13

М инистърът на културата Боил Банов нареди спешна проверка на Белоградчишките скали. Поводът е сигнал, че скалите са дупчени, за да се сложат на тях прожектори. За това не е имало проект, нито официално разрешение.

Средствата са събирани от доброволци. Работата също е свършена от тях. Те твърдят, че Община Белоградчик е била в течение на случващото се и го е подкрепяла. Мястото обаче е паметник на културата и върху скалите не могат да се монтират никакви изкуствени елементи.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява уникалния природен феномен.  

Гневът на Рашидов е предизвикан от недопустимата намеса  на техници, които под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. "Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре", категоричен е председателят на комисията. Той настоява за спешна намеса на оторизираните органи, които трябва да следят за опазването на културното наследство - полицията, Инспектората за опазване на културните ценности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата.

Намеса има и в Белоградчишката крепост, която е национален паметник на културата. Само преди два дни беше внесена законова поправка, с която посегателствата върху паметниците на културата ще се наказват с десетократно по- високи глоби. Реакцията му беше предизвикана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия район.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@