Протестът и Нощта на музеите
Карта на Нощта на музеите на 19 май 2012 г. от nuitdesmusees.culture.fr   
Източник: nuitdesmusees.culture.fr
2
В е еждународния ден на музеите работещите в музеите и галериите у нас ще протестират символично (със специални баджове) срещу ниското заплащане на труда им.

В българските музеи работят 2300 души, 900 от тях са висшисти. Заплатите им не са увеличавани от времето преди управлението на "тройната коалиция", твърди Елка Пенкова от КНСБ. „В националните музеи и в регионалните изискването за екскурзовод е да владее два западни езика. Заплатите им са между 380 и 440 лв. Всяка година на нас ни казват в бюджета за следващата година ще ви се повишат заплатите", обяснява тя.

Специалистите в музеите и галериите протестират срещу ниското заплащане на труда си и голите  обещания на правителството за промени в сектора. Те изтъкват, че кризата  в духовността е по-страшна от икономическата криза и отбелязват, че културен туризъм не се прави без музеи.

Едно от  притесненията на музейните работници е, че гилдията застарява, а ниският престиж на професията демотивира младите специалисти,  което от своя страна води до изоставане от европейското и  световното й ниво. Липсата на средства за обновяване и модернизиране на музеите и галериите ще доведе до отлив на посетители и поставяне на  музеите в периферията на обществения интерес, предупреждават  музейните специалисти.

Нощта на музеите е ден след 18 май, когато в цял свят от 1978 г. се отбелязва Международния ден на музейното дело.

В Нощта на музеите всяка година отварят врати 3000 музея от близо 50 държави. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Към нея традиционно се присъединяват и много българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите. Извън програмата остава единствено Пловдив, където има по-дълга традиция Нощ на музеите и галериите да се прави в края на септември.

Подаръци изненади ще има за тези, които посетят всички столични музеи и галерии, участващи в Нощта на музеите, съобщиха на пресконференция организаторите. Входът навсякъде е безплатен.

Пълната международна програма е в специален сайт в интернет - nuitdesmusees.culture.fr и в geodesyplus.wordpress.com.

В София ще има безплатен превоз до Националния исторически музей (НИМ) и други по-отдалечени музеи. Колите ще тръгват от "Виваком арт хол" - бившата Телефонна палата на ул. "Генерал Гурко".

Ще участват над 20 столични музеи и галерии. Зрителите ще имат достъп до постоянните и временните експозиции на музеите и галериите и до нови изложби, които ще бъдат открити специално за събитието. Между тях са:

- "Ранни творби на Кристо" - от студентските години на художника, когато още е Христо Явашев, и "Виетнамска лакова живопис" - в Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ);

- картини на Хубен Черкелов, някои от които представени на Венецианското биенале-2011, във фоайето с черен мрамор в МВнР - пространство, до което за първи път посетители ще имат достъп;

- "Антарктида - българската ледена приказка", "Древните столици на България" и инсталацията "Secular Perception" на младия артист Стефан Карчев в НИМ.

Специални атракции са рицарски дуели и огнено шоу в Националния военноисторически музей (militarymuseum.bg), рисуване със светлина в  Софийската градска художествена галерия и Алея на хартиените чудеса - до галерията - в Градската градина.

В НГЧИ посетителите ще могат и да играят китайската игра Го, и да наблюдават демонстрации на  калиграфия, икебана и кодо (съчетание на аромати) на  японския художник Кихачиро Нишиура.

Ревю на дамско облекло от древния Рим ще има в Националния археологически музей (naim.bg). В  продължение на един час, освен реплики на автентични женски облекла, носени в периода първи - четвърти век в Римската империя, ще се представят аксесоари и бижута.

Костюмите са на "Нимар студио" и са представителна извадка от общата колекция за сниманите в България кинопродукции "Троя", "Спартак", "Юлий Цезар" и "Рим". Някои от облеклата са носени от прочути актьори като Орландо Блум, Брад Пит, Ричард Харис, Кристофър Уокър.  Бижутата са с прецизна ръчна изработка и също са реплики на накитите от времето на Римската империя.

Преди това ревю посетителите ще могат разгледат  временната изложба "Словото на изкуството - изкуството на словото" на млади художници от "Група 9".

Националният етнографски институт с музей при БАН ( eim-bas.com) ще представи пъзел от етнографски материали, документи, картини и изложби. Три от изложбите и филмите, които ще се прожектират, ще илюстрират съвременната научна работа на етнографите. Други две изложби са посветени на народната митология и на орнаментиката.

"Слънцето и месечината били брат и сестра ..." не е типичната изложба, в нея ще бъдат експонирани представите и светогледът на българина, пресъздадени от съвременни художници в картини и текст върху стените в музея. Част от изрисуваните сюжети ще са слънчовата женитба, свалянето на месечината от магьосници, представите за съзвездията Ралица, Квачката и др.

Международната изложба "Карнавалът: Крал на Европа" представя маскарадната традиция в няколко европейски страни чрез Етнографския музей в Загреб, Музея на  европейската и средиземноморска цивилизация в Марсилия, Музея на Македония в Скопие, Националния етнографски музей при  БАН, Етнографския музей на баските от Билбао, Словенския  етнографски музей в Любляна, Държавния етнографски музей във  Варшава и Музея на открито "Астра" в Сибиу.

Изложбата "Празникът на Св. Св. Кирил и Методий - от националното към европейското духовно пространство" проследява институционализацията на празника от Възраждането до наши дни.

Днес ще бъдат открити обновената сграда и експозиция на Националния политехнически музей, създаден преди 55 години. Ще бъде показано "Химическо представление", а чрез атрактивни демонстрации с участие на публиката ще бъде представена и изложба на част от дарението на фирма Johnson Controls - електронни табла за леки автомобили, произвеждани в България.

Европейска живопис от 16-и до 18-и век предлага в Нощта на музеите "УниАрт" - първата у нас галерия към висше училище - Нов български университет (nbu.bg). В експозицията са включени картини - лична собственост на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев, които той е дарил на НБУ.

"УниАрт" показва значими творби на чуждестранни и български автори от 17-и век до наши дни.

Картички и послания до Федерико Гарсия Лорка могат "да изпратят" посетителите на Институт Сервантес в София в Нощта на музеите и галериите. Тогава е последната възможност да се види изложбата "Пощенска география. Пощенските картички на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос", която на 20 май ще отпътува за Ню Йорк.


Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 3 минути

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 11 минути

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 1 час

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 7 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 9 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 10 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 11 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 11 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 12 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 13 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 13 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 13 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 14 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 14 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда