30

А мерикански лекар, заразен със смъртоносния вирус ебола, е отпътувал от африканската държава Либерия за Съединените щати в специално оборудван самолет, съобщи в събота ръководителя на благотворителната организация, за която работи специалистът.

Така бактерията на ебола за първи път ще стъпи на американска земя, подчертават световните агенции.

Здравните специалисти предупреждават, че епидемията се разпространява твърде бързо и усилията за сдържането и овладяването й засега са безуспешни.

Инкубационният период на ебола е 21 дни. В Западна Африка заразените са над 1300, а жертвите надхвърлиха вече 700.

На борда на самолета е д-р Кент Брантли.

Другият американски гражданин, който се е заразил с ебола – Нанси Райтбол, също ще пристигне в САЩ в началото на следващата седмица, защото специалният самолет може да пренася само по един пациент, допълва "Ройтерс".

Самолетът с д-р Брантли ще кацне в база на военновъздушните сили в щата Джорджия и ще бъде настанен в специална изолирана стая в Университетската болница "Емъри" в Атланта, която е една от само четири здравни институции на територията на САЩ, оборудвани за лечението на такъв тип пациенти, заяви пред Ен Би Си д-р Брус Рибнър от екипа, който ще поеме пациента.

Лечението му ще се провежда под наблюдението на Центъра за контрол на болестите и Държавния департамент.

В самолета пациентът е поставен в специална найлонова камера. Тя се намира в найлонова палатка, в която обслужващите лекари влизат в специални скафандри, така че да нямат никакъв пряк допир със заразения.

Болничната стая на д-р Брантли също е изолирана. Близките му ще имат възможност за свиждане, но само през стъклена преграда.

Държавният департамент на САЩ се опита да успокои американците, притеснени от завръщането на двама лекари в САЩ, предаде ДПА.

Някои хора все пак изразяваха съмнение, че е необходимо връщането на лекарите.

"Това са американци, които отидоха там, за да помогнат на пациенти с ебола", отговори Томас Фрийдън, директорът на Центъра по контрол на заразните заболявания. "Те заслужават най-добрите медицински грижи, които могат да получат, за да се опитат да се справят с тази инфекция".

Президентът на САЩ Барак Обама също заяви, че няма да бъде изложен на риск от срещите с лидерите на 50-те африкански страни, които пристигат във Вашингтон за среща на върха, която започва в понеделник.

"Вземаме необходимите мерки", подчерта той пред сънародниците си.

От Западна Африка се върнаха и проповедниците на мормонската църква. Засега няма данни сред тях да има заразени.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@