10

Г лавният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти в Народното събрание някои подробности, свързани с разследването на катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. Той призова трагедията да не се използва за политически цели.

Обвинител №1 съобщи, че

в петък трябва да бъдат назначени двете основни експертизи, които касаят асфалтовите проби и качеството на мантинелата.

„Ще се установява дали иззетите материали отговарят на стандартите, установени за мантинели. Ще се преценява съответствието на асфалтовите проби с рецептата на асфалтова смес, особено елементи, свързани с наличието на варовик или варовикови смеси в тях“, обясни той.

„Това, че експертизите ще бъдат назначени в петък, се дължи на необходимостта от осигуряване на абсолютно безпристрастни експерти и място за изследван“, уточни главният прокурор. „Най-вероятно

асфалтовите проби ще бъдат изследвани в австрийска лаборатория,

а тези от мантинелата в Института по металознание към БАН“, каза още Сотир Цацаров.

Той призова трагичният инцидент да не бъде използван за политически цели и още веднъж припомни, че

разследваното продължава по всички версии

– грешка на водача, техническо състояние на автобуса и състояние на пътя.

„Не сме пренебрегнали нито една от тях. Предявяването на обвинение на шофьора в никакъв случай не означава, че другите версии са пренебрегнати“, увери главният прокурор.

Още за тежката катастрофа:

Шефът на АПИ призна, 370 м от пътя за Своге не отговарят на изискванията

Затварят пътя Своге-София, взимат проби

Борисов: Към никого няма да има пощада

Министър: Използваният асфалт край Своге е недопустим


Днес Сотир Цацаров представи пред депутатите докладите за дейността на Прокуратурата и разследващите органи за 2016 г. и 2017 г. и основните констатации в тях. Според него са необходими изменения в Наказателния кодекс, касаещи корупционните престъпления.

Главният прокурор потвърди съществуването на

два тежки за държавното обвинение проблема,

които често стават причина за забавяне на досъдебното производство. Единият от тях е проблемът с експертизите, а за пример Цацаров посочи факта, че страната има цели райони, в които въобще няма съдебни медици. Това води до свръх натовареност на Института по криминалистика към МВР. „Чакането на експертизи е един от основните фактори, който забавя досъдебното производство“, аргументира се главният прокурор.

Според него вторият важен проблем е взаимодействието на Прокуратурата с МВР и кадровото обезпечаване на разследването. „Необходимо е предприемане на мерки именно в насока на обучението на разследващите полицаи. От страна на прокуратурата се прави всичко необходимо в тази посока, но без да прехвърляме отговорността, основната тежест е върху МВР“, смята Цацаров.

Главният прокурор изведе на преден план необходимостта от

законодателни промени в Наказателния кодекс,

свързани с длъжностните и корупционните престъпления. „Огромна част от нормите там остават непроменени от времето на създаването на НК“, заяви Цацаров.

Той предложи да бъде обмислено и въвеждането на смекчена наказателна отговорност на подсъдими, които са допринесли за разкриването на престъпления.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@