Крим завзема украинския флот в Севастопол
Източник: ЕПА/БГНЕС
501

В ластите в автономна република Крим обявиха намеренията си да завземат намиращия се в Севастопол военноморски флот на Украйна. 

"Украинският флот в Севастопол ще бъде национализиран изцяло.

Няма да пуснем техните кораби никъде. Вече затворихме изхода на пристанището чрез кораба "Черноморнефтогаз", заяви премиерът на Крим Сергей Аксьонов. 

Предстои завземането и на други обекти, като например соларни електростанции. 

Същевременно Аксьонов подчерта, че апроприацията няма да засегне частни обекти. 

"Местният бизнес ще продължи да работи в нормален режим", увери той.  

120 руски десантчици са обкръжили украинската военна база на нос Тарханкут в Крим,

предава РИА "Новости". Десантчиците са се опитали да завземат отделната радиолокационна рота на кримското съединение на военновъздушните сили на Украйна. 

По информация на зам.-командира на отделението пред базата са пристигнали осем камиона без регистрационни номера. Руснаците предложили на личния състав на подразделението да се предаде, но командирът на ротата отказал.

Държавната дума на Русия възнамерява

да разгледа на 21 март законопроекта за присъединяване на Крим към Руската федерация.

Текстът беше внесен от депутати от партията „Справедлива Русия”, предаде РИА Новости. 

Законопроектът определя правилата за присъединяване на нови територии към състава на федерацията. Едно от предложенията в текста гласи, че ако няма възможност за сключване на международен договор поради липса на ефективна суверенна власт в съответната страна, приемането на нови територии ще става посредством референдум сред населението на територията, изявила желание да се присъедини към Русия.

Междувременно бе съобщено, че

украинските изтребители са в готовност да полетят до всяка точка в страната. 

В Ивано-Франковска област се били проведени учебни полети на изтребители МиГ-29 от 114-та бригада на тактическата авиация. 

След маневрите ръководителите са заявили, че самолетите са напълно готови за изпълнението на задачи по отбраната на украинската територия във всяка нейна точка. 

САЩ ще демонстрират решимостта си да защитят съюзниците си от НАТО близо до границата на Русия, предаде Ройтерс по повод започващите днес в Черно море учения на военноморските сили на България, Румъния и САЩ. 

Това са първите общи военни учения в района, откакто Кремъл се намеси в Украйна,

отбелязва агенцията. На север, в полската военновъздушна база Ласк, пристигат американски изтребители, които също ще участват в съвместни учения. 

САЩ подчертаха, че и едните, и другите маневри са били планирани преди украинската криза, но те са и израз на подкрепа за членките на НАТО, неспокойни, че щом Русия е готова да се намеси в Украйна, те може да са следващите. 

Ученията показват, че засега именно Вашингтон е начело на международната реакция срещу действията на Русия в Украйна, а Европейският съюз, затруднен от изискването за консенсус между членовете си, се държи не толкова смело,  посочва в материала си Ройтерс. 

В Полша – верен съюзник на САЩ, който още не е забравил десетилетията на съветското господство по времето на Студената война – официални лица заявиха, че мащабът на вонновъздушните учения е бил увеличен като реакция на руската намеса в Крим. 

Вчера полският министър на отбраната Томаш Шемоняк каза в обект на полската противоракетна отбрана, разположен недалеч от Калининград, където е базиран руският Балтийски флот, че

първоначално е било предвидено ученията да са по-малки, с участието само на транспортна авиация. 

След събитията около Крим обаче Варшава е поискала от Пентагона да изпрати не транспортни самолети, а изтребители. 

Тази седмица в Полша ще пристигнат поне 12 самолета Ф-16, както и 300 американски военни. 

НАТО не планира да предоставя на Украйна данните на радиолокационното разузнаване в Крим,

получени с помощта на самолети "Ауакс" на Североатлантическия алианс, които още към 12 март ще започнат полети на територията на Полша и Румъния. Това съобщи дипломатически източник в Брюксел. 

По-рано Съветът на НАТО прие решение за започване на редовни полети на самолети на радиолокационното разузнаване "Ауакс" за наблюдение на ситуацията в Крим и Украйна. 

Препоръки за това даде върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО ген. Филип Бридлав. 

Тази мярка ще позволи да се реагира на загрижеността от страна на Полша, Литва, Латвия и Естония за оперативната ситуация в близост до границите на алианса. Полетите ще са само над територията на страни членки на НАТО

Съветът за сигурност на ООН се събра, за да обсъди ситуацията в Украйна за пети път в последните десет дни. Членовете на Съвета, включително Китай, отново са изразили безпокойство от руското военно присъствие и предстоящия референдум в Крим, но руската позиция е останала без промяна, предаде ДПА. 

"Не мисля, че мога да кажа, че станахме свидетели на някакво смекчаване на руската позиция", заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Марк Лайъл Грант. 

"Ставаме свидетели обаче на засилващата се изолация на Русия",

каза той. По думите му Китай, който обикновено подкрепя руската позиция в Съвета за сигурност, е подчертал, че е за запазване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. 

Френският посланик в ООН Жерар Аро заяви след почти двучасовото заседание, протекло при закрити врата, че "положението се влошава с всеки изминал ден", предаде Франс прес. 

"Ако Крим бъде анексиран от Русия, това ще е много опасно. На заседанието Русия бе призована да не върви в тази насока и да започнат преговори", каза още френският представител. 

"Въпреки западния натиск, руснаците не показаха никакъв признак, че са готови да ни чуят", обобщи Аро. 

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин
Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин Източник: ЕПА/БГНЕС

Руският представител Виталий Чуркин повтори, че

Русия ще поеме "историческата си отговорност" към Крим,

каза Аро. Неофициалното заседание на Съвета за сигурност бе свикано по искане на Украйна. Украинският представител Юрий Сергеев още веднъж е повторил, че за Киев референдумът в Крим е незаконен. Такова е и мнението на повечето членове на Съвета, каза британският посланик. 

Съветът за сигурност на ООН засега не успява да излезе с обща позиция за украинската криза, отбелязва Франс прес и припомня, че Русия има право на вето върху решенията на този орган. 

ИТАР-ТАСС цитира оценката на руския представител Чуркин, че на заседанието не е станало "нищо ново". 

Френският посланик е настоял срещите в Съвета за продължат, въпреки че засега са безрезултатни и е подкрепил идеята

членовете на Съвета за сигурност да се срещнат с украинския премиер Арсений Яценюк. 

Според някои източници възможно е това да стане в четвъртък, отбелязва ИТАР-ТАСС. 

Същевременно Световната банка съобщи, че има намерение да подпомогне тази година Украйна с до 3 млрд. долара за проекти за развитие, предаде ДПА. 

Банката каза, че е получила молба за помощ от временното украинско правителство и "е готова да продължи да помага на украинския народ" в осъществяването на крайно необходими реформи в икономическия сектор.

Приоритетите ще са икономическата стабилност, банковото дело, енергетиката и инвестициите, борбата с корупцията, по-ефикасното подпомагане на бедните и уязвимите групи. 

Световната банка вече изпълнява в Украйна проекти за общо 3,7 млрд. долара. Те обаче са свързани с предоставянето на държавни услуги в сферата на жилищно-комуналното стопанство, с развитието на транспортната мрежа, отбелязва ИТАР-ТАСС. 

Правителството на Украйна обещава

да удържи икономическата ситуация в страната на безопасно ниво и да изкорени корупцията

от всичките равнища на властта. Това заяви назначения от Върховната Рада министър на финансите на Украйна Александър Шлапак. 

В изявление на сайта на правителството се отбелязва, че мерките ще са насочени към сериозни икономии на средства в държавния бюджет и местните бюджети, както и отмяна на държавни програми, които нямат реално финансово обезпечение. 

През следващите две или три седмици във Върховната рада ще бъде внесен ревизиран бюджет за тази година. 

Шлапак е убеден, че промените в бюджета и борбата с корупцията ще помогнат да се спре изтичането на държавни средства, а освободеният ресурс ще позволи на украинският бизнес да се възстанови. 

Коментари 501
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

501 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък