Кои страни подкрепят и кои са против намесата на САЩ в Сирия
Барак Обама   
Източник: ЕПА/БГНЕС
146

С лед като снощи американският президент Барак Обама заяви, че Съединените щати трябва да се намесят в Сирия, но преди това той ще поиска разрешение от Конгреса за употреба на сила и с ограничен размах, светът побърза да реагира.

Десетки демонстранти се събраха днес пред Белия дом, за да протестират срещу възможно решение на президента Барак Обама за ракетни удари срещу Сирия.

Демонстрантите скандираха "Долу ръцете от Сирия" и "Това не е наша война",

призовавайки президента да не се намесва в конфликта между привърженици на Башар Асад и на опозицията.

Акцията премина мирно, силите на реда не са регистрирали никакви нарушения.

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле приветства решението на американския президент Барак Обама да постави въпроса за военни удари в Сирия за разглеждане в американския Конгрес, предаде ИТАР-ТАСС.

"Решението на американския президент показва колко сериозно и разумно протича процесът в САЩ на оценка на възможните рискове", подчерта Вестервеле.

Той припомни, че до гласуването в Конгреса Съветът за сигурност на ООН ще има време и възможност да приеме единна позиция относно сирийската криза.

Президентът на Франция Франсоа Оланд побърза да потвърди готовността на Париж да предприеме съответни действия срещу Сирия. Оланд, обаче е подложен на все по-увеличаващ се натиск да вкара решението си за одобрение в парламента.

Според данни от проучване на общественото мнение, 64% от запитаните французи не одобряват участие на Франция във военни действия със САЩ срещу Сирия.
Сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм смятат, че ограничена военна операция няма да повлияе на ситуацията в Сирия.

"Ограничената военна операция в Сирия, за която говори американският президент Барак Обама, не е достатъчна за промяната на политическата ситуация там”, заяви сенатор Джон Маккейн.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган посочи, че формата на очакваната международна военна операция срещу Сирия може да бъде една "Коалиция на желаещите". Ердоган поднови силните си критики към Съвета за сигурност на ООН.

"Като естествено следствие на това безхаберие, ние от своя страна узряхме за решението за предприемане на съвместни действия в Сирия, където убитите са над 100 хиляди души. Тоест, още от днес вече може да се формира една „Коалиция на желаещите”. Най-важното е, че действително е настъпило времето да се предприемат конкретни стъпки”, обясни актуалната турска позиция той.

Вчера британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще подкрепи САЩ във военната операция срещу Сирия, а днес вече е ясно, че Великобритания ще предоставя на САЩ разузнавателна информация, събирана от станцията за електронно следене в базата й в Кипър в помощ на американската военна операция.

В Лондон над 1000 души се събраха на протест на главния площад в британската столица, "Трафалгар", по призива на организацията "Спрете войната" (Stop the War). Пацифистите развяваха сирийски знамена. Пред погледите на туристите, жени с цветовете на сирийското знаме на лицата скандираха : "Срам за Съединените щати".

Премиерът на Полша Доналд Туск заяви днес, че се отнася с разбиране към плановете на САЩ да използват сила срещу Сирия. На възпоменателна проява на полуостров Вестерплате, посветена на 74-ата годишнина от началото на Втората световна война, Туск отбеляза, че отговорът, който Вашингтон предвижда, е напълно обясним, тъй като става дума за реакция на престъпление, свързано с използване на химически оръжия срещу мирни граждани.

Полският премиер изрази надежда, че военната намеса ще бъде ефективна, съобщава ИТАР-ТАСС.

По-рано Туск заяви, че Полша под никаква форма няма да участва в евентуална военна операция в Сирия.

В същото време венецуелският президент Николас Мадуро нарече "ненужна, несправедлива и престъпна" евентуалната военна операция на САЩ и техните съюзници в Сирия.

"Всяко нападение, което се извърши над сирийския народ, ще бъде несправедливо, престъпно и ненужно. Ние, народите в света, трябва да установим мир помежду си", заяви Мадуро.

Хърватският вицепремиер и министър на външните работи Весна Пусич заяви, че дипломатическа акция, която има за цел предотвратяване на кръвопролитията в Сирия би имала смисъл, но всичко извън това няма, съобщи Танюг.

"Естествено, трябва да се премине през процедурата и трябва да се види какво казват инспекторите на ООН. Винаги сме смятали, че решение ще донесе една, може би дори драматична дипломатическа акция", каза Пусич.

Как ще се развиват нещата по-нататък, в този момент смятам, че никой не е съвсем сигурен, заяви Пусич, представяйки становището на Хърватия в случай на нападение на САЩ и техни съюзници срещу Сирия.

Тя каза, че властите в Хърватия са в контакт със своите съюзници и не може и дума да става, че НАТО по какъвто и да било начин ще участва в каквато и да било активност.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че страната му остава готова за всякакви сценарии във връзка със Сирия ден след като президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще поиска одобрението на Конгреса за евентуални удари в Сирия, предаде Франс прес.

"Израел е спокоен и уверен в себе си. Гражданите на Израел знаят, че ние сме готови с всякакви сценарии", заяви Нетаняху в началото на седмичното заседание на израелския министерски съвет.

"Нашите врагове имат много добро основание да не подлагат на изпитание нашата сила и нашата мощ, защото ги познават много добре", предупреди Нетаняху.

Папа Франциск обяви, че 7 септември трябва да е ден на пост и молитви за мир в Сирия и целия Близък изток по време на традиционната неделна католическа молитва, предаде Франс прес. "Нека отекне силно призивът за един мирен свят", заяви главата на Римокатолическата църква пред десетките хиляди богомолци на площада "Свети Петър" в Рим.`

Най-висшата инстанция на сунитския клон на исляма Ал Азхар в Кайро се обяви против евентуални американски удари в Сирия,

съзирайки в подобни действия "агресия срещу арабската и ислямската нация", предаде АФП.

В декларация Ал Азхар осъжда категорично и отхвърля решението на президента на САЩ Барак Обама за военни удари в Сирия в отговор на нападението с химическо оръжие, довело до смъртта на стотици цивилни и приписвано на сирийския режим.

Ислямската сунитска институция вижда в това намерение "агресия срещу арабската и ислямската нация, поставяща под заплаха международния мир и сигурност", се казва в декларацията.

Право на сирийския народ е да реши сам съдбата си и съдбата на своето правителство, посочва Ал Азхар и същевременно осъжда използването на химически оръжия от когото и да било.

Ал Азхар е едновременно джамия и университет със статут на отделна институция, чиято политика е независима и държавата не може да й се меси.

В това отношение тя може да се сравни с Ватиканската държава, а шейхът на Ал Азхар има функции, подобни на патриарх или на папата.

Сирийската опозиция е разочарована от решението на президента на САЩ да подложи на гласуване в Конгреса въпроса за удари срещу сирийската армия, предаде Франс прес, като цитира Самир Нашар, представител на ръководството на сирийската национална опозиционна коалиция.

Опозицията се надява, че Конгресът ще одобри извършването на въздушни удари в Сирия, допълни представителят.

Същевременно сирийският държавен вестник "Ас Саура" определя решението на Барак Обама да потърси одобрението на Конгреса като начало на историческо американско отстъпление, предаде Асошиейтед прес.

Вестникът посочва, че поведението на Обама и неговото нежелание да извърши удари по Сирия е породено от това, че той няма съюзници в това начинание, както и от усещането му, че то е обречено на провал.

Ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена от депутатите още със старта на пленарните заседания у нас.

"Това е съвсем естествено, защото Народното събрание определя своя дневен ред съобразно събитията от вътрешната и външната политика", коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Думите му идват в отговор на отправения призив на президента Росен Плевнелиев към депутатите да дебатират за Сирия и да се вземат отговорни решения. "Парламентът е независима институция, нека всеки да си гледа правомощията", отбеляза Миков по повод изявлението на Плевнелиев.

Председателят на Народното събрание не се ангажира с дата за дискусията, но намекна, че ситуацията се наблюдава с повишено внимание.

Коментари 146
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

146 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 1 час

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 2 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 4 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 4 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 4 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 4 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 5 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 5 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 5 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 5 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 5 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 5 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 6 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 6 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 6 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите