10

Д иректорът на Македонската академия на науките и изкуствата Таки Фити и заместник-председателят на Българската академия на науките Васил Николов в понеделник в Скопие подписаха платформа за сътрудничество между двете институции. Формирана е междуакадемична група, която ще се занимава с конкретизация и прилагане на договора за приятелство и добросъседство, подписан между двете страни, предава скопският телевизионен канал „Сител“, цитиран от "Фокус".

Председателят на МАНУ вярва, че подобно сътрудничество е възможно и с гръцката академия, която досега не е проявила интерес за такова нещо. Васил Николов призна, че между двете страни има чувствителни въпроси, но смята, че те трябва да бъдат превъзмогнати в интерес на бъдещето и идните генерации.

Македонското правителство одобри Договора с Гърция

Исторически момент: Подписаха споразумението за новото име на Македония

Македонските академици предупреждават, че двете съвместни комисии – експертната и държавната, трябва отговорно и научно да се занимават с чувствителните и открити въпроси, за да не връщат духовете от миналото.

Договорът между Македония и България не трябва да се сведе само до ревизия на учебниците, посочиха членовете на МАНУ. Междуакадемичната група включва по 5 члена от двете академии и ще бъде ръководена от директорите на българската и македонската академия на науките.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@