Андреева: Да дойде вълшебник и да оправи Спешната помощ
Таня Андреева на изслушването в здравната комисия в НС   
Източник: БГНЕС
23

В парламентарната комисия по здравеопазване бе изслушан директорът на Спешна помощ - София - д-р Георги Гелев, след като по-рано днес лекарите от ръководения от него център подадоха колективна оставка в негова подкрепа.

Гелев бе предложен за уволнение заради големия брой инциденти след закъснение на линейки. Подобно забавяне на линейка на спешна помощ имаше при случая с починалата във вторник 40-годишна фотографка Елизабет Димитрова.

Все още не е ясно дали здравният министър ще разпише заповедта за уволнение на Гелев.

Според доклада от вътрешен одит, огласен по-рано днес, часът на тръгване и на пристигане на въпросната линейка е бил подправен.

Според директора на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ Симеон Василев, предварително е трябвало да бъде подписан протокол, затова че са променили оборудването в тази линейка, която е отишла на адреса. Оказва се, че в нея не е имало дефибрилатор. Пристигайки на място, медицинският екип не е оказал никакви реанимационни дейности на пациентката, показва още проверката.

Гелев: Това е предварителният доклад на одита, той е тенденциозен и сме направили възражения по всички констатации

Възраженията ни са предадени преди седмица. Той добави, че все още не са повишени заплатите само на работещите в ЦСМП София-град.

В доклада няма констатация за нарушаване на финансовата дисциплина и за нанесена щета на бюджета. По отношение на дефибрилаторите в линейките Гелев уточни, че са 30, а линейките, с които ЦСМП разполага, са 88.

Той добави, че винаги има заредени 5 дефибрилатора в аптеката на центъра.

Малко повече от половината щатни бройки в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) София-град не са заети, добави Гелев

Той уточни, че от 181 щатни бройки за лекари, незаетите са 94. Гелев посочи, че работещите получават незадоволително заплащане за работата, която извършват и добави, че неговата заплата "бруто" е 1100 лева.

По отношение на 25 лекари, които работят в ЦСМП без специалност, както бе констатирано от одита, извършен в ЦСМП, Гелев каза, че не може да ги отстрани от работа, защото тогава работещите в центъра ще останат много малко, а лекарската диплома за него е достатъчна за практикуване на спешна медицина.

Проверките, които сме извършвали, са правени по сигнали, каза по време на изслушването министърът на здравеопазването Таня Андреева

Тя допълни, че при проверките е установена липса на документи и не е било възможно дори да се види дали е имало нарушение или не.

"Проблемите в Центъра по спешна медицинска помощ (ЦСМП) София - град не са от вчера. По сигнали сме извършвали проверки и одит", добави тя.

По думите й нарушенията, установени при работата на столичните спешни медици преди години, се констатират и сега, което доказва, че отстраняването им не е на дневен ред. 

Резултатите от проверките показват нарушения по отношение на организацията, дейността и спазването на правилника за работа, както и липса на контрол на дейността в центъра.

Андреева цитира доклада от вътрешен одит, разпространен по-рано днес.  Тя подчерта, че умишлено не засегнала случая с починалата жена. "Не го коментирам, защото си давам сметка, че има много инсинуации, но тук прави впечатление, че са констатирани част от нарушенията и то за дълъг период", каза здравният министър.

Тя посочи данните от доклада, които показват, че лекарите в Столичната спешна помощ са получавали по-ниски заплати от администрацията

Лекарите са получавали възнаграждения в размер на 1172 лв., медицинските сестри са вземали по 787 лв. месечно, главният счетоводител – 2340 лв., а отговорникът на автопарка – 1729 лв. "Някои големите болници в страната работят с много по-малка администрация, но това е въпрос на решение на ръководството", заяви д-р Андреева.

Според нея с всички случаи се установяват пропуски в организацията на центъра. "Тук няма нищо лично. Готова съм да сложим всички проблеми на масата и да ги решим, защото те не са в полза на никого. Докладът само установява как се движи работата в ЦСМП – София", категорична бе д-р Андреева.

В цялата страна има затруднения заради липса на достатъчно екипи и недостатъчно заплащане на труда на лекарите, работещи в центровете за спешна помощ, допълни тя.

Министър Андреева уточни, че при нея е постъпил доклад с две предложения. Едното е за отстраняване на шефа на столичната "Бърза помощ", а другото – за назначаване на временно изпълняващ длъжността директор, който да ръководи линейките, тъй като д-р Гелев е в отпуск по болест до края на следващия месец. Д-р Андреева е категорична, че не може заради неуредици да загиват хора. 

В писмо от кмета на столицата Йорданка Фандъкова се призовава да се вземат бързи мерки за решаване на проблемите в спешната помощ, допълни Андреева.

Ще се възползвам от възможността да назнача временно изпълняващ длъжността директор на ЦСМП – София, докато д-р Георги Гелев е в болничен, заяви министърът

Д-р Андреева поясни, че още не е наясно с името на човека, който ще замести д-р Гелев, но каза, че в доклада са й предложени няколко имена. "Ще се срещна с колегите, защото не ги познавам лично, а в петък или в понеделник ще се знае името", подчерта здравният министър.

"Оставките на колегите от ЦСМП – София са в подкрепа на д-р Гелев. Те не са подали оставка, защото има някакъв друг проблем, но аз ще се срещна с тях", каза д-р Андреева, според която е нормално служителите на ЦСМП – София да защитават своя ръководител, защото са работили близо 15 години.

"Срещала съм се с млади хора, които искат да работят в ЦСМП – София, но все им се отказва. Не се назначават, за да има разпределение на допълнителното материално стимулиране", заяви д-р Андреева и допълни, че МЗ ще работи за това заплатите да продължават да се увеличават.

"Тази година 10% беше възможният ресурс за увеличаване на възнагражденията", припомни тя. Здравният министър каза, че съдбата на д-р Гелев ще бъде решена след приключването на болничния му. "Няма да настоявам за орязване на заплатите на администрацията, а за оптимизирането й", каза още д-р Андреева.

Тя увери, че от няколко болници, които работят спешно, се осигуряват екипи, за да не остават необслужени пациенти в случай на спешност. "Стратегията за спешната помощ е готова и предстои да бъде представена на заседание на МС, а след това и в Комисията по здравеопазването", съобщи министърът на здравеопазването.

Андреева: Готова съм с радост да освободя поста

"Ако има някой да оправи тази забатачена система за три месеца, нека заповяда. Аз с радост ще му отстъпя мястото си.

Нали знаете вица - на дългата опашка за министри пред здравното министерство са викали на следващите: Чакай, чакай, тя бързо минава", каза министърът пред журналисти след заседанието в отговор на въпрос дали се чувства застрашена при евентуални промени в кабинета.

Столичната лекарска колегия: Подкрепяме протеста на ЦСМП 

УС на Столичната лекарска колегия на БЛС категорично подкрепя справедливия и принципен протест на колегите от Центъра за спeшна медицинска помощ – София. Това се казва в позиция на УС на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз. Призоваваме регионалните лекарски колегии също да подкрепят протеста, тъй като той не е регионален, а национален. Заявяваме, че много внимателно ще следим за действията на Министерството на здравеопазването и категорично ще се противопоставим на всички опити на натиск върху колегите. Поздравяваме ги за принципната и справедлива позиция, добавят още от лекарската колегия.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 7 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 7 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 9 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове