Ердоган: 12 години на власт в прякори
Реджеп Тайип Ердоган   
Източник: ЕПА/БГНЕС
10

О бичан и мразен, хвален и критикуван, одобряван и отхвърлян, противоречивата личност на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган е отразена и в прякорите, които си е спечелил по време на своето управление. Този месец се навършиха 12 години откакто Ердоган се изкачи на власт през 2003 г., поемайки първия си мандат като министър-председател.

През тези години той си спечели много прякори, дадени му от негови критици или поддръжници, съдържащи критика, присмех или възхищение. Някои от прозвищата са популярни и в чужбина и дори широко използвани от чуждия печат, за други разказа самият Ердоган, а трети могат да вкарат в затвора онези, които ги използват.

Следват някои от най-любопитните и популярни имена, с които е наричан още Реджеп Тайип Ердоган:

Ходжата – С този прякор сегашният президент е бил наричан от съучениците си заради това, че в училище им показал как се прави намаз (петкратна молитва на мюсюлманите през деня). Това разкри самият той преди години в телевизионно предаване.

Бекенбауер Тайип – Друг от най-ранните прякори на Ердоган, който получил по време на футболната си кариера заради своята техника, с която напомнял за бившата германска футболна звезда Франц Бекенбауер. Ердоган, полупрофесионален футболист в младежките си години, изостави кариерата във футбола в полза на политическата дейност. Неотдавна обаче той защити този свой прякор с хеттрик в демонстрационен мач при откриването на нов стадион в Истанбул.

Високия човек – Кодово име, с което Ердоган е наричан в общността на някогашния си съюзник, а сега враг – ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. През последните месеци Ердоган обяви война на последователите на Гюлен, които обвинява в заговор за сваляне на правителството. Разривът между двамата се открои след огромен корупционен скандал през декември 2013 г., в центъра на който бе близкото обкръжение на Ердоган. Правителството твърди, че скандалът е част от заговор за преврат, зад който стои общността на Гюлен чрез мрежа от поддръжници, внедрени в различни държавни структури, в т.ч. полицията и съда. Името „Високия човек“ бе обезсмъртено в посветена на Ердоган песен от турския певец Мурат Гьогебакан, която беше използвана и в кампанията преди президентските избори през август миналата година.

Завоевателят на Давос – С това прозвище Ердоган се сдоби през 2009 г., когато като премиер на Турция демонстративно напусна Световния икономически форум в Давос, след като по време на дебат за ситуацията в Газа влезе в пререкания с израелския президент Шимон Перес и обвини модератора на дискусията, че не му е дал възможност да говори колкото Перес. Това отношение беше посрещнато с положителна реакция в арабския свят, а и от много хора в Европа. Впоследствие Ердоган стана известен с острия си език към еврейската държава, а отношенията между Турция и Израел се изостриха още повече.

Газман – Така сегашният президент беше иронично „кръстен“ от опозиционната Народнорепубликанска партия по време на протестите за парка „Гези“ в Истанбул заради прекомерната употреба на сълзотворен газ срещу протестиращите. НРП разпространи брошура, върху която Ердоган (по онова време премиер), бе изобразен облечен като супергерой – в синьо трико с кафяво наметало и знак G върху гърдите. При антиправителствените протести в Турция през лятото на 2013 г. загинаха седем души. Властите бяха остро критикувани за бруталната намеса срещу демонстрантите и особено за прекомерната употреба на сълзотворен газ. Само за 20 дни на протести Турция изчерпа двугодишните си запаси от гранати със сълзотворен газ и се наложи полицията да поръча извънпланово още голямо количество. Международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ призова страните, снабдяващи Турция със сълзотворен газ, да прекратят доставките заради непропорционалната употреба на сила по време на протестите.

Реджеп Тайип султан – Това име използва на митинг в Кония през 2010 г. лидерът на националистите в опозиция Девлет Бахчели. Всъщност аналогиите с владетелски титли са особено популярни в общественото и медийно пространство. Медиите в чужбина също не пропускат да отбележат, че критиците на Ердоган го наричат „султан“, „падишах“ или „император“ заради авторитаризма и абсолютната власт, към която се стреми, равняваща се на тази в ръцете на султаните по времето на Османската империя.

Реджеп Тайип Първи, Последния османски падишах, Султан Реджеп Тайип Първи хан и други подобни са само част от прозвищата, измислени за сегашния президент на Турция. Повод за такива названия дават мегаломанските прояви на президента, известен с грандиозните си проекти и амбициите за все повече власт. Не винаги обаче тези имена се използват с насмешка. Плакат с надпис „Последният османски падишах Реджеп Тайип Ердоган Първи“ предизвика преди време объркване на проява с участието на Ердоган, но се оказа подготвен от негов поддръжник, който искал да му засвидетелства топлите си чувства. Очевидно вдъхновена от имперски импулс, депутатка от ПСР пък нарече „рекламна пауза“ републиканския период на Турция от 1923 г. „Приключи 90-годишното прекъсване за реклами на 600-годишната империя“, обяви г-жа Тюлай Бабушчу.

Туитър-полицай – Друг прякор, лепнат на Ердоган от националистическия лидер Бахчели. При различни случаи по време на управлението си Ердоган е изразявал неодобрението си към социалната мрежа. По време на протестите за парка „Гези“ през юни 2013 г. той нарече сайта „напаст“, а през март 2014 г. Турция блокира „Туитър“ часове след като Ердоган, тогава премиер, се закани да „изкорени“ социалната мрежа.

Ясно, тате – Няколко от прякорите на Ердоган от разгара на корупционния скандал, който разтърси правителството в края на 2013 г. Две полицейски операции – на 17 и 25 декември 2013 г., публично разкриха разследване за корупция, уличаващо лица от средите на управляващите. Правителството твърди, че разследването е изфабрикувано от движението на Гюлен. Приблизително по същото време в интернет започнаха да се появяват уличаващи записи, включително на предполагаем разговор между Ердоган (тогава премиер) и сина му Билял. От разговора изглежда сякаш премиерът инструктира сина си да изнесе от дома голяма сума пари в деня на полицейската операция на 17 декември. Често на записа се чува Билял да отговаря с думите „Ясно, тате“.

Главния крадец (игра на думи, нещо като „крадец-председател“ – на турски bascalan (главен крадец) и basbakan (министър-председател, букв. главен министър) и Дългата ръка (популярен израз, с който са наричани крадците) също произхождат от това време. Темата обаче остава чувствителна за властите, които започнаха съдебно преследване срещу хора, нарекли Ердоган „крадец“.

Великият майстор – Прозвище на Ердоган, популярно сред неговите симпатизанти и поддръжници и използвано в агитационните материали на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 23 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 28 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха