6

П ървата китайска космическа станция ще изгори в Космоса, съобщиха местните медии. Очаква се това да се случи към края на 2017 г., допълва в. Guardian. Въпреки това обаче все още има доста неясноти как точно ще изгори и дали все пак няма да има отломки, които да паднат на Земята.

Tiangong-1 беше изведена в орбита през 2011 г. Тя е доста малка и представлява модул с тегло 8.5 тона и дължина 10.4 метра. Според ръководителя на мисията Ву Пинг по-голямата част от космическата лаборатория ще изгори при навлизането ѝ в атмосферата. Китайските учени обаче не дават повече информация, което веднага породи множество спекулации.

Живот в Космоса: Да обиколиш Земята 5440 пъти за 340 дни

Китай "атакува" Космоса през 2016 г.

Според сп. Popular Mechanics Китай всъщност няма контрол над Tiangong-1 и тя просто плавно е изтегляна от гравитацията на Земята. Именно затова не е ясно кога точно ще изгори в атмосферата и над кой регион.

Последният "Союз" от старото поколение кацна в Казахстан

Астрофизикът Джонатън Макдауъл коментира пред "Гардиън", че няма как да се прогнозира какво ще се случи. Според него дори минимална промяна в атмосферните условия могат да преместят точката на изгаряне с цял континент разстояние. Обикновено планираните изгаряния на космическа апаратура в атмосферата се правят над океани, за да няма риск за населението. В този случай обаче това трудно може да стане и има риск от падащи отломки, предупреждава Макдауъл.

 

 

"Ще има буци от около 100 кг., които са достатъчни да ви направят сериозна цицина, ако ви ударят", шеговито казва той. Според него все пак дори и в най-лошия случай, щетите ще са минимални и няма да са разпространени над голям регион.

Tiangong-1 трябваше да работи само 2 години, но остана повече от два пъти по-дълго. Китай вече готви други малки космически станции, които да помагат в развитието на основната програма и създаването на голяма космическа станция след няколко години.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@