Виктор Янукович поискал военна помощ от Русия
Руският представител в ООН Виталий Чуркин   
Източник: ЕПА/БГНЕС
197

С валеният украински президент Виктор Янукович е поискал в писмо до руския държавен глава Владимир Путин Русия да използва военна помощ в Украйна, за да защити украинското население, заяви пред Съвета за сигурност руският посланик в ООН Виталий Чуркин, цитиран от Франс прес. 

Янукович пише, че Украйна е на ръба на гражданска война след събитията в Киев. 

"Застрашен е човешки живот, хора са подложени на преследвания", цитира Чуркин писмото на Янукович, който иска Русия да използва въоръжените си сили, за да защити украинското население и да възстанови реда и законността в Украйна. 

Руската интервенция в Крим има за цел да защити нашите граждани и сънароднниците ни,

продължи Чуркин, цитиран от АФП. 

"Под влияние на западните държави се извършват актове на терор и насилие", пише сваленият украински президент в писмото. 

Чуркин предостави копие от него на членовете на Съвета за сигурност, който се събра в понеделник вечер на спешно заседание по искане на Русия. 

Посланикът заяви, че в Украйна е извършен въоръжен преврат от радикални екстремисти,

отбелязва ДПА. 

Аргументацията твърде много напомня чехословашкия сценарий от 1968 г. 

Тогава, в изпълнение на доктрината "Брежнев", стотици хиляди войници от пет страни, членуващи в Организацията на Варшавския договор, нахлуват в Чехословакия, където премиерът Александър Дубчек провежда реформи в търсене на "социализма с човешко лице". 

Нахлуването от август 1968 г., сложило край на Пражката пролет, е оправдано с писмо от неколцина членове на Чехословашката комунистическа партия, които "помолили" Москва за нейната помощ в борбата срещу контрареволюционните сили в страната. 

ИТАР-ТАСС посочва, че писмото на Янукович е с дата 1 март.

"Обръщам се към президента на Русия Владимир Владимирович Путин с молба да използва въоръжените сили на Руската федерация за възстановяване на законността, мира, правовия ред и стабилността и за защита на населението на Украйна", цитира ИТАР-ТАСС писмото на Янукович до Путин. 

Действията на Русия в Украйна са напълно адекватни и легитимни,

подчерта Чуркин. 

Съгласно споразумението за Черноморския флот, Русия има право да дислоцира в Крим до 25 хил. военни, заяви постоянният представител на Москва в ООН. 

"В момента нашите военни в Крим действат така, както считат за нужно, с цел охрана на различни обекти и предотвратяване на екстремистки прояви, които биха могли да застрашат живота и здравето на гражданите. 

Може би нашите украински колеги считат тези действия за прекалени, те обаче са съгласувани с властите в автономна република Крим", отговори Чуркин на постоянния представител на САЩ в Световната организация Саманта Пауър. 

"Остава впечатлението, че г-жа Пауър черпи информацията си от американските телевизии. Но това е то демокрацията – гледаш телевизия и се информираш." 

"Представете си следната ситуация: президентът

Обама заминава за Калифорния, а в това време Мит Ромни се настанява в Белия дом

и Конгресът гласува импийчмънт на Обама. Това би ли било демократично? Защото точно това се случи в Украйна", каза още Чуркин.

САЩ и Великобритания изразиха възмущение от обясненията на Русия за изпращането на войски в Украйна и го нарекоха нарушение на международното право, предаде ДПА. 

"Повечето твърдения, направени от Руската федерация, в действителност са безпочвени", каза посланичката на САЩ в ООН Саманта Пауър след изявлението на руския ѝ колега Виталий Чуркин пред Съвета за сигурност. 

"Руската мобилизация е отговор на въображаема заплаха", добави тя. 

Британският посланик в ООН Марк Лайъл Грант каза, че

Русия е навлязла в Украйна с измислен претекст и няма оправдание за действията си.

Русия е разположила около 16 хил. военни в украинската автономна република Крим от 24 февруари досега, съобщи пред Съвета за сигурност украинският представител в ООН Юрий Сергеев, цитиран от Ройтерс. 

Военните приготовления по руската граница сочат, че е възможна интервенция в други източни райони на Украйна, каза Сергеев, цитиран от ДПА. 

Той нарече незаконна окупация присъствието на руските войски в Крим и каза, че Русия не е посочила легитимна причина за разполагането им. Украинският посланик поиска Съветът за сигурност да изпрати в Крим международна мониторингова и посредническа мисия, която да се увери, че правата на рускоезичните малцинства се зачитат при политическите промени. 

Докажете, че все още сте уважаван постоянен член на Съвета за сигурност, обърна се Сергеев към руския посланик в ООН Виталий Чуркин. 

И.д. президентът на Украйна Олександър Турчинов също предупреди, че руското военно присъствие в Крим нараства и

призова Москва да прекрати, по думите му, "агресията и пиратството",

предаде Ройтерс. Турчинов заяви, че положението е "сложно" в рускоезични области от Южна и Източна Украйна, но добави, че украинските власти държат положението под контрол. 

Турчинов заяви, че руският Черноморски флот е блокирал украински бойни кораби в заливите на Севастопол. 

"Положението в Крим остава напрегнато, а руското военно присъствие расте. Призовавам държавното ръководство на Русия: спрете провокационните действия, агресията и пиратството. Това е престъпление и вие ще отговаряте за него", каза Турчинов. 

Ден преди посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери Турчинов призова за външна помощ. 

"От водещите страни в света очакваме не само морална подкрепа, а и истинска помощ",

каза той. 

Същевременно НАТО съобщи, че свиква консултации по чл. 4 от Вашингтонския договор заради Украйна. 

Според посочения текст държавите от алианса се събират на консултации, винаги щом някоя от тях пожелае това и когато прецени,че териториалната цялост, политическата независимост и сигурността ѝ са застрашени. 

Заседанието се свиква по искане на Полша. 

Северноатлантическият съвет, съставен от посланиците на 28-те държави от организацията, ще заседава в централата на алианса в Брюксел. 

Развитията в Украйна се разглеждат като заплаха за съседните държави, членуващи в НАТО.

Тези събития се оценяват спрямо прякото им и сериозно отражение върху сигурността и стабилността на евроатлантическата област. 

САЩ прекъснаха всички военни връзки с Русия заради руската интервенция в Крим, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес и Ройтерс. 

"Това включва двустранните маневри и срещи, посещенията на кораби в пристанища и военното планиране", заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби. 

"Въпреки че министерството на отбраната има интерес от военното сътрудничество с Руската федерация, развито през последните години за засилване на прозрачността, подобряване на взаимното разбирателство и ограничаване на рисковете от грешки при взимане на решения, в светлината на последните събития в Украйна ние прекъснахме всички военни връзки. 

Призоваваме Русия да деескалира кризата в Украйна и руските войски в Крим да се върнат в базите си, както изискват споразуменията за руския Черноморски флот", каза той. 

С това решение не се прекъсва диалогът на най-високо равнище и е възможно да има нови телефонни разговори като водения от министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл с руския му колега Сергей Шойгу в събота, посочва Ройтерс. 

Съединените щати следят отблизо развоя на ситуацията и поддържат тесен контакт със съюзниците на Съединените щати в НАТО, добави адмирал Кърби. 

"Някои медии изразиха предположения за възможни придвижвания на кораби в района.

Няма промени в разположението на американските въоръжени сили в Европа и Средиземноморието",

каза Кърби, цитиран от Ройтерс. 

Той добави, че подразделения на ВМС на САЩ извършват рутинни, предварително планирани операции и учения в района. 

САЩ прекъснаха и преговорите с Русия за инвестиции и търговия заради руското нахлуване в Украйна, съобщи говорител на Службата на американския търговски представител, цитиран от Ройтерс. 

По-рано вечерта американският президент Барак Обама обсъди със съветниците си по националната сигурност как САЩ и съюзниците им да изолират Русия заради военната интервенция в Украйна, съобщи Ройтерс, като цитира служител в Белия дом. 

Съвещанието продължи повече от два часа. Президентът и съветниците му са обсъдили действия, с които да изтъкнат, че Русия все още има възможност да предприеме незабавни мерки, за да намали напрежението,

в противен случай ще понесе икономически и политически последици от реакциите на международната общност. 

"Президентът ще получава постоянно информация за развоя на събитията и ще поддържа близък контакт с чуждестранните си партньори", заявил служителят, цитиран от Ройтерс. 

Русия ще бъде подложена на дипломатически, политически и икономически натиск заради военната интервенция на Кримския полуостров в Украйна, заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от ДПА и Франс прес. 

"Искаме намаляване на напрежението, а не продължаване по пътя, по който пое руското правителство, нарушавайки суверенитета и териториалната цялост на друга страна", каза Камерън, след като председателства заседание на британския Съвет по национална сигурност на "Даунинг стрийт" №10. 

Канадският премиер Стивън Харпър заяви, че Русия може да бъде изключена от Г-8,

ако не прекрати незабавно окупацията на Крим, предаде Франс прес. 

Харпър каза в изявление по телевизията, че неотдавнашните действия на президента Владимир Путин изолират Русия и в дипломатически, и в икономически план и я излагат на опасност от пълно изключване от Г-8. 

В разговор по телефона Харпър е уверил украинския си колега Арсений Яценюк, че Канада ще подкрепи Украйна в трудния и решаващ период на преход, добавя АФП. 

Коментари 197
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

197 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Хювефарма“ започва промишлено производство на масла от микро алги

„Хювефарма“ започва промишлено производство на масла от микро алги

България Преди 25 минути

Новото производство се осъществява във ферментационния завод на компанията в Пещера

Звездите, които рязко загубиха феновете си

Звездите, които рязко загубиха феновете си

Любопитно Преди 51 минути

Пътят от любимец на публиката до отхвърлен от всички е изключително кратък, особено в Холивуд

<p>Почина знаменит германски артист с български корен</p>

Почина известният германски артист с български корен Мирко Нончев

България Преди 2 часа

Той стана известен с участието си в "RTL Saturday Night"

Расте броят на жертвите след изригването на вулкана в Индонезия

Расте броят на жертвите след изригването на вулкана в Индонезия

Свят Преди 3 часа

Десетки са в болници, повечето от които с травми от изгаряния

7 грешки, които разрушават връзката ви

7 грешки, които разрушават връзката ви

Любопитно Преди 3 часа

Вижте кои са те и си спестете неприятните последици

Виктория Георгиева е големият победител в третия сезон на "Маскираният певец"

Виктория Георгиева е големият победител в третия сезон на "Маскираният певец"

Любопитно Преди 3 часа

Крисия и Миро заеха почетните второ и трето място в най-мистериозното шоу

COVID-19 у нас: 985 нови случая за последното денонощие

COVID-19 у нас: 985 нови случая за последното денонощие

Теми в развитие Преди 3 часа

Нправени са общо 19 316 PCR и антигенни теста

Намериха бомба под кола, която е трябвало да патрулира на митинг с Ердоган

Намериха бомба под кола, която е трябвало да патрулира на митинг с Ердоган

Свят Преди 14 часа

Това заяви заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието

Разследват пътен инцидент с полицай в Троян

Разследват пътен инцидент с полицай в Троян

България Преди 14 часа

Служителят на реда е отказал да даде проба за алкохол

Носорогът, Госпожицата и Гъбарко в епична битка за първото място в „Маскираният певец“

Носорогът, Госпожицата и Гъбарко в епична битка за първото място в „Маскираният певец“

Любопитно Преди 15 часа

Големият финал на най-мистериозното шоу бе открит от гост-маската Бухалът

Екологични протести блокираха пътища в Сърбия

Екологични протести блокираха пътища в Сърбия

Свят Преди 15 часа

Международна компания планира да започне работа по добив на литий

облачно

Облачно в неделя, новата седмица ще започне с дъжд

България Преди 15 часа

В равнините и низините преди обяд ще е мъгливо

<p>Намериха мъртви петима души в къща в Германия</p>

Намериха мъртви петима души в къща в Германия, сред тях и деца

Свят Преди 16 часа

Те са имали прострелни и прободни рани

Българин е загинал при престрелка в Дания

Българин е загинал при престрелка в Дания

Свят Преди 16 часа

Семейството му у нас е уведомено за трагичния инцидент

<p>Три сестри разкриха най-голямата загадка за човечеството</p>

Три сестри столетнички разкриха тайната на дълголетието

Любопитно Преди 18 часа

Какво споделиха жените, израснали в семейна ферма в малък град