106

Т урция е готова да си сътрудничи с Русия в борбата срещу групировката "Ислямска държава", но темата за използване от Русия на базата "Инджирлик" не е била повдигана, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Той обясни, че не е бил разбран правилно от медиите.

Чавушоглу напомни, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган още преди инцидента с руския самолет призоваваше президента на Русия Владимир Путин за съвместна борба срещу ИД.

По-рано Чавушоглу заяви в интервю за телевизионния канал ТРТ: "Ние ще сътрудничим с всички, които се борят с ИД. Ние отворихме базата "Инджирлик" за всички, които искат да се присъединят към активната борба. И защо да не сътрудничим в същия дух и с Русия".

Именно тези думи, според Чавушоглу, са били погрешно възприети от турския и руския печат като готовност на Анкара да предостави базата "Инджирлик" за руски военни самолети.

До момента Анкара е дала разрешение за използване на базата "Инджирлик" от военни самолети на САЩ, Германия, Великобритания, Катар, Саудитска Арабия.

От Кремъл пък заявиха, че „няма официални преговори с Анкара за „Инджирлик“. Изявлението дойде от говорителя на руския президент Дмитрий Песков.

Той също така добави, че Москва ще анализира изявлението на Анкара.

Припомнете си още за отношенията между двете страни:

Песков коментира въпроса за война на Русия с Турция

Русия: Кръв, петрол и антики в Турция

Ноев: Сближаването между Русия и Турция скоро ще се усети

Русия обвини Турция, че снабдява ИД с компоненти за експлозиви

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@