470

"Еврозоната е задължителна, когато сме влизали в ЕС ясно е записано, че трябва да приемем еврото. И като политически елит трябва да вземем решение и да кажем - ще влезем в чакалнята ERM 2 и в еврозоната. Иначе не трябва да се сърдим кой ще ни е виновен, че ще има две скорости в ЕС. Като нация трябва да си изпълняваме критериите и да не даваме никакви основания за да ни кажат какво не сме свършили”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в приветственото си слово по време на откриването на дискусията в София на тема „Европа отново на път”.

Там са още вицепрезидентът Илияна Йотова, бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, председателят на НС на БСП Корнелия Нинова. 

Източник: БГНЕС

„Какво е Европа днес?

Аз, лично съм написал последните месеци 30-40 съболезнователни адреса, с десетки убити и ранени и се въртим около следствията, но не говорим да причините на това което се случва, защото те не са удобни”, започна Борисов.

ЕК: България има прекомерни икономически дисбаланси

Меркел има идея, която ще разбие Европа

Защо Герджиков иска да ни вкара в еврозоната

И продължи:

"Виждате ли как изведнъж стана модерно милиарди долари да се отделят за въоръжение.

Преди се говореше за разоръжаване, а сега обратно

- започнахме да се надпреварваме колко пари повече ще влагаме в оръжия. Защо просто не си направим обща европейска отбрана. Нека да направим проверка колко танка, гаубици и др. оръжия имаме и да се защитим като цяло". Борисов продължи с оттеглянето на САЩ от климатичното споразумение от Париж. 

"Някак си мина леко излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени. Виждате как се промени климатът последните години - нима някой се съмнява, че климатът е застрашен? Сега какво излиза - най-мощните икономики бълват какви ли не отпадъци в природата, а ЕС даде немалко пари за преодоляване на тези последствия.

Засегна темата и с размирните Балкани: 

"Говорим за кохезия, но да видим какво представляват Балканите - едни страни са членове на общността, други - не. В момента имаме съседи с много проблеми, подчерта той. Не можем да искаме да променим Европа , ако не присъединим тези страни към ЕС, страните са готови, но елитите на тези държави - не са. Трябва да има перспектива за тези държави, самите те трябва имат инструменти за това, дадени от общността, посочи Борисов. Имаме Дунавска стратегия, но Черноморска стратегия нямаме. Черно море е наречена „локвата на Русия”- защо така? Огромни възможности дава Черно море за този регион и аз приветствам да се вкара темата като приоритет за времето на нашето Председателство на ЕС, убеден е премиерът.

Той коментира и темата за АЕЦ "Белене": 

"За АЕЦ „Белене”- някои считаха, че руснаците блъфират, че са произведени реакторите - не, не са - те са произведени и вече са на площадката. Ние, всъщност, имаме стока за над 3 млрд. и ясно е, че с пари от бюджета няма да строим централата". 

Ще умре ли ЕС 

Юнкер предлага 5 пътя за ЕС без Великобритания

Борисов: България е против ЕС на две скорости

За темата Европа на две скорости - т.е. разделяне на по-развитите европейски икономики от по-неразвитите, Илияна Йотова, заяви, че на

нашето внимание са представени 5 сценария за развитие на ЕС,

но нашата принципна позиция е да не допускаме Европа на различни скорости - това не е решение на проблема.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@