Нико Тупарев: Най-големият конкурент съм си самият аз
Нико Тупарев   
Източник: Георги Димитров, Vesti.bg
13

"Преди бяха модерни латиноамериканските сериали, но какво стана с тях? Отмина времето на "Касандра", сега е ред на турските сериали, но смятам, че българинът е по-претенциозен и това прехласване ще отмине", казва продуцентът Нико Тупарев.

Тупарев е роден през 1971 г. в София. Завършва Българо-датския колеж. На 21 години става шеф на дирекция "Маркетинг и реклама" на "Пепси-Кола", а от 1992 г. се занимава с продуцентство.

Компанията "Олд Скуул Продакшънс", която управлява, създава едни от най-успешните тв шоута и предавания в последните години, а именно "Биг Брадър", "Денсинг старс", "Аз обичам България", "Стани богат", "Сделка или не" и редица други.

За работата си казва, че избира върху кой проект да работи в зависимост от това "какво предлага форматът като забавление за семейството, усещане и поука за зрителя".

По думите му най-големият му конкурент си е самият той, а битката за висок рейтинг само стимулира бизнеса.

Поводът за разговорa ни е стартът на втория сезон на танцувалното шоу "Денсинг старс" (Dancing Stars) , което започва тази вечер (11 март) от 20:00 ч. в ефира на Нова ТВ. Каква е мащабността на шоуто, в кой танц би се впуснал продуцентът Нико Тупарев, но и умее ли да се забавлява зрителя и с какво? Отговаря продуцентът в интервю на Наталия Такова от Vesti.bg:

- На много места пише, че "мразиш да даваш интервюта". Не харесваш медийните изяви от първо лице или по-скоро говориш само когато има какво да кажеш?
- Винаги говоря тогава, когато имам какво да кажа. Не се смятам за човек, който трябва да се изказва за всичко. Ето сега, например, имам какво много да разказвам – стартираме новия, уникално ефектен сезон на "Денсинг старс". Вчера за първи път показахме ексклузивно залата и сцената на "Денсинг старс" и можем да се похвалим, че сме третата по ефектност в света – след САЩ и Великобритания, както и единствената двуетажна в Източна Европа. Ето такива факти обичам да говоря (Смее се).  

- "Олд Скуул Продъкшънс" стои зад едни от най-гледаните предавания в България – "Биг Брадър" и "ВИП Брадър", "ВИП Денс", "Денсинг старс", “Аз обичам България“, "Стани богат“ и редица други. Кое от всички обаче ти се е струвало като най-големият поет риск?
- Смятам, че всяко едно от тях е направено в точното време и съответно е имало безапелационен успех сред зрителите. Всичките са правени с много любов и новаторство – все пак ние бяхме първите, които въведохме риалити формата в България с "Биг Брадър" - това си беше смелост и риск, който ние поехме и дадохме на зрителите това, което искаха да видят – един социален експеримент с хора като тях и им показахме какво мислят, как се държат, като въведохме модел, от който впоследствие всички се учиха.
Фактите говорят – "Биг Брадър" правим вече за 12-и път. "Стани богат" се гледа с абсолютен успех, преценете сами – от 2001 г. Ние дадохме на зрителите качествена телевизионна продукция и превърнахме всички свои лица в любимци - Ники Кънчев, Део.

- Какви поуки си взехте с екипа след всичко?
- Постоянно се уча от всичко, което се случва около мен – от хората на улицата до ситуацията в България и света и стигам до предаванията, зад които стоим. Ние се стараем да бъдем актуални и адекватни на ситуацията. Показваме извадка на процесите, които се случват в обществото ни и ги чупим през призмата на телевизията. Всичко е с поука – поука за нас и поука за всички, които ни гледат. Смятам, че българите са изключително интелигентна публика и винаги целим да отговорим на техните очаквания.Освен че ще видим как се справят с танците, което е изключително трудно предизвикателство, "Денсинг старс" ще бъде адекватният отговор на техните въпроси – ще видим, например, какво мислят тези известни личности за кризата в Украйна, за ситуацията тук. Актуалност – това е нашето предимство пред останалите.  

- Има една негласна битка за рейтинг не само между телевизиите, но и между различните продуцентски къщи. Смяташ ли го за лошо или по-скоро за надграждащо и в интерес на зрителя?
- Разбира се, че конкуренцията може единствено да стимулира бизнеса. Телевизията не прави изключение в това. Радвам се, че за 10 години процесите и качеството на продукцията се разви изключително много и пак повтарям – телевизията възпитава, а няма нищо по-лошо от лошото възпитание. Винаги ще подкрепям правенето на българска продукция, аз искам да давам работа на хората – същото е като в завод, например. По-добре е да произвеждаме българска продукция. Сами виждате, че чуждите, закупени предавания имат срок на годност – т.е. минава им времето, защото зрителят иска види да себе си, да си отговори на въпросите, които го вълнуват в момента. Преди бяха модерни латиноамериканските сериали, но какво стана с тях? Отмина времето на "Касандра", сега е ред на турските сериали, но смятам, че българинът е по-претенциозен и това прехласване ще отмине.  

- Кой според теб е най-големият ти конкурент в момента и защо?
- Най-големият конкурент съм си самият аз. Винаги съм критичен към работата си и мисля, че това е част от процеса, който всички ние продуцентите изминаваме – така продуктът става по-добър. Пожелавам успех на всички предавания, които в момента стартират.    

- На какъв принцип решавате в "Олд Скуул" на кое предаване/шоу да дадете шанс и на кое не?
- На принципа на това, какво предлага форматът като забавление за семейството, усещане и поука за зрителя.  

- Българинът умее ли да се забавлява според теб?
- Да, безспорно. Сега ще може и още повече – всеки вторник и четвъртък от 20:00 ч. по Нова ТВ – ще видим неповторимо забавление.    

- А да приема – различните хора, идеи, предавания?
- Учим се все още. Българинът е по-консервативен, но като че ли излизаме от черупката си. А и това е нормално – чисто в исторически план сме възпитани да бъдем малко по-неприемащи различните. Затова ние винаги се стараем да дадем пример, модел на подражание. Ето, например, в "Денсинг старс" ще видите не просто звездност, а звездност със съдържание. Ще ви запознаем с личните истории и с позициите на участниците.  

- На 11 март в ефира на Нова ТВ стартира втори сезон на "Денсинг старс". На какъв принцип избрахте с екипа участниците?
- Този път са изключително различни! С новия сезон на "Денсинг старс" ще покажем как се справят тези звезди в необичайна за тях ситуация и да проследим реакциите им, държанието. Едновременно с това ще покажем какво мислят в реално време. Това са 15 известни личности, които са известни всеки в своята сфера, а ние ще ги поставим в необичайна за тях ситуация и ще видим как ще се справят. Ще видим много актуални теми, които ще бъдат обсъждани от тях – теми, които вълнуват всички нас. Подготвили сме много хумор – Ути, Албена, Енчо, Милко, сексапил и то обърнат към дамската аудитория – Дарин Ангелов, най-успешният ни модел Мариан Кюрпанов и Антон Касабов – българин, който пробива в Холивуд. Ще чуем и мнението на младото поколение в лицето на Вензи и Михаела, ще видим и какво е да се пребориш с най-страшното в лицето на Нана и Христо. Няма как да не подминем и женския отбор – Елена, Мика, Нели Атанасова и, разбира се, Албена Денкова. Три пъти сме я канили да се включи и едва сега тя намери начин да съчетае ангажиментите си и да сбъдне мечтата си - да танцува в едно толкова бляскаво и вълнуващо шоу.

В очакване на Dancing Stars

- В медийното пространство вече се спекулира кой какъв хонорар е взел за участието си. Зная, че това са фирмени тайни, но поне подскажи колко приблизително е най-високата сума?
- Не мисля, че разговорите за суми са толкова интересни. Искам да заявя пред вашите читатели, че всеки един от участниците имаше огромно желание да участва, да танцува. Хонорарите са напълно нормални, защото ти ангажираш времето на този човек. Ето, например, Яна Маринова сама се обади да се включи и ние имахме огромното желание да й подадем ръка. За съжаление формалности със сериала, в който участва, не й позволиха да танцува. Същото важи и за Иво Аръков, който щеше дори да е конкуренция на своята приятелка Мика и щеше да се получи много свежо, но уви...  

- Какви бяха равносметките след първия сезон на танцувалното шоу и какви са очакванията за предстоящия сезон?
- Още по-големи очаквания имаме този сезон. Смятам, че всичко, което изброихме дотук, ще даде на зрителя страхотно преживяване – красота, забава, актуалност, сексапил, състезание. Така че - приканвам всички да гледат Нова ТВ всеки вторник и четвъртък, от 20:00 ч. А за довечера стискам палци на всички, защото знам колко труд са положили и колко е важно да представят подобаващо на първата си поява на дансинга пред журито и още по-важно – пред все по-взискателните зрители.  

- Иска ми се да опишем малко мащабността на продукцията – колко е голям екипът (като брой хора), които стоят зад "Денсинг старс" 2014, колко пари са вложени в сцена, костюми, танцьори, звезди и т.н.?
- Над 100 човека се грижат за перфектното протичане на всеки един лайф. Ние от месеци работим над "Денсинг старс". Всеки един от екипа е в перфектен синхрон с другите, така че да може всичко да протича гладко. Това са 100 човека, които се грижат машината, наречена "Денсинг старс", да работи не само плавно, но и зрелищно. Денонощно всеки един от тях изпипва до перфектност всяка една брънка от процеса, за да може вие да се наслаждавате всяка вечер на едно вълнуващо шоу. 15-те двойки плюс жури плюс водещи – като сметнем това е най-звездното предаване в родния ефир. 37 лидери на мнение ще дават всички от себе си на дансинга и ще чуем техните коментари за случващото се около нас.  

- Няма как да не попитам имаш ли личен фаворит в шоуто или поне кои от вече известните лица ти се струват най-нахъсани за победата?
- Нямам, даже ми е любопитно да гледам отстрани дори Ути, който ми е много близък. Но тук е много различно, наблюдавам го как се забавлява и колко сериозно подхожда към танците, с хъс и ентусиазъм. Така че в този ред на мисли съм сигурен, че всеки един от участниците може да ме изненада, може да изненада и зрителите. Относно победата – "Денсинг старс" е състезание, но само по себе си е изключително забавление. Днес видях на репетицията как всички вече са много близки, а имайте предвид, че са ужасно различни като хора. Така че съм сигурен, че ще се забавляваме преди всичко.    

- Ако ти беше участник в "Денсинг старс", кой е танцът, който би изпълнил на сцената?
- Дори не ми се мисли (Смее се). Всички танци ми се струват адски сложни, въпреки че всеки си мисли, че е лесно. Въобще не е. Например, Нели, която е гимнастичка, тези дни ми сподели, че й е много трудно да догони този специфичен ритъм. Но нека не забравяме, че е свикнала да играе боса, а сега е с танцувални обувки. Но да отговоря на въпроса - на мен всички танци много ми харесват, но като че ли най-голямо предизвикателство за мен би било да се справя с тангото, защото там е важно не само стъпките, а и цялостното поведение. А и ще трябва да ме оценява Христо, който няма да ми спести критиките (Смее се).

- А всъщност, можеш ли да танцуваш и как се забавляваш в предполагам малкото свободно време, с което разполагаш?
- Обичам да чета. Обикновено чета по няколко книги едновременно. Същото е и с филмите. Преди време ми попадна списък с 22-те любими книги на Фицджералд и така започнах да си правя собствена библиотека от стари книги. Това хоби обаче не е никак евтино.  

- Шоуто е шоу, но зад всяка "лъскава опаковка" стои и по едно сериозно послание. Какво е посланието, което отправяш с "Денсинг старс" към зрителите, освен чистата доза забавление?
- Да се забавляваме, едновременно с това да възпитаваме – себе си, зрителите, всички участници тази година. Да ги възпитаваме с хумор, съпричастност, емоции. Да покажем красотата на танца, на шоуто и на положителните емоции.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Седи си един мъж и гледа мълчаливо в плувката. Седи така час, два, три... По едно време идва жена му и казва: - Добре бе,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Жители на Цалапица отново излизат на протест

Жители на Цалапица отново излизат на протест

България Преди 10 минути

Те ще се съберат пред сградата на Прокуратурата в Пловдив

Смъртоносна лавина в Централна Франция уби четирима

Смъртоносна лавина в Централна Франция уби четирима

Свят Преди 7 часа

Лавината е паднала на 25 февруари на 1600 метра надморска височина над село Мон-Дор

Ключовите изявления от пресконференцията на Зеленски в Киев

Ключовите изявления от пресконференцията на Зеленски в Киев

Свят Преди 9 часа

Агенция Ройтерс обръща внимание на ключови изявления от днешната пресконференция на украинския президент Володимир Зеленски

Военният кабинет на Израел одобри насоки за преговори с "Хамас"

Военният кабинет на Израел одобри насоки за преговори с "Хамас"

Свят Преди 9 часа

Смята се, че "Хамас" държи повече от 130 израелски заложници след трансграничната си атака на 7 октомври

Проверка установи: Вандализъм, измами и разруха в Централните софийски гробища

Проверка установи: Вандализъм, измами и разруха в Централните софийски гробища

България Преди 10 часа

От общинското предприятие са започнали разследване

15 убити при терористичен акт срещу църква в Буркина Фасо

15 убити при терористичен акт срещу църква в Буркина Фасо

Свят Преди 10 часа

Това оповести в изявление Жан-Пиер Савадого, викарият на епархията Дори

Почина Цветана Джерманова – последната оцеляла жена от лагерите в Босна и Белене

Почина Цветана Джерманова – последната оцеляла жена от лагерите в Босна и Белене

България Преди 11 часа

На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена от лагерите в Босна и Белене

Обявиха за общонационално издирване 17-годишната Ивана от Дупница

Обявиха за общонационално издирване 17-годишната Ивана от Дупница

България Преди 11 часа

Не е спирало издирването на момичето, но до момента няма резултат

Зеленски: 31 000 са загиналите украински войници в тази война

Зеленски: 31 000 са загиналите украински войници в тази война

Свят Преди 11 часа

Зеленски заяви още, че победата на страната му "зависи" от подкрепата на западния свят

Росен Желязков пристигна на посещение в Албания

Росен Желязков пристигна на посещение в Албания

България Преди 12 часа

То е по покана на председателя на албанския парламент Линдита Никола

J0526B⭐️: Откриха най-малката звезда

J0526B⭐️: Откриха най-малката звезда

Любопитно Преди 12 часа

Звездата беше наречена J0526B, а нейният спътник бяло джудже J0526A

Вече е ясна причината за смъртта на затворника в Бургас

Вече е ясна причината за смъртта на затворника в Бургас

България Преди 12 часа

66-годишният мъж почина в четвъртък в бургаския затвор след сбиване с друг осъден

Гилдията на актьорите в САЩ: Изкуственият интелект ще ни улови в матрица

Гилдията на актьорите в САЩ: Изкуственият интелект ще ни улови в матрица

Любопитно Преди 13 часа

Шоуто е първото, след като SAG-AFTRA постигна споразумение за прекратяване на историческата стачка в Холивуд

The Scholomance: Легендарната румънска академия за черна магия

The Scholomance: Легендарната румънска академия за черна магия

Любопитно Преди 13 часа

Има подозрения, че граф Дракула е бил възпитаник на мястото

Корнелия Нинова: До 2 месеца БСП си избира ново ръководство в София и Бургас

Корнелия Нинова: До 2 месеца БСП си избира ново ръководство в София и Бургас

България Преди 13 часа

До два месеца БСП ще проведе пълен отчетно-изборен цикъл в София и в Бургас, каза Нинова пред журналисти

<p>&quot;Този израз на свобода отеква в мен&quot;</p>

"Долче и Габана" представиха новите си модни шедьоври на Седмицата на модата в Милано

Любопитно Преди 13 часа

Преобладава черният цвят, разнообразяван от леопардов принт, няколко сребристи модела и блузи от шифон и рокли на едри точки