1
Пб биотиците, които се срещат в натуралното кисело мляко, повишават настроението на хората, тъй като се отразяват на функционирането на мозъка, показва ново изследване, цитирано от "Дейли мейл".

Предишни проучвания установиха, че благотворните бактерии в киселото мляко въздействат на мозъка на мишки, но до този момент не беше правено изследване, което да потвърди, че същото се случва и с мозъка на човека.

Учените открили, че мозъчната дейност на хората, които консумирали пробиотично кисело мляко два пъти дневно в продължение на един месец, се променила.

Това се наблюдавало както по време на почивка на мозъка, така и при реакциите на "задача, свързана с емоционалното внимание", при която се проследявало как мозъкът
отговаря на някои емоции.

От известно време се знае, че симбиотичните чревни бактерии, сложна екосистема от микроорганизми, живеещи в човешката храносмилателна система, предпазват от заболявания, като засилват имунната система, подпомагат храносмилането и улесняват поддържането на здравословно тегло и кръвно налягане.

Известно е, че мозъкът изпраща сигнали към червата, поради което стресът и други емоции могат да доведат до стомашно-чревни заболявания. Новото изследване показва, че сигналите се движат и в обратна посока.

За целите на изследването д-р Кристен Тилиш и екип от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис избрали 36 жени със здравословно тегло на възраст между 18 и 53 години.

Те били разделени на три групи. Едната група консумирала кисело мляко с пробиотични щамове като Бифидобактериум анималис, Стрептококус термофилис и Лактобациликус булгарикус два пъти на ден в продължение на един месец. Друга група приемала млечния продукт без живи бактерии, а третата група изобщо не консумирала млечни продукти.

Преди и след едномесечното изследване учените сканирали мозъка на жените.

При всеки сеанс те започвали с петминутно сканиране на мозъка в покой, докато жените лежали неподвижно със затворени очи. След това участничките трябвало да изпълнят "задача, свързана с емоционалното внимание", при която мозъкът им бил сканиран, докато те свързвали на екрана на компютъра лица, изразяващи гняв и страх, с други лица.

Резултатите показали, че по време на задачата с емоциите жените, които консумирали пробиотично кисело мляко, имали намалена дейност в част от мозъка, отговаряща за осезанието.

Жените, които яли непробиотично кисело мляко или не консумирали никакви млечни продукти, не показали промяна на дейността в тази част на мозъка с течение на времето.

Сега учените се надяват да установят кои сигнали от чревните бактерии водят до промяна в дейността на мозъка.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@