Nissan GT-R e бензинова ракета с електронно управление (тест драйв)
Източник: netinfo
3

У дивително е как три главни букви и едно тире могат да повлияят на пулса и работата на сърцето в човешкия организъм. При бензинохолиците GT-R може да вдигне адреналина до нива, които ще изплашат медицинските лица. Неизбежното биологично състояние на превъзбуда настъпва в мига, в който го зърнеш. А ако го видиш на писта, където знаеш, че ще можеш спокойно (доколкото инструкторът ти позволи) да се развихриш, сетивата се обострят до нива, че ръцете се изпотяват, а пулсът се вдига неимоверно много.

Агресивното спортно купе на Nissan притежава сурова, изсечена фасада, криеща зад себе си рафинирана бензинова бомба с електронно управление. Адската машина се намира под предния капак и е същинско произведение на изкуството с две турбини. Мощността на 3,8-литрови V6 двигател е увеличена с 20 к.с. за моделната 2017 година и сега възлиза на 570 к.с. при 6800 об./мин. Това е постигнато отчасти чрез увеличеното налягането в турбините и запалителната система, която се контролира при всеки отделен цилиндър – технология, запазена досега за GT-R NISMO. Всеки двигател се сглобява ръчно от началото до края в специална чиста зала. Специалистите, които могат да правят това, са петима. В предната част на всеки двигател се поставя алуминиева пластина, обозначаваща името на TAKUMI механика, който е сглобил конкретния двигател.

Не съм ревностен почитател на работата на Широ Накамура, шеф-дизайнерът на Nissan, но да придадеш на тухла толкова съблазнително излъчване – това е висш пилотаж в дизайна. Визуалните промени, направени по екстериора на GT-R, целят подобряване на аеродинамичните параметри. По-специално, повишаване на аеродинамичната ефективност в три ключови области: генериране на притискаща сила, намаляване на въздушното съпротивление и оптимизиране на охлаждането на жизненоважните системи на автомобила.

НАПРАВЕТЕ ЕДНО „КРЪГЧЕ“ С GT-R НА ПИСТА „НАВАК“

Силно отличителна “V-motion” радиаторна решетка е нараснала на размер, за да се увеличи въздушният поток за охлаждане на двигателя, без това да доведе до увеличаване на челното въздушно съпротивление. Предният капак е нов, с увеличена структурна здравина. Елиминирайки на практика деформацията на капака, дизайнерите допълнително подобряват аеродинамичното притискане на предната част на автомобила при високи скорости.

Задната част на новия GT-R продължава да се определя от емблематичните кръгли стопове, както и двете огромни двойки накрайници на новата титаниева изпускателна система. Задната броня е като на GT-R NISMO, като се цели подобряване на въздушната обтекаемост в долната задна част на автомобила.

Облаците са тъмни, асфалтът е мокър, а оранжевият и черен GT-R стоят муцуна срещу муцуна. Побиха ме тръпки, буквално. Но тръпки ме побиват от сутринта, виждайки Академията за безопасно шофиране „Навак“. Убеждавам се за пореден път, че ние сме много назад. В страната има завод на Fiat, който инвестира в него 1 млрд. евро през 2012 г. Вярно, тази година заводът трябваше да съкрати 30% от работниците си, тъй като 500L хич не се харчи добре. Но има хора, които мислят и развиват автомобилизма.

Акцентът е върху безопасността, пистата позволява конфигурации от 900 до 3000 метра, като само старт-финалната права е с дължина 1200 метра, като би могла да се спъне с шикан. Асфалтът е много добър, държи отлично. Има и офроуд трасе със стръмно изкачване, странични наклони от 25 и 40 градуса и т.н. Академията има и три симулатора, в които придобивате малка представа какво се случва, ако не поставяте предпазните си колани. Всичко това е изградено без евро средства. БЕЗ.

Преди по-малко от година бях на друго прекрасно съоръжение в близост до нас. Това е румънската Academia Titi Aur. Цената е 12 млн. евро по европейски проект. Основната цел е обучение в безопасност на шофирането, но това не означава, че в края му не може да се спретне и нещо по-адреналиново по дългата 1200 метра писта. Полигонът има и успоредно трасе с макадамова отсечка. В академията има и два симулатора на стойност 300 000 евро, а самите полигони са направени така, че там да могат да се провеждат обучения и с тежкотоварни камиони. За годишното производство на 300-350 000 автомобила Dacia е излишно да споменавам. Ще кажа, че там има и втори завод, този на Ford в Крайова.

За „Серес“ всичко е ясно. Така идваме ние. С едно цехче, в което се твърди, че се „произвеждат“ автомобили Great Wall. В тази тема няма да задълбавам, няма и да коментирам качествата на пистата в Калояново. Излишно е. Все едно да сравняваш кебапче от 50 ст. с гурманска плескавица.

Същото може да се каже и за част от GT-R, на която до този момент не се гледаше толкова сериозно. Времето, през което екипът инженери се ръководеше от праволинейния и своенравен Мицуно-сан, отмина. Достолепният специалист вече помага на тайванската Luxgen да направи сносна кола. Мястото му е заето от много по-младия Тамура-сан. Новият GT-R изглежда като внимателна еволюция, а най-революционното в него е интериорът.

Очевидно е от пръв поглед, че новото купе е по-луксозно и престижно. Висококачествената кожа Nappa властва в целия интериор. Оформлението на централната част на арматурното табло е опростено, а броят на бутоните за интегрираните навигационна и аудио системи е сведен от 27 на само 11. Увеличен 8-инчов сензорен дисплей предлага големи икони за по-лесно управление на аудио- и навигационната системи, телефона и другите инфотейнмънт функции. Новият Display command control върху карбоновата централна конзола позволява лесна работа, без да се налага да докосвате монитора.

Сред другите удобни инфотейнмънт функции спада популярният мултифункционален компютър, който позволява на водача да персонализира конфигурацията на важните динамични параметри/информация (включително температура на охлаждащата течност, температура на моторното масло, налягане на моторното масло, температура на трансмисионното масло, налягане на трансмисионното масло, налягане в турбото и т.н.).

За мое съжаление нямам възможност да следя параметрите. Имам ограничен брой обиколки на пистата, а вената на слепоочието ми вече я усещам как изпомпва кръв. Слагам бонето и каската, но не защото съм заплашен от нещо опасно, а защото, както изтъква Владо Илиев, това е начин да кажем подсъзнателно на себе си, че предстои нещо специално и се изисква допълнителна концентрация.

А аз съм пределно концентриран, защото сутринта пистата е мокра. Това означава, че щях да направя само едно кръгче, или да се завъртя на втори трети завой, ако карах автомобил със задно предаване. Доволен съм обаче, че това не е така. ATTESA E-TS позволява прехвърляне до 100% от въртящия момент от 637 Нм само към задната ос, но нищо от шофирането на писта не е нормално. Това означава, че системата разпределя нютон метрите в съотношение 50:50 в зависимост от скоростта, страничното ускорение, ъгъла на завиване, превъртането на колелата, пътната настилка и страничното ускорение. Разпределението на масата е 54% върху предната ос и 46 върху задната, като това е умишлено. Причината? Тази кола се кара предимно с газ, при което теглото моментално се преминава назад и центърът на тежестта се оптимизира.

Първата обиколка трябва да е опознавателна. Но нямам много такива, че да я губя. Още в първия шикан подаван газ, преди да съм изправил волана. Следва сериозно усукване, но ATTESA E-TS и системите за стабилност ме връщат в правия път. Щеше да е нелепо да излетя само след няколко завоя, а 20 души да видят това. Радвам се, защото тази „тухла“, както вече го нарекох, дава много възможности да те поправи, когато се надцениш. По-внимателен съм, но на втората обиколка успявам да направя и лек дрифт с 4х4 автомобил, като отново инструктора до мен не е особено доволен. Сега разбирам колко е трудно на състезателите, когато завали. Трите ми обиколки минават като един миг, но адреналинът е на ниво. Карам за пръв път бегачка на мокра писта и разбирам, че има още много да уча.

Предавам волана на оранжевия GT-R в ръцете на колегите ми, които трепетно очакват своя ред. Духа вятър и неспирните обиколки на пистата я изсушават напълно до втория ми тур. Пистата е напълно суха, а инструкторът от Safety Driving Academy ме дарява с 2-3 похвали за добре описани завои: влизане, връх на завоя и излизане. Именно това ме впечатлява, а не толкова 240-те км/ч, които успях да развия на дългата права. Те можеха и да са много повече, но цената на автомобила притесняваше инструктора и той ме караше да спирам мноооого по-рано от необходимото. А спирането с GT-R е също толкова впечатляващо, колкото и ускорението.

Максималната скорост не ме пленява толкова, колкото това прави спирането с GT-R, или ускорението, което по заводски параметри е 2,8 секунди до 100 км/ч. Сутринта 4х4 задвижването беше полезно, но сега то му пречи на моменти. Имам благословията да включа веднага режима Race, което превръща GT-R в напълно различно животно. Трансмисията обаче не може да се похвали с бързината на 911, а теглото от 1750 кг (базово, с опциите стига до 1890) карат GT-R сериозно да недозавива в дългия завой след старт-финалната права. Тези килограми със сигурност се отразят при пряко сравнение с конкурентните му автомобили на „спънати“ писти. При „по-отворени“ такива Годзила изравнява недостатъка от теглото си. Но за мен, който не съм пилот, Nissan GT-R е най-доброто възможно оръжие, с което да изпитам удоволствието от шофиране на 570 к.с. на писта.

GT-R е прощаващ автомобил. Той ще прости повечето грешки на собствениците си, които отидат през уикенда да разпуснат и да се напомпат с адреналин. Интересното е, че този автомобил може да се използва спокойно и през седмицата, което на важи за изнежените италиански и британски конкуренти (без 911). Интериорът е много по-луксозен, а багажникът е приличен за автомобил от този клас. Мога да ви уверя, че в течение на 7 часа двигателите на двата GT-R не бяха гасени, а зад волана им мина много народ. Но GT-R е идиотоустойчив. Нещо, с което не може да се похвали нито Lambo, нито McLaren например. Към това получаваш автомобил, способен да ускори до 100 км/ч за 2,8 секунди. на цена от 200 000 лв.! Някой друг може ли го това?

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Nissan GT-R 2017

Размери

Дължина, мм: 4710

Широчина, мм: 1895

Височина, мм: 1370

Междуосие, мм: 2780

Маса, кг: 1752

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 3799

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 570 при 6800

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 637 при 3300-5800

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 315

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 2,8

Среден разход, л/100 км: 11,8

Вредни емисии СО2, г/км: 257

Базова цена, лв. с ДДС: 195 500

Четете още тестове:

BMW 740d xDrive предлага разкош в излишък (тест драйв)

Историята на успеха продължава: Opel Mokka X (тест-драйв)

Renault Talisman Tce 200 мачка магистралата като дизелов круизер (тест-драйв)

#Кой каза, че хибридите са скучни? Аз гласувам за BMW 330e (тест драйв)

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК разреши продажбата на "Ремдесивир" в ЕС

ЕК разреши продажбата на "Ремдесивир" в ЕС

Теми в развитие Преди 1 минута

За това лекарство има данни, че ускорява лечението на COVID-19

Въвеждат извънредно положение в Белград

Въвеждат извънредно положение в Белград

Теми в развитие Преди 1 час

Към момента 82,5% от всички заразени с коронавируса в Сърбия са в столицата

Иракли

ВАП протестира разрешенията за строеж в защитена зона "Емине - Иракли"

България Преди 1 час

Внесен е протест срещу разрешения на строеж, издадени от главния архитект на община Несебър

Едуар Филип

Правителството на Франция подаде оставка

Свят Преди 1 час

Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 г.

Бил Гейтс обвини Facebook за разпространението на коронавируса в САЩ

Бил Гейтс обвини Facebook за разпространението на коронавируса в САЩ

Любопитно Преди 1 час

Според основателя на "Майкрософт" социалните мрежи биха могли да бъдат по-полезни, ако осигуряват споделянето на повече точни и достоверни новини

За колко лица са използвани СРС през 2019 г.?

За колко лица са използвани СРС през 2019 г.?

България Преди 2 часа

Какво сочи докладът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, който бе приет от Парламента?

Да поговорим спокойно за COVID-19

Да поговорим спокойно за COVID-19

България Преди 2 часа

Разговаряме с д-р Рада Маркова, управител на МЦ Първа детска консултативна клиника – София

Кои са холивудските звезди с осиновени деца

Кои са холивудските звезди с осиновени деца

Любопитно Преди 2 часа

Не всеки е решен на подобна стъпка, тъй като тя е свързана с десетки страхове и предубеждения

Пламен Узунов

Пламен Узунов е на разпит в Националното следствие

България Преди 3 часа

Каква е причината за повторното разпитване?

И актьорите страдат от липса на магнезий

И актьорите страдат от липса на магнезий

България Преди 3 часа

Именно със задачата да влезе във форма и да подобри тонуса се зае и популярният актьор Ивайло Захариев в компанията на фитнес инструктора Кирил Танев

<p>Новият щам на коронавируса е в пъти по-заразен</p>

Учени: Новият щам на коронавируса е в пъти по-заразен

Теми в развитие Преди 3 часа

Учените открили, че новият вариант на вируса – D614G, има малка, но важна промяна в протеина на повърхността

Цацаров: Дали има натиск на съда, знае самият съд

Цацаров: Дали има натиск на съда, знае самият съд

България Преди 3 часа

Какво още сподели бившият главен прокурор и настоящ председател на КПКОНПИ?

Европейска акция разби "най-сигурната" чат платформа

Европейска акция разби "най-сигурната" чат платформа

Технологии Преди 4 часа

Encrochat е популярна сред престъпници и акцията е довела до стотици арести

Километрична опашка на границата с Гърция

Километрична опашка на границата с Гърция

България Преди 4 часа

Полицейското присъствие в района е засилено

Идея за десерт: Шоколадово брауни с орехи
Ексклузивно

Идея за десерт: Шоколадово брауни с орехи

Любопитно Преди 4 часа

Неустоимо предложение за любителите на шоколада

Коронавирус в Кричим, каква е ситуацията там

Коронавирус в Кричим, каква е ситуацията там

Теми в развитие Преди 5 часа

Откриването на огнище на заразата доведе до спирането на работа на най-голямото предприятие в града

Дъжд и гръмотевици на места, ще вали ли през уикенда?

Дъжд и гръмотевици на места, ще вали ли през уикенда?

България Преди 7 часа

Какви ще са максималните температури?