17

Вулф Броке, социолог и бивш директор на софийското бюро на фондация “Конрад Аденауер”, изрази тревога от състоянието на българските медии като съществен елемент за функционирането на демокрацията.

"Случаят трябва да се разгледа в ЕС. От една страна чужди медии почти не инвестират тук, от друга - олигарси си купуват телевизии... 
Съюзът е общност от демокрации и там, където демокрацията не функционира, е наложително да се ангажира общността”, отбеляза Броке.

Според него досега не са положени достатъчно грижи в тази сфера, макар тя да е централен елемент на демокрацията.

”ЕС инвестира милиарди в транспортната система и на други места, което е добре, но когато не се инвестира в свободни журналисти, в свободни медии, можем да очакваме голям проблем. Ако например в Германия журналистите бяха толкова не-свободни, колкото са тук, тогава щяхме да имаме страшно много проблеми с ЕС”, коментира германският експерт.

Според Броке българските журналисти сами не могат да спечелят битката и имат нужда от подкрепа. Заради обвързаността пари-медии-власт те не могат да намерят подкрепа вътре в страната си и затова трябва да се обърнат към европейската общност.

Вулф Броке беше гост-лектор на организирания от сдружение “Школа за демокрация” и фондация “Конрад Аденауер” семинар на тема "Как отстояваме демокрацията днес” в София.