Румъния: Чии сметки за намаленото ДДС ще излязат верни
Източник: Thinkstock/Guliver
25

С упермаркетите в Румъния се изпълниха с клиенти на 1 юни, когато влезе в сила намаление на данък добавена стойност (ДДС) за хранителните продукти и безалкохолните напитки от 24 процента на 9 на сто. Търговците бяха включили намалението във фактурите и цените паднаха с около 12%.

Повечето магазини обявиха на 1 юни старата и новата цена след намалението на данъка. Например цената на свински котлет без кост падна от 21,99 леи (9,30 лв.) на 19,33 леи (8,40 лв.) за килограм, телешкото намаля от 34,99 леи (15 лв.) на 30,75 леи (13,20 лв.), доматите – от 6,99 леи (2,60 лв.) на 6,14 леи (2,38 лв.), бананите – от 6,39 леи (2,60 лв.) на 5,09 леи (2,20 лв.).

Намалението на ДДС върху храните има за цел

да стимулира потреблението,

тъй като най-съществена част от разходите на повечето семейства отива за храна.

Едно семейство в Румъния харчи минимум 550 леи (близо 243 лв.) месечно за основни хранителни продукти. Цените им са сходни с тези в западноевропейските държави, но германци, французи, италианци и британци печелят понякога и 10 пъти повече от румънците, показа проучване на в. „Гъндул“. Средната работна заплата в Румъния тази година, изчислена от статистиката, е 1758 леи (775 лв).

Проучване на общественото мнение от април показа, че близо 85 на сто от румънците очакват намалението на ДДС върху храните и безалкохолните напитки да бъде добра мярка за личното им състояние.

Намалението на ДДС върху храните има за цел също

да генерира работни места, да подпомогне местните производители и по-бедните слоеве от населението.

Няколко дни преди 1 юни обаче на пазара настана хаос. Част от големите търговски вериги обявиха промоции, които предизвикаха объркване и купувачите не можеха да разберат дали дадени продукти са поевтинели или не. Типично по румънски, писа в. „Ромъния либера“, някои промоционални пакети, предложени „на оферта“, излизаха по-скъпо, отколкото ако продуктите се купуват поотделно.

„Част от продуктите ще поевтинеят, но други ще поскъпнат, защото ще излязат от промоция. Възможно е големите вериги да са направили това преднамерено“, коментира хаоса Сорин Миня, председател на Румънската асоциация на месопроизводителите. „Вредите обаче са за нас, производителите, защото потребителите ще кажат, че нищо не е поевтиняло. Големите магазини нямат интерес някой да следи цените им и да види какви са реалните промоции“, каза Миня.

Още преди няколко седмици румънски медии алармираха, че намаленият данък

може изобщо да не се отрази на джоба на румънците,

защото магазините са започнали да вдигат цените, след като правителството обяви плановете за намаляване на ДДС. Представители на различни асоциации на производители в хранителната промишленост сигнализираха, че търговци предоговарят таксите с производителите, за да компенсират намалението. Според някои информации допълнителните такси за производителите, наложени от търговските вериги, могат да достигнат 30% от цената на продукта.

Делия Ника, зам.-председател на Асоциацията на големите търговски мрежи, отхвърли обвиненията и увери, че позицията на асоциацията е намалението на ДДС да достигне джоба на потребителя.

Според изчисленията на Драгош Фрумосу, представител на Федерацията на хранителната промишленост, след намалението семействата в Румъния ще спестят между 200 и 300 леи (88-132 лв.) месечно от бюджета си.

Премиерът Виктор Понта каза, че през първите месеци след въвеждането на мярката Съветът по конкуренция и Националната агенция за защита на потребителя ще следят внимателно ситуацията, за

да попречат на появата на нови картели на пазара

и да обезпечат коректното отразяване на намалението на данъка върху цените в магазините. Понта призова за спазване на правилата на конкуренцията и на свободния пазар, за да се постигне „онова, което всички желаем – по-ниски цени и по-високо качество“.

Въведената на 1 юни мярка засяга също услугите в общественото хранене. На прага на летните отпуски в Румъния очакват намаленият ДДС

да помогне и в конкуренцията с България за привличане на туристи.

Според Мирела Матикеску, зам.-председател на Националната служба за туризъм, румънските и чуждестранните туристи ще харчат това лято с 10% по-малко за настаняване и храна. Матикеску припомни, че от началото на годината влезе в сила и намаление на ДДС на 9% върху туристическите пакети. „С тези намаления се надяваме да влезем в реално състезание с нашите конкурентни, особено с България“, каза Матикеску.

Социалдемократическото правителство на Понта планира

голямо намаляване на данъците в Румъния, включително цялостно намаляване на ДДС на 20%

от 1 януари 2016 г. Серия други данъчни облекчения следва да влязат поетапно в сила до 2019 г. Правителството аргументира плановете си с факта, че Румъния има петия най-висок данък добавена стойност в ЕС след Унгария, Дания, Хърватия и Швеция, както и че след увеличаването на данъка през 2010 г., данъчните измами са нараснали от 3,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на 6,3 на сто през 2012 г.

Друг аргумент на кабинета е рекордният излишък от 5 млрд. леи за първото тримесечие на годината. По думите на Понта „при положение, че Румъния е страна, която иска да се развива, бюджетен излишък не е непременно нещо добро“.

Правителството очаква намаляването на данъка да доведе до загуба на бюджетни приходи от 2,4 млрд. леи тази година и 5,1 млрд. леи през 2016 г. Бюджетните приходи от увеличение на потреблението следва да нараснат, според изчисленията на кабинета, на 1 млрд. леи тази година до 1,8 млрд. леи между 2016 и 2018 г.

Правителството признава, че мярката има социална насоченост и разчита населението да разполага с повече средства, което вероятно ще повлияе и кампанията за парламентарните избори през 2016 г.

Според прогнозите на Европейската комисия обаче

румънският дефицит през тази година ще достигне 1,6% от БВП, а през 2016 г. – 3,5%, именно заради облекчението на данъчната система. Международният валутен фонд също има резерви към мярката, а предпазното споразумение с Фонда, ЕК и Световната банка на практика е блокирано от средата на миналата година заради разногласия по данъчните облекчения и други реформи. Зам.-председателят на ЕК и комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис коментира, че Комисията „препоръчва да се върви към облекчаване на данъчното бреме върху труда и по-специално върху ниско платения труд, а не чрез данъци с пряк ефект върху икономическия растеж и потреблението“.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 4 минути

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 15 минути

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 1 час

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 1 час

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 1 час

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 1 час

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 1 час

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 2 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 2 часа

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 2 часа

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 2 часа

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 2 часа

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Почина съпругата на проф. Боян Биолчев&nbsp;</p>

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

България Преди 2 часа

Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч.

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето