Юлия Кръстева: България е страна кръстопът, с бунтовен народ, моята родина
Юлия Кръстева в СУ "Св. Климент Охрински" днес   
Източник: БГНЕС
16

"България: страна кръстопът, с бунтовен народ, която е моята родина". Това определение даде на страната ни известният литературен теоретик и семиотик, психоаналитик и писател Юлия Кръстева (kristeva.fr).

Днес тя изнесе лекция в препълнената аула на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Нови форми на бунта".

"Вие имате пред себе си (както често обичам да казвам) жена от български произход, с френска националност, европейско гражданство, осиновена от Америка. Дължа ви признание: виждам този калейдоскоп или несигурна постройка като избраничество, в библейския смисъл на термина, Berit (Habrit) – късмет и изпитание", посочи Кръстева.

"В ускоряването на историята, което ми даде шанса да си създам своеобразно място, никога няма да забравя какво дължа на страната на моя произход", подчерта тя.

Посочи също, че България е кръстопът, тъй като от самото начало това е било смес между прабългарските номадски племена, идващи от Централна Азия, и уседналите славянски племена на границата на Византия; от момента на своето зараждане българската нация се е ковала, като се е съизмервала с необятното гръцко и византийско наследство, като ги е поглъщала, като им се е съпротивлявала. Като кръстопът, нацията, от която произхождам, е следователно едно полифонично културно построение: културна тъкан, която се съзнава и ревностно желае да бъде такава, каза Кръстева.

България е нация-азбука, България е нация-писменост.

"И тук, в тази сграда, искам да отдам почит, както го правя в последната си книга "Трепетни нагони на времето" (Pulsions du temps), на основателите на тази българска идентичност, споена от културата: на братята Кирил и Методий и на техните ученици, сред които е и Климент Охридски, чието име ни приема тук", посочи тя.

"България е и нация-бунт:

разказите за бунтовните подвизи на Ботев, Левски и Димитров са звучали край люлката на моето детство много повече, отколкото детските приказки, и още преди да открия басните на Лафонтен, поезията на Виктор Юго, мислите на Волтер-Дидро-Русо: най-напред при сестрите от ордена на свети Доминик, а после във френския Алианс, където родителите ми са имали чудесната идея да ме запишат", посочи Кръстева.

"Съзнавам, че това национално наследство може да се изроди до тесен и реваншистки национализъм. Но се опитвам да съхраня от този български дух онова, което родителите ми – и българското училище – са ми предали и което за мен е съзвучно с най-ценното в европейската култура: космополитизма. "Je me voyage" – "Пътешествам в себе си; не само в света, но и в себе си": такъв е девизът на моята героиня Стефани Дьолакур, която ме представя в един от романите ми – "Убийство във Византия", който е и най-открит по отношение на българската ми съдба", отеляза Кръстева.

"Забързването на историята"

тя описа с думите: "Втората световна война, конференцията в Ялта, поделянето на континента ни на Източна и Западна Европа; мечтата на генерал дьо Гол, който вече виждаше Европа да се разпростира от Атлантическия океан до Урал и даваше докторантски стипендии на младите студенти от Изтока, говорещи френски; след това май 1968; падането на Берлинската стена; перестройката; гласността; пробуждането на Китай и възникващите нови световни сили; структурализма, постструктурализма; фройдизма; сблъсъкът на религиите; хиперсвързаността; финансово-икономико-политическо-обществено-метафизично-екзистенциалната криза..."

За бунтуването

Юлия Кръстева каза, че се опитва да го практикува в духа на френското Просвещение, като заема също от немската философия и психоанализата на Фройд. "Докато българската дума "бунт", според някои тълкувания, ни възвежда вероятно към етимологическия корен на немското Bund, съюз, а според други е свързана с индо-европейския корен bhou, изразяващ движение и сила, който е в основата също на "буря", "бушувам" и "буен"; същата частица стои в основата и на латинското furia, и на старогръцкото φύρω. Обаче френската форма "révolte" напомня на латинския си произход и препраща към санскритския корен "...+vel": разкриване, връщане назад, за да се отвори следходното, откровение, прераждане", каза Кръстева.

Като космополитна изследователка в кръстопътя на различни дисциплини, които подлага на постоянно питане, Кръстева отбеляза, че няма фиксирана идентичност.

"Дори съм убедена, че силата на нашата тъй крехка, тъй несигурна, тъй нападана Европа е точно в това, че тук, в гръцко-юдейската и християнска европейска традиция и благодарение на освободителното скъсване с религиозния обскурантизъм, донесено от века на Просвещението, следователно в Европа и никъде другаде, идентичността вече не е култ, а е въпрос", посочи Кръстева.

"Аз твърдя, че на нас ни е нужна идентичност: национална, полова, езикова, културна... Тъй като

идентичността е универсален антидепресант:

ако не знаете вече кой сте, вие се съмнявате в себе си, постепенно ставате нищо, вие ще се угнетите, вие ще се самоубиете. Но антидепресантите бързо се израждат в маниакална възбуда и отварят пътя към братоубийствени войни: днес това е по-видно от всякога под натиска на интегризмите", каза известният психоаналитик.

"Така че още в моята родна България (където прекарах 25 години от живота си и която в моето детско съзнание вече беше неразделна част от Европа), а още по-непоколебимо във Франция (където живея от 48 години), аз научих, че няма друг начин да се изживява живота на духа в тези мрачни времена (за които говори един от моите "женски гении", Хана Арент), освен да се "постави голям въпросителен знак върху най-голямата сериозност" (за да цитирам известната фраза на Ницше). Ако трябваше да предам накратко полифонията на моето търсене (философия-семиология-психоанализа-роман), бих казала: вместо да се търси някаква "система", да се поддържа "въпросителния знак върху най-голямата сериозност", каза Юлия Кръстева.

Тя отбеляза: "За пръв път в историята си даваме сметка, че не е достатъчно да заменим старите ценности с нови "решения". Тъй като всяко решение (т. нар. "free-market", консумацията, сигурността, хиперсвързаността), което се превръща в "ценност" и възнамерява да замести старите рецепти (било то благотворителността на религиите или класовата борба на марксистите), всяко решение застива на свой ред в – потенциално тоталитарни – догми и безизходици. Под натиска на техниката, диктата на образите и ускорението на информацията, забравяме, че човекът, тоест говорещото същество е истински живо само при условие че има душевен живот. Но такъв живот съществува единствено когато човек постоянно поставя под въпрос своите норми и способности, собствената си полова, национална, езикова идентичност; желанията си, страданията си, своите любови и омрази."

Според Кръстева не политическите апарати, а тъкмо разбунтуваните мъж и жена, в своето безпокойство на изследователи, са факторите, които усещат разочарованието от цивилизацията и търсят подходящ отговор.

"Бих се определила по-скоро като енергична песимистка,

която оценява в мисълта единствено активния разум или по-скоро актуалността на разума. Питам тогава: какво да се прави? Какво да направим ние? Подемам Ницше: "Да се постави голям въпросителен знак върху най-голямата сериозност", а значи и върху това, което се нарича Бог. За преоценка (UmwertungallerWerte) на ценностите, на страстите, на нуждите да вярваме и на желанията да знаем. Да не капитулираме пред злото, дори и пред крайното зло. Но да продължаваме търпеливо търсенето – не на някаква сигурност, не на някакво си утопично равновесие или система, а на онази крехка точка, която, френският математик и философ от 17 век, Блез Паскал описва като "вечно движение":

"Който е открил тайната да се наслаждава на доброто, без да се ядосва на противното му зло, ще е намерил точката. Това е вечното движение." Ами ако бунтът, който ни липсва днес, е тъкмо тази "точка", това "вечно движение" към "тайната да се наслаждаваме на доброто, без да се ядосваме на злото", посочи Кръстева. Според нея

трябва да се върнем към форми на бунта, които са радикални, защото са му присъщи.

"Тези форми ще гарантират независимостта на духа и творческите му способности; проблематизирането на ценностите и идентичностите; интимното преживяване (expérience intérieure); новото поставяне под въпрос на приетото, на клишетата, на "езиковите елементи". Чрез тези форми на бунт ще можем да се докоснем, под стереотипите и конвенциите, до неизречимите травми на нашата психика. Не за да ги увековечим, не за да балсамирам "моята депресия","моята перверзия" както прави известна литература, ценена по медийния пазар, а за да разглобя тези травми, да ги анализирам и преоценя. Така само мога да се преродя в нови връзки, в множествеността на връзките, които ще възникнат", отбеляза Юлия Кръстева.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Берлин

Германия и ЕК се разбраха: е-горивата удължават живота на ДВГ

Технологии Преди 39 минути

Изключението няма да промени същността на регламента, скоро се очаква да има ново гласуване

<p>В Гьотинген: Обезвредиха&nbsp;две американски авиобомби от Втората световна война</p>

Две бомби от Втората световна война бяха обезвредени в германския град Гьотинген

Свят Преди 1 час

Преди операцията са били евакуирани около 8500 души, а около откритите неизбухнали бомби е била създадена забранена за влизане зона с радиус от един километър

Почина журналистката Ани Нанова

Почина журналистката Ани Нанова

България Преди 2 часа

Поклонението ще е на 28 март, вторник, от 12:00 ч., в ритуалната зала на Софийските централни гробища

Windows 11

Windows 11 ще добави известия и в Start менюто

Технологии Преди 4 часа

Те ще напомнят на потребителя важна системна информация

коронавирус

COVID-19: В десет области няма регистрирани нови случаи

Теми в развитие Преди 4 часа

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 8,4%

.

Александрина и Феодор се разделиха с приключението „Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Участието си в романтичното предаване продължават Поля и Здравко

Марк Зукърбърг и Присила Чан

Марк Зукърбърг стана баща за трети път (СНИМКИ)

Любопитно Преди 11 часа

Първото дете на двойката - Максим, се роди през 2015 г.

президентът на Азербайджан Илхам Алиев

Русия: Азербайджан наруши споразумението за прекратяване на огъня с Армения

Свят Преди 11 часа

По-рано азербайджанското министерство на отбраната заяви, че е поело контрола над някои помощни пътища в Нагорни Карабах

Русия Индия

Ню Делхи: Русия не може да изпълни доставките на оръжие за Индия

Свят Преди 12 часа

В доклада не се споменава конкретната информация за доставката

Кораби Румъния

Освободен е екипажът на един от задържаните български кораби в Румъния

Свят Преди 12 часа

Посланикът обаче посочи, че корабите ще бъдат задържани и запечатани с прокурорска заповед

Варна кану каяк

Протест срещу преминаването на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

България Преди 13 часа

Пред общината бяха наредени гумени лодки и каяци, колела

.

Путин: Москва сключи споразумение с Беларус да разположи ядрени оръжия в страната

Свят Преди 14 часа

Беларуският президент отдавна повдига въпроса за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, която граничи с Полша, каза още той

Пламен Димитров

КНСБ: Инфлацията за последните 25 месеца е малко над 28%

България Преди 14 часа

По думите му единственият начин да се овладее инфлацията е да се генерира нов растеж

дрегер архив

За едно денонощие: Установени са 17 случая на водачи зад волана след употреба на алкохол

България Преди 15 часа

Данните са междинни и в тях са включени резултати, обобщени до 16:00 часа днес

.

Румънска сенаторка по стъпките на Путин: Иска Румъния да анексира територии на Украйна

Свят Преди 15 часа

Сенаторката реагира незабавно с изявление от новата си партия SOS Romania

Масови размирици в цяла Франция след полуфинала на Световното по футбол

Нови тежки сблъсъци във Франция (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Сцените на насилие в Саит-Солин в Западна Франция се случиха след дни на бурни протести в цялата страна