за проблемите на скизоната и нуждата от изграждане на втори кабинков лифт от кмета на община Банско Георги Икономов.

Тя е била и на Бъндеришка поляна, в района на скипистите, и е усетила недоволството на чакащите на опашки скиори пред скисъоръженията.

"Пирин е на всички ни, на всички българи, на всички еколози, Пирин е и на "зелените",

но трябва така да използваме този народен дар, който да работи за нас, за хората", каза председателят на парламента.

"Вярвам във вашите справедливи искания, обърна се Цецка Цачева към присъстващите, и много бих искала следващата година, живот и здраве, като минавам през Банско, ако не да видя построен втори кабинков лифт, поне да видя, че той е започнала да се строи."

Председателят на Народното събрание каза още, че ще запознае колегите си от Народното събрание с исканията на хората от Банско и района и ще съдейства те да бъдат чути и реализирани.

Сред ораторите на митинга бяха народният представител Любен Татарски - председател на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление, кметът на община Банско Георги Икономов, както и председателят на гражданския инициативен комитет Милан Бистрин, който заяви, че протестните действия ще продължат.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@