Докъде е готова да стигне Турция
Източник: БГНЕС
76

М есец преди Турция да свали руски бомбардировач, който тя обяви, че е навлязъл във въздушното й пространство, руското военно разузнаване е предупредило президента Владимир Путин за такъв турски план.

Запознати със събитията дипломати казват, че Путин омаловажил предупреждението, вероятно защото самият той не вярвал, че Турция би рискувала да провокира Русия.

При инцидента на 24 ноември миналата година, който имаше всички признаци на добре подготвено нападение, турски F-16 свали руски бомбардировач.

Турция твърди, че е действала в отговор на навлизане на руския самолет в нейното въздушно пространство за 17 секунди, но турските изтребители положиха всички усилия да се скрият, летейки на малка височина, от което излиза, че те са били на специална мисия за унищожаване на руския самолет.

Инцидентът - първият руски самолет, свален от страна от НАТО от времето на Корейската война - е важен, защото показва колко далече е готова да отиде Турция за запазване на позицията си в региона на войната в южната част от близо 1000-километровата си граница със Сирия.

Това събитие е от голямо значение, защото сега, два месеца по-късно, Анкара е изправена пред военни събития в Северна Сирия, които представляват много по-сериозна заплаха за нейните интереси, отколкото евентуалното кратко навлизане във въздушното ѝ пространство, въпреки че в събота турските власти обявиха, че е имало ново нарушение от руски самолет в петък.

Войната в Сирия е в критичен етап. През миналата година сирийските кюрди и тяхната армия - Отрядите за защита на народа, превзеха близо половината региони край границата с Турция. Основната линия за снабдяване на „Ислямска държава” през граничния пункт Тал Абяд, северно от Ракка, беше завзета от кюрдите миналия юни.

Подкрепяни от интензивните бомбардировки на американските ВВС, кюрдите напредват във всички направления, отделяйки Северна Сирия от Турция в ивицата между реките Тигър и Ефрат.

Остават още 90 км, западно от Джарабулус на Ефрат, за да се затворят линиите за снабдяване на „Ислямска държава”.

Турция обяви, че нейната „червена линия“ е Ефрат и кюрдите не трябва да преминават  на запад от реката. Анкара обаче не реагира, когато Сирийските демократични сили превзеха язовира в Тишрин и застрашиха крепостта на „Даеш” Манбидж.

Кюрдите сега са изправени пред дилемата, дали да превземат стратегическата територия северно от Алепо и да я свържат с кюрдския анклав в Африн?

Развитието през следващите няколко месеца може да определи кои сили в региона, в дългосрочен план за десетилетия, са победители и губещи. Армията на президента Башар Асад напредва на няколко фронта под въздушния чадър на руснаците. Петгодишната кампания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свалянето на Асад в Дамаск чрез подкрепа за въоръжената опозиция, изглежда близо до провал.

Турция може да реагира на това, като го приеме за свършен факт, допускайки, че би било трудно за нея да изпрати своята армия в Северна Сирия пред лицето на силни възражения от страна на САЩ и Русия.

Но ако алтернативата е провал и унижение, тогава тя може да направи точно това. Жерар Шаланд, френският експерт по особеностите на войната и политиката в Близкия Изток, говорейки в Ербил миналата седмица, заяви, че „без Ердоган за лидер, бих казал, турците няма да се намесват военно, но тъй като той е начело, мисля, че ще го направят”.

Директна интервенция в Сирия би била рискована, но Шаланд вярва, че Турция „е способна да я осъществи във военен план и няма да се сдържи заради Русия”. Естествено, това няма да е лесно. Москва има във въздуха самолети и зенитни ракети на земята, но Путин вероятно има ясна идея за ограниченията на руската намеса в Сирия.

Омар Шейхмус, един от водачите на сирийските кюрди, който живее в Европа, коментира, че народът му „трябва да осъзнае, че руснаците и сирийското правителство няма да се бият с турската армия“.

Той предупреждава, че водещата кюрдска политическа партия в Сирия - Демократичен съюз, не трябва да преувеличава собствената си сила, тъй като реакцията на президента Ердоган е непредвидима.

Други кюрдски лидери са убедени, че турска намеса е малко вероятна и ако можеше да се стигне до такава, това щеше да се случи преди свалянето на руския самолет.

За момента сирийските кюрди все още обмислят какво би трябвало да направят. Те знаят, че тяхната квазидържава, известна като Рожава, е в състояние да се разшири, защото САЩ се нуждаят от сухопътна сила в региона. По различно време руски и американски бомбардировачи са подкрепяли настъплението на кюрдите към Манбидж.

На хаотична шахматна дъска на сирийската криза, кюрдите в този момент имат същите врагове като сирийската армия, но знаят, че силните им позиции ще продължат само докато трае войната.

Ако няма турска интервенция в значителен мащаб, тогава Асад и неговите съюзници печелят, подкрепени от интервенцията на Русия, Иран и ливанската „Хизбула“.

Тройката на регионалните сунитски сили - Саудитска Арабия, Катар и Турция - се провалили до момента в опитите да свали Асад чрез подкрепа на сирийската въоръжената опозиция.

В сирийската и иракската политика почти всеки преиграва, погрешно приемайки преходното предимство за необратим успех. Това се отнася и за велика сила като САЩ през 2003 г., за „Ислямска държава” през 2014 г., и в по-малката степен за сирийските кюрди през 2016 г.

Турция е последната регионална сила, която би могла да промени хода на събитията в Сирия с извършване на военна интервенция. Подобен развой не може да се отхвърли, след като сирийско-турската граница постепенно преминава под контрола на кюрдите. Но, като оставим настрана това, конфликтът е станал толкова интернационализиран, че само САЩ и Русия са в състояние да го доведат до края му.

Коментари 76
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

76 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ето кога ще изплащат пенсиите за май

Ето кога ще изплащат пенсиите за май

България Преди 1 минута

НС реши еднократната сума за великденската добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията е в размер до 526 лв.

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 2 минути

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 25 минути

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 26 минути

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Любопитно Преди 41 минути

Хатауей не уточни за кой филм е било прослушването

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 48 минути

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 1 час

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 1 час

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 1 час

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

<p>&quot;Тренд&quot;: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега</p>

"Тренд“ за електоралните нагласи преди вота: ГЕРБ-СДС със значителна преднина пред ПП-ДБ

България Преди 1 час

Близо 7 на сто от българите декларират, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого"

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 2 часа

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 2 часа

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Свят Преди 2 часа

По предварителна информация има улучени обекти в града

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели