27

„Свидетели сме на дигитализирането на икономиката в цял свят. Процес, който е прието да се нарича „Индустрия 4.0“, а специалистите дефинират като индустриалната революция на днешния ден. И като всяка революция тя носи много възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиката като цяло“, заяви премиерът Бойко Борисов пред форума на високо равнище ЕС - Африка, който се провежда във Виена под егидата на Австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Срещата е под надслов „Сътрудничеството в дигиталната ера“. Тя бе открита от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Целта на форума е да допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие на Европа и Африка.

В обръщението си българският министър-председател заяви, че дигитализацията оказва голямо влияние върху държавите и обществата ни, защото трансформира продукти, процеси и бизнес модели във всички отрасли - от строителството, здравеопазването до селското стопанство и туризма.

Прогноза на Световния икономически форум показва, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения.

„Неслучайно те бяха основен елемент от програмата на триото Естония – България – Австрия и приоритет на Българското председателство“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той подчерта, че образованието е в основата на всяка една икономика и благосъстоянието на гражданите.

„Точно затова в следващите 2 години България ще инвестира 50 млн. евро от оперативните програми в проект „Образование за утрешния ден“, посочи премиерът Бойко Борисов.

„Прилагането на нови дигитални технологии във всички сфери ще спомогне за развитието на африканските икономики и постигането на целите, начертани съвместно от ЕС и Африка“, добави българският министър-председател.

Глобата от 77 милиона евро, наложена на Българския енергиен холдинг (БЕХ), била възможно най-малката. Единственият вариант тя да бъде избегната била приватизация на газопреносната мрежа. Това обясни премиерът Бойко Борисов в първия си коментар по темата в рамките на форума на високо равнище Африка-ЕС във Виена.

Преговорите с Брюксел за антимонополната санкция за енергийния холдинг са били тежки, призна Борисов.

„Почнахме от 300 милиона евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти. Свалихме ги на 150, после на 140, а сега последно на 77 милиона евро”, обясни премиерът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@