9

Н а 90-годишна възраст в клиника в Анкара почина бившият турски президент Сюлейман Демирел, предаде Анадолската агенция. 

Демирел беше президент от 1993 г. до 2000 г., а преди това пет пъти беше премиер на Турция. 

През последния век той беше една от доминиращите фигури в турската политика, отбелязва Асошиейтед прес. 

Два пъти правителствата му бяха сваляни с преврат. 

Демирел вярваше, че неговите кабинети през 60-те и 70-те години са помогнали много за дълбоката трансформация на турската икономика и на обществото и са увеличили жизнения стандарт на повечето турци. Критици на Демирел казват, че той е символизирал културата, при която властта идва преди принципите и е помогнал за загнездването на протекциите и на подкупите, допълва агенцията. 

„Бащата на турската политика“ ще бъде погребан в родното си място - село Исмямкьой в окръг Ъспарта, Югозападна Турция. Той ще бъде вторият турски държавен глава, който ще бъде погребан извън Анкара, пише в. „Миллиет“. 

Сюлейман Демирел, наричан „бабà“ (баща), е управлявал турската държава

по-дълго от всеки друг, с изключение на втория турски президент Исмет Иньоню. 

Деветият турски президент е роден на 1 ноември 1924 г. Той е син в семейството на преселници от Балканите, пише „Миллиет“. Завършил е Техническия университет в Истанбул. През 1953 г. започва да работи като инженер проектант по изграждането на язовир Сейхан и става един от най-уважаваните инженери от тогавашния премиер Аднан Мендерес. 

На 31 години става генерален директор на управлението на ВЕЦ (ДСИ). През 1962 г. е избран за член на управителния съвет на Партията на справедливостта, а през 1964 г. става председател на партията. 

През 1965 г. за първи път става премиер на Турция (тогава е на 41 години). В периода от 1965 до 1993 г. той е бил министър-председател на 7 правителства общо 12 години. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@